avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare in posesie mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare in posesie mostenire

Buna ziua
CAZ
Familie cu doi copii
Unul dintre parinti decedeaza si dupa el, la termenul stabilit se face succesiune.
Parintele supravietuitor renunta in favoarea celor doi copii la partea lui de mostenire dupa sot, asa ca parintele ramane cu 1/2 din mostenire
Cei doi copii primesc cate 1/4 din masa succesorala
Dupa aceasta parintele supravietuitor incheie un contract de intretinere cu unul din copii, urmand ca acestia sa intre in posesia jumatatii sale
Asadar, parintele supravietuitor ramane in casa respectiva, urmand ca fiica impreuna cu familia ei, (cea care o intretine) sa beneficieze de 1/4 + 1/2 deci 3/4
iar celalalt fiu, sa primeasca 1/4
Am doua intrebari:
1. Care este termenul legal la care fiica trebuie sa despagubeasca pe fratele sau cu acel 1/4 din masa succesorala? Probabil dupa decesul mamei (nimeni nu ii doreste sfarsitul, doamne fereste !)
2.Cum se stabileste valoarea efectiva a masei succesorale (in acest caz e vorba de o casa) ; adica va fi 1/4 din cat ? Fiul, poate solicita un evaluator, care sa stabileasca valoarea imobilului ?
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
nicu4861, utilizator
parintele ramane cu 1/2 din mostenire

A rămas cu jumatatea lui, nu din moștenire.
Fiul poate cere oricând ieșirea din indiviziune, acum, mai târziu..fără legătură cu decesul mamei. Mai mult, după decesul mamei ( în termen de 3 ani), poate ataca și acel act de întreținere, și poate 1/4 și din acea jumătate, adică încă 1/8 din ap. Poate nu va fi cazul.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Da, corect, m-am exprimat eu gresit : normal ca parintele ramane cu jumatatea lui...

Totusi nu am inteles ce spune legea despre termenul in care pot solicita de la sora mea (impreuna cu familia ei) dreptul la acel 1/4. Sa zicem ca ma multumesc cu acel sfert si nu am de gand sa atac acel act de intretinere (o sa respect dorinta mamei...)
Am auzit... ca ei vor sa-mi restituie partea cuvenita in cativa ani, in transe lunare sau asa ceva. Este legal asa ceva ? Legea nu prevede un termen exact ?

Cu privire la punctul doi, ei zic , ca apartamentul (casa), am vrut sa evit cacofonia :-) , nu valoreaza mai mult de 48.000 € . Asta insemnand 12.000 partea mea. Eu zic, ca e imposibil ca acea casa sa nu valoreze macar 60.000 (atunci partea mea ar fi de cca 15.000 ...)
Cum putem solutiona si acest diferend ?
Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o nelamurire poate ma puteti ajuta familia mea era ... anonima70 anonima70 Buna ziua,am o nelamurire poate ma puteti ajuta Familia mea era compusa din:Tata,Mama,Fiu,Fiica.Succesiunea nu a fost dezbatuta nici dupa Tata nici dupa ... (vezi toată discuția)