dar in cazul in care o pot trece pe fetita pe numele meu el este obligat in continuare la plata pensiei alimentare sau nu?
Este important ce urmariti prin aceste demersuri:recuperarea sumelor sau tragerea la raspundere a tatalui pentru neplata.
Daca doriti recuperarea sumelor:
Pentru sumele datorare cu titlu de pensie de intretinere, fiind o obligatie succesiva, termenul de prescriptie curge diferit pentru fiecare suma in parte.
Dv spuneti ca tatal nu a platit pensie de cand aceasta a fost stabilita, respectiv cand fata avea 5 luni. Acum are 4 ani. Va puteti adresa instantei cu o cerere prin care solicitati sa se constate faptul ca acesta va datoreaza sumele pe ultimii trei ani, celelalte sunt prescrise. Apoi treceti la executrea bunurilor pe care le detine, daca detine vreun bun.
Puteti intreprinde demersuri pentru a afla locul de munca al tatalui, apoi sa il actionati in instanta in vederea majorarii pensiei de intretinere si solicitati infiintarea popririi asupra veniturilor sale.
Daca doriti pedepsirea acestuia ii faceti plangere penala. Daca are loc de munca, dar refuza sa plateasca, va fi tras la raspundere. Daca nua re loc de munca i se va da neinceperea urmaririi penale.
Daca tatal este puturos sau nu, este treaba lui, nu veti reusi dv sa il obligati sa munceasca. Pe de alta parte, instanta stabileste obligatia de intretinere tocmai datorita faptului ca legea apara drepturile si interesele copilului. Si dv., in calitate de reprezentant legal al acelui copil, aveati obligatia sa ii aparati drepturile adica sa depuneti toate eforturile pentru punerea in executare a hotararii prin care a fost stabilita pensia de intretinere. Faptul ca nu ati actionat in tot acest timp deoarece cei 180 de ron nu ar fi schimbat cu nimic traiul dv demonstreaza ca nu ati avut nevoie de acei bani, ati ramas in pasivitate, iar legea va sanctioneaza prin termenul general de prescriptie de trei ani. Pensia de intretinere fiind o olbigatie succesiva, pentru fiecare suma in parte curge un termen diferit.
Aveti dreptate, nu il pot obliga si chiar nu ma intereseaza daca este puturos sau harnic, :)... munceste totusi, fara forme legale banuiesc.
De cei 180 Ron datorati nu am avut nevoie in mod deosebit pentru cresterea copilului. Faptul ca nu am actionat juridic in tot acest timp, nu inseamna "ca am ramas in pasivitate". Am incercat pe cale amiabila rezolvarea problemelor. Credeti-ma doamna, cand ai un copil de cateva luni, 1 an, 2 ani, 3 ani, pe care il cresti singura 24 de ore din 24 de ore, nu prea mai ai timp sa stai pe la sectiile de politie sa faci plangeri penale unui iresponsabil ! Prioritatile sunt altele, mai ales ca nu depindeam financiar de acei bani ! Acum, timpul imi permite sa ma ocup de aceasta problema si asa cum afirmati si dvs " legea apara drepturile si interesele copilului" doresc sa beneficieze de acest drept al ei. Cu toate ca, distinsii domni si doamne avocati nu sunt foarte convisi ca va achita vreo suma de bani sau va fi pedepsit intr-un fel...cel putin nu penal. Si atunci cum ?
"...iar legea va sanctioneaza prin termenul general de prescriptie de trei ani....nu s-au implinit inca trei ani .
Da, dar ca sa raspunda penal nu este suficient sa existe o hotarare judecatoreasca a instantei civile care nu este respectata...
Daca se va depune plangere penala se vor face cercetari de catre organul de ancheta penala.
Daca se va dovedi ca nu realizeaza venituri respectivul nu va raspunde penal.
avocat Claudiu Lascoschi
oricat de buna ar fi situatia dvs financiara pensia alimentara e dreptul copilului si e pacat sa nu beneficieze de acest drept. in plangerea penala indicati si domiciulul de aici din tara si cel din strainatate. mult succes!
buna ziua.
daca munceste legal in UE , tatal minorei poate fi obligat legal sa plateasca contravaloarea pensiei alimentare pe ultimii trei ani.
dar daca nu lucreaza cu forme legale si nu are nici bunuri pe numele sau, este destul de greu de recuperat acea suma de bani ..
Buna ziua !
Multumesc pentru raspuns !
Presupun ca nu munceste cu forme legale ! Am inteles, nu recuperez suma de bani, dar atunci care e pedepsea ? In aproape 3 ani, un barbat de 30 de ani, in toata puterea, se presupune ca ar trebui sa munceasca intr-un fel sau altul. Din cate am citit eu pe acest forum, am vazut ca in cazul stabilirii pensiei de intretinere unei persoane ce nu realizeaza venituri, se calculeaza in functie de salariu minim pe economie, adica 150 Ron. Daca acesta totusi refuza sa achite suma respectiva ce se intampla ? Este iertat asa pur si simplu ?
Pensia care ar trebui sa o achite el este de 180 Ron, deci nu suntem departe.
Mergeti la judecatoria care a emis hotararea si solicitati investirea ei cu formula executorie. Apoi solicitati unui executor judecatoresc punerea ei in executare. Puteti recupera sumele de bani aferente ultimilor 3 ani.
de ce nu puneti intai in executare sentinta si apoi daca nu are bunuri sa mergeti pe penal poate il speriati!! in ambele cazuri tot executorul va scoate banii de la el daca nu plateste in timpul cercetarilor.iar pedeapsa va fi amenda sau cu suspendare
[/quot
Multumesc pentru raspuns.Mai exact ce trebuie sa fac sa pun in executare sentinta ?
Nu are bunuri, cel putin nu pe numele lui. Eu nu prea cred ca va plati !