avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia e sigura?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia e sigura?

Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun propriu care a inlocuit un alt bun propriu vandut.In contract (apartament)sotia mea e declarant si semneaza ca nu are pretentii banii pe achizitie fiind ai mei in totalitate.Pot dona ficei mele casa sau apartamentul fara sa am probleme mai tarziu? poate cineva sa atace donatia? nu am alti copii inafara de ea dar sotia are o fica din alta casatorie.Mai sigur ar fi un contract de intretinere?Dar unui nepot al ficei mele de 4 ani pot dona pastrand uzufructul viager?care varianta e mai buna? sotia poate ataca donatia? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 12:43, 9 Septembrie 2011
Sotia este mostenitor rezervatar si poate ataca liberalitatile care intrec cotitatea disponibila.Contractul de intretinere este cea mai buna solutie.
in contractul de intretinere trebuie sa fie trecuta si sotia sau numai eu?
in masura in care ii este incalcata rezerva succesorala sotiei, ea poate ataca donatia.
donatia este o liberaliate şi in momentul deschiderii succesiuni, mostenitorii rezervatari (sot suprevietuitor, copii) pot cere anularea liberalitaţilor in masura in care incalca rezerva sus amintita.
Daca, de exemplu, aveti un singur imobil şi nu aveti alte bunuri, bani, etc, donandu-l sansele de anulare a donatiei sunt destul de ridicate. De aceea e mai bine sa folositi un contract cu titul oneros, contractul de intretinere este o varianta de luat in calcul.
rezerva succesorala a sotiei este de 1/4 din tot ce detin eu?avand in vedere ca am si un apartament credeti ca ii sunt incalcate liberalitatile? multumesc pt raspunsuri
Cota de mostenire a sotului supravietuitor este de 1/4 parte din lasamintul succesoral. Rezerva este jumatate din aceasta cota.La calcularea cotitatii disponibile si a rezervei se au in vedere toate bunurile si drepturile ce compun succesiunea.

Alte discuții în legătură

Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)