Da, corect, m-am exprimat eu gresit : normal ca parintele ramane cu jumatatea lui...
Totusi nu am inteles ce spune legea despre termenul in care pot solicita de la sora mea (impreuna cu familia ei) dreptul la acel 1/4. Sa zicem ca ma multumesc cu acel sfert si nu am de gand sa atac acel act de intretinere (o sa respect dorinta mamei...)
Am auzit... ca ei vor sa-mi restituie partea cuvenita in cativa ani, in transe lunare sau asa ceva. Este legal asa ceva ? Legea nu prevede un termen exact ?
Cu privire la punctul doi, ei zic , ca apartamentul (casa), am vrut sa evit cacofonia :-) , nu valoreaza mai mult de 48.000 € . Asta insemnand 12.000 partea mea. Eu zic, ca e imposibil ca acea casa sa nu valoreze macar 60.000 (atunci partea mea ar fi de cca 15.000 ...)
Cum putem solutiona si acest diferend ?
Buna ziua
CAZ
Familie cu doi copii
Unul dintre parinti decedeaza si dupa el, la termenul stabilit se face succesiune.
Parintele supravietuitor renunta in favoarea celor doi copii la partea lui de mostenire dupa sot, asa ca parintele ramane cu 1/2 din mostenire
Cei doi copii primesc cate 1/4 din masa succesorala
Dupa aceasta parintele supravietuitor incheie un contract de intretinere cu unul din copii, urmand ca acestia sa intre in posesia jumatatii sale
Asadar, parintele supravietuitor ramane in casa respectiva, urmand ca fiica impreuna cu familia ei, (cea care o intretine) sa beneficieze de 1/4 + 1/2 deci 3/4
iar celalalt fiu, sa primeasca 1/4
Am doua intrebari:
1. Care este termenul legal la care fiica trebuie sa despagubeasca pe fratele sau cu acel 1/4 din masa succesorala? Probabil dupa decesul mamei (nimeni nu ii doreste sfarsitul, doamne fereste !)
2.Cum se stabileste valoarea efectiva a masei succesorale (in acest caz e vorba de o casa) ; adica va fi 1/4 din cat ? Fiul, poate solicita un evaluator, care sa stabileasca valoarea imobilului ?
Va multumesc pentru raspunsul foarte prompt, desi marturisesc faptul ca speram sa fie vreo reglementare ceva, din punct de vedere al PSI (prevenirea-Paza si stingerea incendiilor). Chiar nu se prevede necesitatea de acces din ambele scari??
Noi mutandu-ne in bloc, dupa construirea acoperisului, am inteles ca la acel moment li s-a cerut locatarilor din scara B, ca in termen de 3 luni, sa-si rezolve propria lor iesire pe bloc. Dar au fost numai vorbe, nimic scris, si iata ca acum au trecut mai bine de 4 ani (noi stam de 3 ani in blocul respectiv) si lucrurile au ramas tot asa...
Chiar nu putem, pe cale legala, sa-i obligam sa-si faca propria lor iesire de acces pe bloc?
Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc mai vechi, cu doua scari (A si B).
Eu locuiesc la scara A, de unde este singura cale de acces pe bloc (scara noastra avand acoperis de tigla)
Locatarii de la scara B, care au acoperis de tabla, nu au acces direct pe bloc, decat prin scara noastra. Acesta, acoperisul, necesitand reparatii multiple, la noi(eu stau la etajul 4/4), e un dute-vino continuu, nu mai vorbesc de mizeria lasata in urma si toate celelalte inconveniente. Este legal, din punct de vedere al PSI, ca accesul sa se faca doar dintr-o singura scara? Va rog, daca cineva stie, sa-mi trimita un raspuns. Va multumesc.