avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Activitate ckmaster

Activitate ckmaster

Răspuns la discuția Cine poate angaja zilieri?
Cine spune ca "orice persoana juridica poate angaja zilieri"? In lege nu scrie asta
Ce inseamna caracter ocazional sau repetitiv? Exemplul respectiv nu este in lege. Adica cine defineste asta?
Cine poate defini in mod obiectiv o activitate cu caracter repetitiv? De cate ori trebuie sa se produca pt a fi repetitiva? Din lege, eu inteleg ca o activitate este repetitiva daca se desfasoara mai mult de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Altfel, caracterul repetitiv nu este definit in lege.
Multumesc
In luna august 2012 am fost sa depun la ITM Suceava adresa tip insotita de xerocopie dupa registrul zilierilor, conform legii zilierilor nr.52/2011.
Este a 2-a luna cand depun o astfel de adresa, in urma achizitionarii Registrului de evidenta a zilierilor de la ITM.
Mentionez ca reprezint o Casa de Ajutor Reciproc (functioneaza ca o asociatie) cu obiect unic de activitate - acordare de imprumuturi membrilor.
Cand ajung sa depun adresa, surpriza: doamna de la Registratura imi spune ca de luna trecuta, conform unei decizii apartinand unui sef de la Bucuresti, s-a decis ca doar persoanele juridice care au in obiectul de activitate una dintre activitatile prevazute la art.11 din lege pot angaja zilieri pentru acea activitate
(Art. 11.Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie. )
Legea 52/2011 nu face niciun fel de distinctie intre ce fel de persoane juridice pot angaja zilieri.
Daca un zilier presteaza pt mine, ca angajator, o activitate intr-unul din domeniile de mai sus, asta inseamna ca acel domeniu trebuie sa se regaseasca printre domeniile mele de activitate?
Spre exemplu, am nevoie de intretinere si curatenie la sediu pentru a putea sa-mi desfasor activitatea prevazuta in CAEN in conditii optime. Conform celor spuse de la ITM doar acele persoane juridice care au in obiectul de activitate intretinere si curatenie pot angaja zilieri ca sa faca curat. Cu alte cuvinte, doar o firma de curatenie poate angaja zilieri pt curatenie. Dar acea curatenie va fi facuta in beneficiul direct al firmei si nu pt un tert beneficiar (client) pt ca in conf. cu art.4 Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Si pana la urma care mai e sensul legii, daca asa stau lucrurile?
Personal, mi se pare o interpretare gresita, absurda si lipsita de sens a legii, care nu prevede nimic in acest sens. Sau poate ma insel eu?
Oricum, din ce am citit pana acum pe net (nu putin) nu am gasit nicaieri unde sa scrie ca trebuie sa am in obiectul de activitate intretinere si curatenie pt a putea angaja un zilier sa faca curat.
Rog pe cineva care poate stie mai multe sa ma ajute cu o opinie in acest sens.
Va multumesc!
Buna ziua.
Am un abonament de voce la Orange a carui perioada contractuala a expirat acum vreo 2 luni. Aproape de data de expirare am fost contactat si mi s-a facut o oferta prin care mi s-a propus schimbarea tipului de abonament cu conditia de a accepta prelungirea perioadei contractuale cu 6 luni. Am acceptat telefonic oferta insa acum m-am razgandit si vreau sa reziliez contractul. Precizez ca nu am luat niciun telefon la fidelizare.
Intrebarea pe care o am este: as putea sa ma prevalez de prevederile Legii 161/2010 si sa reziliez contractul fara sa fiu pus la plata vreunei taxe si nici la plata abonamentului pentru lunile ramase pana la terminarea perioadei de 6 luni?