Bună ziua ! Sunt interesat să obţin concediu fără plată , perioada care mi-ar fi mie de folos ar fi cam de 5 luni , sunt angajat al MApN , şi anul trecut , angajatorul ne-a trimis în câteva rânduri în concediu fără plată .Nu cunosc care sunt condiţiile şi ce posibilităţi aş avea .În cazul în care nu se poate obţine concediu fără plată aş vrea să reziliez contractul cu angajatorul mai ales că nu a respectat termenii contractuali ce fac referire la orele de muncă .Mulţumesc anticipat.
Efectuarea orelor de muncă au fost impuse prin numirea în servici prin Ordinul de zi pe unitate.Prin răspunsul scris dat pe raport comandantul unităţii recunoaşte se recunoaşte efectuarea orelor de muncă dar se dau răspunsuri total aiurea încercând să se ascundă în spatele unor ordine ale ministrului şi a unor ordine interioare . I-am avertizat asupra gravităţii faptelor dar se pare că şi ei primesc ordine de mai sus (să nu ne plătescă orele suplimentare ). Momentanam de recuperat 480 ore . Mă aştept la intimidări şi multe chestii de genul ăsta.
Mulţumesc, nu eram sigur dacă poate fi considerat funcţionar public , încadrarea juridică nu era prea relevantă , nu asta urmăresc , doar că m-am săturat să-i pun rapoarte pe birou (referitoare la orele de muncă pe care nu le plăteşte), rapoarte la care răspunde total aiurea. Cred că o să-l dau în judecată !
Comandantul unei unităţi militare ,care prin statutul său este REPREZENTANTUL ANGAJATORULUI , poate fi considerat funcţionar public , şi dacă prin încălcarea unor drepturi intră sub incidenţa :
Art. 297. - (1) Fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de
serviciu, nu îndeplineste un act sau îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta
cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei
persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu închisoarea de la
2 la 7 ani si interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o functie publică.
(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si fapta functionarului public care, în
exercitarea atributiilor de serviciu, îngrădeste exercitarea unui drept al unei persoane
ori creează pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasă, nationalitate,
origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenentă politică, avere, vârstă,
dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA.
Art. 298. - Încălcarea din culpă de către un functionar public a unei îndatoriri de
serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin
aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale
unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu închisoare de
la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Mulţumesc mult , nu ştian de aceste modificări . Oricum nu-i văd în stare să poată acorda orele suplimentare pentru că nu au fost în stare până acum săgestioneze programul de muncă şi au încălcat în mod flagrant codul muncii şi contractul de muncă ,bazânduse pe regulamente interne care nu spune nici că e albă nici că e neagră şi lor le e frică să recunoască că sunt legi pe care trebuie să le respecte .M-ar interesa să ştiu cum ar fi mai bine , să-mi dau demisia sau să cer rezilierea contractului de muncă pentru nerespectarea termenilor contractuali , ce mă sfătuiţi ?!
Sunt un angajat din cadrul MApN şi anul acesta , sătul de atâtea neajunsuri şi nereguli am anunţat reprezentantul angajatorului (comandantul unităţii) asupra încălcării codului muncii , contractului demuncă şi chiar a regulamentului ce stă la baza acordării liberelor rezultate în urma activităţilor.În primele 3 luni ale anului am efectuat 704 ore , în următoarele 3 luni(după sesizare) am efectuat 738 ...Sistemul funcţionează aşa de cel puţin 10 ani de când îl cunosc eu .În urma raportării am primit răspuns neconcludent şi chiar ameninţări , toate acestea nu fac altceva decât să arate că şi lor le e frică să nu-şi piardă scaunul . Menţionez că răspunsul comandantului este trecut pe raport . Ce şanse reale am să-mi iau banii pe munca depusă ,şi care ar fi paşii pe care trebuie să-i urmez(contractul fiind valabil până la sfârşitul lunii viitoare)?! Mulţumesc anticipat .