avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina_ P

Activitate Cristina_ P

Răspuns la discuția schimbare nume minor
cozmapaunita a scris:

dar in cazul in care o pot trece pe fetita pe numele meu el este obligat in continuare la plata pensiei alimentare sau nu?


Da, este obligat sa achite pensia alimentara in continuare. Insa, la schimbarea numelui aveti nevoie de acordul tatalui.
m_ella2005 a scris:

Este important ce urmariti prin aceste demersuri:recuperarea sumelor sau tragerea la raspundere a tatalui pentru neplata.

Daca doriti recuperarea sumelor:
Pentru sumele datorare cu titlu de pensie de intretinere, fiind o obligatie succesiva, termenul de prescriptie curge diferit pentru fiecare suma in parte.
Dv spuneti ca tatal nu a platit pensie de cand aceasta a fost stabilita, respectiv cand fata avea 5 luni. Acum are 4 ani. Va puteti adresa instantei cu o cerere prin care solicitati sa se constate faptul ca acesta va datoreaza sumele pe ultimii trei ani, celelalte sunt prescrise. Apoi treceti la executrea bunurilor pe care le detine, daca detine vreun bun.
Puteti intreprinde demersuri pentru a afla locul de munca al tatalui, apoi sa il actionati in instanta in vederea majorarii pensiei de intretinere si solicitati infiintarea popririi asupra veniturilor sale.

Daca doriti pedepsirea acestuia ii faceti plangere penala. Daca are loc de munca, dar refuza sa plateasca, va fi tras la raspundere. Daca nua re loc de munca i se va da neinceperea urmaririi penale.



Buna ziua !

Multumesc pentru informatiile acordate ! :) Imi sunt foarte utile.
Urmaresc recupararea restantelor dar in primul rand pedepsirea tatalui si achitarea pe viitor a pensiei de intretinere .
Tatal munceste fara forme legale in UE. In Romanaia nu a avut niciodata un loc de munca ! Acest fapt este in dezavantajul meu pentru ca nu am cum sa demonstrez ca el totusi castiga lunar in jur 1300-1800 de euro !
Faptul ca munceste ilegal este ca si cum nu ar avea un loc de munca, nu ?
"Daca nu are loc de munca i se va da neinceperea urmaririi penale. "
Bun si atunci ce se intampla ? Este iertat pur si simplu ? Nu exista nici o pedeapsa ?
Am citit pe forum tot felul de situatii asemanatoare cu a mea, in care tatii nu platesc (pentru ca isi dau demisiile sau intentionat lucreaza fara forme legale, doar, doar sa scape de obligatii) ! Fetita mea nu depinde (din fericire) de acei 180 Ron care ar trebui sa-i primeasca de la tatal ei. Dar, in Romania probabil exista mii de femei care isi cresc singure copilasii, neprimind nici un leu de la acei "tati" din motivele expuse mai sus. Si sunt multi copii care chiar depind de acei 150 ron ...:(
Pentru acesti tati "fara loc de munca " nu exista nici o pedeapsa ? Aceasta este marea mea dilema !
Multumesc...
m_ella2005 a scris:

Daca tatal este puturos sau nu, este treaba lui, nu veti reusi dv sa il obligati sa munceasca. Pe de alta parte, instanta stabileste obligatia de intretinere tocmai datorita faptului ca legea apara drepturile si interesele copilului. Si dv., in calitate de reprezentant legal al acelui copil, aveati obligatia sa ii aparati drepturile adica sa depuneti toate eforturile pentru punerea in executare a hotararii prin care a fost stabilita pensia de intretinere. Faptul ca nu ati actionat in tot acest timp deoarece cei 180 de ron nu ar fi schimbat cu nimic traiul dv demonstreaza ca nu ati avut nevoie de acei bani, ati ramas in pasivitate, iar legea va sanctioneaza prin termenul general de prescriptie de trei ani. Pensia de intretinere fiind o olbigatie succesiva, pentru fiecare suma in parte curge un termen diferit.





Aveti dreptate, nu il pot obliga si chiar nu ma intereseaza daca este puturos sau harnic, :)... munceste totusi, fara forme legale banuiesc.
De cei 180 Ron datorati nu am avut nevoie in mod deosebit pentru cresterea copilului. Faptul ca nu am actionat juridic in tot acest timp, nu inseamna "ca am ramas in pasivitate". Am incercat pe cale amiabila rezolvarea problemelor. Credeti-ma doamna, cand ai un copil de cateva luni, 1 an, 2 ani, 3 ani, pe care il cresti singura 24 de ore din 24 de ore, nu prea mai ai timp sa stai pe la sectiile de politie sa faci plangeri penale unui iresponsabil ! Prioritatile sunt altele, mai ales ca nu depindeam financiar de acei bani ! Acum, timpul imi permite sa ma ocup de aceasta problema si asa cum afirmati si dvs " legea apara drepturile si interesele copilului" doresc sa beneficieze de acest drept al ei. Cu toate ca, distinsii domni si doamne avocati nu sunt foarte convisi ca va achita vreo suma de bani sau va fi pedepsit intr-un fel...cel putin nu penal. Si atunci cum ?
"...iar legea va sanctioneaza prin termenul general de prescriptie de trei ani....nu s-au implinit inca trei ani .

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, dar ca sa raspunda penal nu este suficient sa existe o hotarare judecatoreasca a instantei civile care nu este respectata...


:hm:
...Si totusi...atunci cum raspunde ?
Daca se poate, detailati, va rog.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca se va depune plangere penala se vor face cercetari de catre organul de ancheta penala.
Daca se va dovedi ca nu realizeaza venituri respectivul nu va raspunde penal.

avocat Claudiu Lascoschi


Si atunci care e pedeapsa ? Nu are nici o obligatie ? Legea ce apara interesul si drepturile copilului sau drepturile unui tata puturos ?
Si cei care nu realizeaza venituri sunt obligati sa achite 150 ron, calculati la salariul minim pe economie, nu ?
athe a scris:

oricat de buna ar fi situatia dvs financiara pensia alimentara e dreptul copilului si e pacat sa nu beneficieze de acest drept. in plangerea penala indicati si domiciulul de aici din tara si cel din strainatate. mult succes!


Aveti perfecta drepatate ! :)
Cu domiciliul cred ca este o problema.La cel din buletin nu a locuit niciodata si chiar nu stiu cui apartine locuinta respectiva, oricum nu are vreo legatura cu el sau familia lui, iar cel din strainatate nu-l cunosc.
roxanel a scris:

buna ziua.
daca munceste legal in UE , tatal minorei poate fi obligat legal sa plateasca contravaloarea pensiei alimentare pe ultimii trei ani.
dar daca nu lucreaza cu forme legale si nu are nici bunuri pe numele sau, este destul de greu de recuperat acea suma de bani ..


Buna ziua !
Multumesc pentru raspuns !
Presupun ca nu munceste cu forme legale ! Am inteles, nu recuperez suma de bani, dar atunci care e pedepsea ? In aproape 3 ani, un barbat de 30 de ani, in toata puterea, se presupune ca ar trebui sa munceasca intr-un fel sau altul. Din cate am citit eu pe acest forum, am vazut ca in cazul stabilirii pensiei de intretinere unei persoane ce nu realizeaza venituri, se calculeaza in functie de salariu minim pe economie, adica 150 Ron. Daca acesta totusi refuza sa achite suma respectiva ce se intampla ? Este iertat asa pur si simplu ?
Pensia care ar trebui sa o achite el este de 180 Ron, deci nu suntem departe.


av.tonicadaniela a scris:

Mergeti la judecatoria care a emis hotararea si solicitati investirea ei cu formula executorie. Apoi solicitati unui executor judecatoresc punerea ei in executare. Puteti recupera sumele de bani aferente ultimilor 3 ani.



Multumesc frumos pentru raspuns ! :)
Am inteles acest aspect, dar daca el totusi refuza sa achite suma datorata, ce se intampla ? Se face plangere penala ? Avand in vedere faptul ca nu are un domiciliu stabil in Ro, locuind in mare parte in UE (munceste acolo), mi-e teama ca poate nici nu va lua cunostinta de actiunile mele sau chiar va refuza daca va afla, gandindu-se ca oricum nu il gaseste nimeni acolo !
sirbu cristina a scris:

de ce nu puneti intai in executare sentinta si apoi daca nu are bunuri sa mergeti pe penal poate il speriati!! in ambele cazuri tot executorul va scoate banii de la el daca nu plateste in timpul cercetarilor.iar pedeapsa va fi amenda sau cu suspendare
[/quot

Multumesc pentru raspuns.Mai exact ce trebuie sa fac sa pun in executare sentinta ?
Nu are bunuri, cel putin nu pe numele lui. Eu nu prea cred ca va plati !
Buna ziua !

Am doua probleme.

1. Doresc sa angajez un avocat pentru un viitor proces legat de recuperare unui imobil situat in zona Dorobanti, o vila mai precis.Imobilul a fost confiscat abuziv in regimul comunist.Procesul doresc sa-l deschid in luna octombrie.Astept oferte si sugestii !:)

2. In urma unei relatii de concubinaj, s-a nascut fetita mea acum in varsta de 4 ani.Imi este incredintata definitiv si irevocabil (din momemtul in care copilul avea 5 luni), tatal avand drept de vizita (pe care nu l-a onorat decat maxim 1 data pe an).Niciodata nu a achitat pensia alimentara care a fost stabilita, justificandu-se ca nu o plateste ca sa nu o duc eu bineX-( . Precizez ca am o situatie finaciara buna, copilul fiind crescut in cele mai bune conditii, iar acei 180 de Ron nu ar fi schimbat in nici un fel traiul nostru.
Pana in acest moment nu am actionat.Acum doresc sa-i fac plangere penala, pentru neachitarea pensiei de intretinere, motivul fiind foarte simplu...e dreptul copilului. Al doilea motiv este, ca in ultimul timp, (cu toate ca dezinteresul lui fata de copil este mai mult decat evident) a inceput sa faca afirmatii calomnioase la adresa mea (prin intermediul unor mail-uri si sms-uri).Un exemplu "esti o nenorocita care nu ma lasa sa-mi vad copilul pe careil iubesc nespus" ! Repet, nu i-am interzis niciodata sa-si vada copilul, dimpotriva am insistat sa fie cat mai prezent in viata acestuia.In cei 4 ani a venit de maxim 4-5 ori si nu a contribuit vreodata cu ceva la cresterea fetitei "pe care o iubeste atat de mult" !:-/ Sincer, pentru mine este o foarte mare dilema cum poti afirma ca-ti iubesti copilul dar pe de alta parte nu te intereseaza daca are ce manca !
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez pentru a face aceasta plangere penala ? Trebuie sa specfic urmatoarele: adreasa lui din buletin este in orasul A (adresa la care nu a stat niciodata), el locuind in fapt in strainatate, unde munceste (nu am informatii legata de adresa de acolo). In plus mai am o adresa ( a bunicilor lui) din orasul B la care locuieste (neoficial) in momentul sosirii in Romania .
Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra !