avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine poate angaja zilieri?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine poate angaja zilieri?

In luna august 2012 am fost sa depun la ITM Suceava adresa tip insotita de xerocopie dupa registrul zilierilor, conform legii zilierilor nr.52/2011.
Este a 2-a luna cand depun o astfel de adresa, in urma achizitionarii Registrului de evidenta a zilierilor de la ITM.
Mentionez ca reprezint o Casa de Ajutor Reciproc (functioneaza ca o asociatie) cu obiect unic de activitate - acordare de imprumuturi membrilor.
Cand ajung sa depun adresa, surpriza: doamna de la Registratura imi spune ca de luna trecuta, conform unei decizii apartinand unui sef de la Bucuresti, s-a decis ca doar persoanele juridice care au in obiectul de activitate una dintre activitatile prevazute la art.11 din lege pot angaja zilieri pentru acea activitate
(Art. 11.Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie. )
Legea 52/2011 nu face niciun fel de distinctie intre ce fel de persoane juridice pot angaja zilieri.
Daca un zilier presteaza pt mine, ca angajator, o activitate intr-unul din domeniile de mai sus, asta inseamna ca acel domeniu trebuie sa se regaseasca printre domeniile mele de activitate?
Spre exemplu, am nevoie de intretinere si curatenie la sediu pentru a putea sa-mi desfasor activitatea prevazuta in CAEN in conditii optime. Conform celor spuse de la ITM doar acele persoane juridice care au in obiectul de activitate intretinere si curatenie pot angaja zilieri ca sa faca curat. Cu alte cuvinte, doar o firma de curatenie poate angaja zilieri pt curatenie. Dar acea curatenie va fi facuta in beneficiul direct al firmei si nu pt un tert beneficiar (client) pt ca in conf. cu art.4 Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Si pana la urma care mai e sensul legii, daca asa stau lucrurile?
Personal, mi se pare o interpretare gresita, absurda si lipsita de sens a legii, care nu prevede nimic in acest sens. Sau poate ma insel eu?
Oricum, din ce am citit pana acum pe net (nu putin) nu am gasit nicaieri unde sa scrie ca trebuie sa am in obiectul de activitate intretinere si curatenie pt a putea angaja un zilier sa faca curat.
Rog pe cineva care poate stie mai multe sa ma ajute cu o opinie in acest sens.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
ckmaster, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 08:33, 16 Noiembrie 2017
Orice persoana juridica poate angaja zilieri in conditii Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Potrivit acestui act normativ, zilier este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.
Art. 11 prevede ca se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:

a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.


Activitatea poate fi prestata de zilieri daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- pentru prestarea activitatii sa nu fie necesara o calificare;
- activitatea sa aiba caracter ocazional;
- activitatea sa fie prestata in domeniile prevazute la art.11.
Pentru acelasi beneficiar nu pot fi prestate activitati pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Una dintre conditii este ca activitatea sa aibe caracter ocazional.
Se pot angaja zilieri doar pentru activitati ocazionale, cand, de exemplu, o societate comerciala,asociatie de locatari/proprietari necesita la un moment dat o persoana pentru efectuarea unei curatenii generale. Insa, daca aceasi societate necesita ca activitatea de curatenie sa fie prestata cu caracter repetitiv nu va putea angaja un zilier pentru prestarea acestei activitati.
Cine spune ca "orice persoana juridica poate angaja zilieri"? In lege nu scrie asta
Ce inseamna caracter ocazional sau repetitiv? Exemplul respectiv nu este in lege. Adica cine defineste asta?
Cine poate defini in mod obiectiv o activitate cu caracter repetitiv? De cate ori trebuie sa se produca pt a fi repetitiva? Din lege, eu inteleg ca o activitate este repetitiva daca se desfasoara mai mult de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Altfel, caracterul repetitiv nu este definit in lege.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
ckmaster, utilizator
Buna ziua,
Imi puteți spune la ce se referă articolul următor:

"(5) Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ."
Adica firma X are un contract cu firma Y si o plătește pentru anumite servicii, iar firma Y folosește zilieri, de exemplu sa mute niste obiecte pentru firma X. Dar ei sunt plătiți de Y. La asta se refera art. 5? De ce ar fi ilegal acest lucru? Poate firma X nu are posibilitatea sa se ocupe de formalitățile de angajare pt zilieri si prefera varianta contractului de mai sus.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul prestatiei in cazul zilierilor mnicolro mnicolro Buna ziua, Detin angajati permanenti pe firma si a trebuit sa angajez in plus, zilieri pentru efectuarea unor lucrari ocazionale ,pentru care nu aveam ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii serbananca2000 serbananca2000 Daca am o societate a carei activitate principala: Cod CAEN 7311- activitati ale agentiilor de publicitate, si am incheiate contracte de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Colaborari ocazionale niccosteff niccosteff ce forma de angajare e maI potrivita pt persoane cu care firma colaboreaza ocazional in functie de clienti si ce contributii se calculeaza? anii trecuti am ... (vezi toată discuția)