avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua.
Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale.
Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ca sunt proapspat angajat sau nu?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 11 Martie 2014
In perioada de proba (90-120 zile) puteti demisiona fara respectarea vreunei perioade de preaviz, printr-o simpla notificare scrisa. (art. 31 alin. 3 Codul muncii).
Demisia este una, iar incetarea c.i.m. in perioda asau la sfarsitul perioadei de proba este altceva.

Art.31 alin.3 C.mun. nu se refera la demisie.

Art. 31 C.mun.
.....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Sunt convinsa ca solicitantul a inteles foarte bine raspunsul oferit.
Contractul de munca inceteaza astfel:
- de drept;
- prin acordul partilor;
- ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (concediere - angajator, demisie - salariat)

(art. 55 codul muncii).

Multumesc.
Art.31 alin,3 C.mun. nu se refera la demisie , ci art.81 C.mun.
@Marinel28

Daca nu aveti inscris in CIM o perioada de proba atunci puteti solicita incetarea CIM cu acordul partilor sau puteti sa va depuneti demisia. In cazul demisiei CIM inceteaza dupa o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare, sau in cazul renuntarii totale sau partiale la preaviz de catre angajator.
Daca angajatorul nu respecta clauzele CIM atunci puteti demisiona fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz sau demisie? cica elena cica elena am lucrat o luna de zile la patron si din cauza neintelegerilor dintre noi nu m-am mai dus la munca,Am nevoie de preaviz sau trebuie sa fac cerere de ... (vezi toată discuția)