avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Activitate nste

Activitate nste

Vă mulţumesc pentru răspunsurile date :)
Vă mulţumesc mult pentru răspunsurile date.

La întrebarea 2 m-am gândit că are 16 ore suplimentare.
În cazul în care munca prestată în repaus săptămânal nu este compensată prin ore libere plătite (de exemplu 16 ore sunt compensate şi 4 ore nu până la sfârşitul lunii), ce se întâmplă? Munca prestată în zilele de repaus săptămânal se ia în calcul la stabilirea mediei de 8 h / zi sau 48 h / săptămână pe ultimele 4 luni? Perioada de 60 de zile calendaristice începe de la data efectuării muncii suplimentare sau de la sfârşitul lunii?

La întrebarea 3 este evident că pentru situaţiile ivite (adică în cazul noilor angajaţi sau în cazul celor care acumulează 10 ani de vechime ulterior intrării în vigoare a noului CCM) după intrarea în vigoare a noului CCM nu se va mai acorda sporul pt. vechime în muncă.

Întrebarea ar fi dacă în cazul angajaţilor, care au beneficiat timp de aproximativ 3 ani de acest spor prin semnarea unui act adiţional în acest sens, poate fi eliminat acest spor. Care este situaţia în care un angajat a primit sporul pe baza CCM vechi şi nu a avut act adiţional în acest sens? Pe baza noului CCM nu mai prime;te acest spor?

Sau CCM se aplică tuturor angajaţilor indiferent dacă era semnat un act adiţional sau nu, şi noul CCM se aplică numai noilor angajaţi?

Vă mulţumesc.
Bună ziua,

Vă rog să daţi un răspuns la următoarele întrebări, confirmând sau infirmând răspunsul meu, eventual şi explicaţii dacă este posibil.

1. În anul 2000 X încheie CIM cu Y SRL în care este prevăzut că orele suplimentare sunt compensate prin aplicarea unui spor de 100%. În anul 2005 este încheiat un CCM cu reprezentanţii salariaţilor care prevede că orele suplimentare se compensează prin aplicarea unui spor de 100%. În 2012 se încheie un nou CCM care prevede că orele suplimentare se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice iar dacă compensarea nu este posibilă se plătesc prin aplicarea unui spor de 85%. CIM lui X nu a fost desfăcut sau suspendat de la 2000 până azi. Care prevederi vor fi luate în considerare în cazul lui X?
R: Prevederile CIM, adică orele suplimentare se compensează prin aplicarea unui spor de 100%.

2. X angajat la firma Y SRL lucrează, de regulă 8 ore pe zi, de luni până vineri. În luna august 2012 prestează muncă suplimentară 16 ore şi muncă în repaus săptămânal 20 de ore. CCM prevede că munca în repaus săptămânal se compensează prin aplicarea unui spor de 10% iar în cazul orelor suplimentare se aplică prevederile cazului de mai sus (ore libere, 85%).
Câte ore suplimentare are X la sfârşitul lunii şi ce sporuri primeşte?
R1: 20 ore plătite cu 110% şi 36 de ore suplimentare ce pot fi compensate prin ore libere plătite sau plătite cu un spor de 85% după 60 de zile.

3. În 2011 pe baza CCM în vigoare se stabileşte că angajaţii cu vechime în muncă > 10 ani primesc un spor de 10% la salariul brut de încadrare. În perioada 2011- 2014 sunt semnate acte adiţionale, privind acordarea acestui spor, la CIM în cazul angajaţilor care au vechime >10 ani. În 2014 intră în vigoare un nou CCM din care este eliminat sporul pentru vechime în muncă.
Angajaţilor vechi care au vechime în muncă >10 ani se aplică CIM sau noul CCM?
R: Se aplică CIM, actele adiţionale nu erau necesare.

Vă mulţumesc anticipat.
Răspuns la discuția vicul constructiei
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

In cazul in care un contract de constructie este anulat pentru neplata de catre beneficiarul constructiei, constructorul nu mai raspunde deloc pentru viciul constructiei?

Va multumesc
Va multumesc pt raspuns.
Deci, in principiu, daunele cominatorii trebuie restituite dupa executarea obligatiei.

In legatura cu amenzile cominatorii:
M-am referit la art. 580 C. proc. civ., daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita printr-o alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei prin aplicarea unei amenzi civile (amenzi cominatorii) de la 200 pana la 500 de ron, stabilita pe fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazuta in titlul executoriu. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care titlul executoriu cuprinde o obligatie de a nu face.
Aceste sume insa vor fi venituri definitive ale statului, deci nu se restituie dupa executarea obligatiei, nu? In cazul obligatiilor de a nu face, cum este posibila aplicarea acestor amenzi?

Va multumesc
Buna ziua,

Va rog sa-mi ziceti daca urmatoarele afirmatii sunt corecte:
1. Daunele cominatorii nu sunt veniturile creditorului nici venitul statului. Ce se intampla cu ele? In cazul executarii obligatiei de a face / a nu face Debitorul trebuie sa le achite? Cui?
2. Amenda cominatorie va fi venit la stat, poate fi aplicata atunci cand o obligatie de a face / a nu face poate fi executata numai de debitor.

Daca puteti sa-mi dati un exemplu cu aplicarea daunelor si amenzilor cominatorii (concomitent) in cazul obligatiei de a face si un exemplu in cazul obligatiei de a nu face.

Va multumesc.