avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie bani

un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:19, 6 Decembrie 2023
cat de mare?pt sume ce ating 10 mii de euro, trebuie contract.
daca ii da 25 mii de lei, sunt adruri manuale... ii poate da mai multe la intervale de timp.
ce vreti sa stiti mai exact ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
as vrea sa transfer in contul fiicei mele 57000 euro. cadou. eu cred ca in timpul vietii pot sa fac cu banii mei ce vreau . cheltui, donez cui vreau. nu vreau ca dupa decesul meu sa fie probleme intre mostenitori . e mult mai complicat sa scot banii cash din banca ca sa i dau, transferul bancar e simplu. poate cineva contesta aceasta dorinta a mea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu v-am zis cum trebuie procedat legal, dvs faceti cum doriti.
nu am zis ca trebuie sa ii dati cash, ci si virati prin banca, ar trebui ca la suma asta sa stea la baza un contract de donatie.
mai aveti si alti mostenitori rezervatari? alti copii, sot? ca ei pot ataca donatia daca li se incalca rezerva succesorala.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cât sunteți viu și întreg la minte puteți face ce vreți, dar cu recomandarea să acționați cât mai legal. De altfel, un contract de donație are și avantajul că puteți insera în el clauze care să vă protejeze de o eventuala nerecunoștință a copilului gratificat.

Pentru a-l proteja însă pe acest copil de eventuale retorsiuni ulterioare din partea celorlalți moștenitori ai dumneavoastră, dacă aveți o vârstă sau o stare de sănătate care pot ridica suspiciuni, e bine să vă procurați un certificat medical că sunteți din punct de vedere psihiatric clinic sănătos și aveți discernământ.

Cât privește chestiunea rezervei succesorale de care ar beneficia eventualii alți copii/nepoți de la copii predecedați și soțul/soția supraviețuitoare, depinde dacă raportat la totalul moștenirii suma pe care o donați are o valoare care depășește limitele cotității disponibile (adică marja de moștenire dintre minimul ce trebuie să revină moștenitorilor rezervatari și totalul succesiunii). În acest caz, după moartea dumneavoastră, ceilalți moștenitori rezervatari pot cere reducțiunea donației (adică donatarul să returneze în masa succesorală echivalentul sumei cu care valoarea donației a depășit-o pe cea a cotității disponibile).
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2023
Alexandru Surcel, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnă, acest gen de întrebare apare mereu pe forum. Faceți vă rog un pustiu de bine și detaliați puțin, cu trimitere la pevederea/prevederile din Codul civil. Este clar că testamentul poate fi atacat de către o persoană pe motivul că i s-a încălcat rezerva succesorală. Dar donațiile, cheltuielile, din timpul vieții? Adică eu nu poat face ce vreau cu banii mei pe motiv că, peste 50 de ani când mor, unul din copiii mei vine cu pretenții că am cheltuit prea mult cu amanta, că i-am cumpărat mașină, etc. și vrea să i-o ia? Și dacă mașina e de mult casată? Sau că am sprijinit material mai mult un copil decât altul? Adică poat face praf tot ce am agonisit dar nu, doamne ferește, să donez ceva cuiva. Aici trebuie să existe niște limite, și asta v-aș fi recunoscător dacă ați indica prevederile legale. Mulțumesc anticipat pentru timpul dvs.

gi-jane2 a scris:

eu v-am zis cum trebuie procedat legal, dvs faceti cum doriti.
nu am zis ca trebuie sa ii dati cash, ci si virati prin banca, ar trebui ca la suma asta sa stea la baza un contract de donatie.
mai aveti si alti mostenitori rezervatari? alti copii, sot? ca ei pot ataca donatia daca li se incalca rezerva succesorala.

Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2023
hotumattua, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)