avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Activitate killerPFA

Activitate killerPFA

georgeenciu a scris:

inteleg din sintagma "este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv [...], valoarea anuală a normei de venit" ca si cei de la norma de venit vor fi obligati sa tina contabilitate?


Noua ordonanta lamureste definitiv si problema contabilitatii:

26. La articolul 49 alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază
de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest scop.”


Vechiul alineat (8) de la art. 49 arata asa:

(8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă.
Din cate inteleg eu din ordinul respectiv, codurile CAEN din coloana a treia sunt precizate doar "cu titlu exemplificativ" adica la unele activitati din coloana a doua nu au fost precizate toate codurile CAEN corespunzatoare. DGFP-urile vor trebui sa le completeze pe toate.

Pentru ca 6201 sa poata fi introdus de catre un DGFP trebuie ca activitatea "Servicii de informatica" sa se regaseasca undeva in coloana a doua cu grupele de activitati batute in cuie de MFP, ceea ce n-am gasit.

Ceea ce mi se pare ciudat este ca ordinul este emis de catre MFP in temeiul art. 49 alin. (2) din codul fiscal in vigoare, alineat care precizeaza ca DGFP-urile stabilesc aceste grupe de activitati nu MFP-ul.
În urma analizei de risc, A.N.A.F. a constatat că există persoane fizice care au obţinut venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte de colaborare şi din activităţi independente, care, deşi au depăşit plafonul de scutire de la plata TVA, nu s-au înregistrat în scopuri de TVA şi pe cale de consecinţă nu au plătit taxa cuvenită la bugetul de stat. Astfel, au fost demarate verificări pentru recuperarea acestei taxe la bugetul de stat, printre persoanele verificate regăsindu-se jurnalişti, analişti financiari, analişti politici, artişti, moderatori de emisiuni TV, etc.
, anunţă ANAF într-un comunicat de presă care precizează că
verificările se vor face până la ultima persoană
căci
nimeni nu este mai presus de legea fiscală
.

Persoanele fizice care au obţinut aceste venituri şi au depăşit plafonul prevăzut în lege, aveau obligaţia de a se înregistra ca plătitori de TVA la organele fiscale de care aparţin. Ar fi trebuit să-şi onoreze obligaţiile faţă de stat conform reglementărilor legale în vigoare.
, a declarat Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F.

Sursa: Realitatea.NET: [ link extern ]
liail a scris:

... nu e nici o graba...


Daca omul are nevoie de servicii medicale si este la zi cu plata asigurarii atunci de ce apare ca fiind neasigurat? Daca as fi in situatia lui si eu m-as grabi sa reglementez in orice fel situatia.
Popu a scris:

Nu am primit inca decizia de la finante, ca urmare astia de la sanatate m-au scos din sistem


Ce inseamna "m-au scos din sistem" ? Vrei sa spui ca nu mai ai calitatea de asigurat ? Daca esti la zi cu plata asigurarii (adica ai platit inclusiv pe ultimul trim. 2010) atunci ar trebui sa fii asigurat pana pe 15 martie care este termenul de plata pentru primul trim. 2011. Nici eu nu am primit inca decizia de impunere pe 2011 si nici nu am fost la CJAS sa platesc pe 2011 dar apar inca asigurat in SIUI-ul de mare angajament. Ai verificat aici?

[ link extern ]
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
Nici in Braila nu se regaseste, asadar 4
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
Popu a scris:

Asta o sa fie in Arges sau pe toata tara?
Muta-te in Sibiu, acolo se pare ca mai exista PFA IT norma de venit
Mai e varianta IMM, parca s-a reintrodus impozitul 3% din CA pentru IMM-uri
Ia durere, in valcea norma de venit 65.000 RON ...
[ link extern ]


Norma de venit IT de la Valcea oricum era umflata (pe 2010 a fost 42000 RON, mai mare decat cea din Cluj sau Bucuresti), insa acum se pare ca au explodat cum se poate vedea la Valcea si Sibiu.
Bravos a scris:

Haideti totusi sa lamurim o data pentru totdeauna:Ce registre trebuie sa completeze PFA la norma de venit neplatitoare de TVA ?
Eu cred ca art.48 si art.49 din CF se completeaza, nu se contrazic....deci mai nici un registru.
Cine are curaj sa vina cu un raspuns documentat....sa-mi spuna :asta, asta si asta.... bineinteles cu baza legala.
Sunt sigura ca-s multi care au nevoie de acest raspuns.


Deoarece nu platesti TVA inseamna ca ti se aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 (1) avand o cifra de afaceri inferioara plafonului de 35000E.


Norme metodologice Art. 152 al.6

62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
Popu a scris:

Anul asta parca e 1836 salariul mediu brut (643 RON ar fi 35%), sa vedem cat o sa fie salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pentru anul 2011


Proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2011:

[ link extern ]

Art.15.- Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului
asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este 2.022 lei


Asadar se "proiecteaza" un venit lunar asigurat de minim
35% din 2022 RON = 708 RON

ceea ce inseamna o contributie lunara minima de
31,3% din 708 RON = 222 RON
Popu a scris:

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.



V-ati uitat pe o versiune mai veche a noii legi!
Forma trimisa la promulgare o gasiti aici:
[ link extern ]
si referitor la venitul lunar asigurat acesta este reglementat in felul urmator:
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele menţionate la alin. (1)
este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai
mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat
la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât
valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.