avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM vs CCM, sporuri, munca suplimentarã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM vs CCM, sporuri, munca suplimentarã

Bună ziua,

Vă rog să daţi un răspuns la următoarele întrebări, confirmând sau infirmând răspunsul meu, eventual şi explicaţii dacă este posibil.

1. În anul 2000 X încheie CIM cu Y SRL în care este prevăzut că orele suplimentare sunt compensate prin aplicarea unui spor de 100%. În anul 2005 este încheiat un CCM cu reprezentanţii salariaţilor care prevede că orele suplimentare se compensează prin aplicarea unui spor de 100%. În 2012 se încheie un nou CCM care prevede că orele suplimentare se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice iar dacă compensarea nu este posibilă se plătesc prin aplicarea unui spor de 85%. CIM lui X nu a fost desfăcut sau suspendat de la 2000 până azi. Care prevederi vor fi luate în considerare în cazul lui X?
R: Prevederile CIM, adică orele suplimentare se compensează prin aplicarea unui spor de 100%.

2. X angajat la firma Y SRL lucrează, de regulă 8 ore pe zi, de luni până vineri. În luna august 2012 prestează muncă suplimentară 16 ore şi muncă în repaus săptămânal 20 de ore. CCM prevede că munca în repaus săptămânal se compensează prin aplicarea unui spor de 10% iar în cazul orelor suplimentare se aplică prevederile cazului de mai sus (ore libere, 85%).
Câte ore suplimentare are X la sfârşitul lunii şi ce sporuri primeşte?
R1: 20 ore plătite cu 110% şi 36 de ore suplimentare ce pot fi compensate prin ore libere plătite sau plătite cu un spor de 85% după 60 de zile.

3. În 2011 pe baza CCM în vigoare se stabileşte că angajaţii cu vechime în muncă > 10 ani primesc un spor de 10% la salariul brut de încadrare. În perioada 2011- 2014 sunt semnate acte adiţionale, privind acordarea acestui spor, la CIM în cazul angajaţilor care au vechime >10 ani. În 2014 intră în vigoare un nou CCM din care este eliminat sporul pentru vechime în muncă.
Angajaţilor vechi care au vechime în muncă >10 ani se aplică CIM sau noul CCM?
R: Se aplică CIM, actele adiţionale nu erau necesare.

Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 14:46, 5 Februarie 2015
1. Se aplica prevederile c.i.m. .

2. Are 16 ore suplimentare care se compenseaza cu ore libere platite sau in caz contrat, se platesc cu un spor de 85% si 20 ore in zilele de repaus saptamanal.

3. Se aplica noul CCM pentru situatiile ivite dupa intrarea lui in vigoare.
Vă mulţumesc mult pentru răspunsurile date.

La întrebarea 2 m-am gândit că are 16 ore suplimentare.
În cazul în care munca prestată în repaus săptămânal nu este compensată prin ore libere plătite (de exemplu 16 ore sunt compensate şi 4 ore nu până la sfârşitul lunii), ce se întâmplă? Munca prestată în zilele de repaus săptămânal se ia în calcul la stabilirea mediei de 8 h / zi sau 48 h / săptămână pe ultimele 4 luni? Perioada de 60 de zile calendaristice începe de la data efectuării muncii suplimentare sau de la sfârşitul lunii?

La întrebarea 3 este evident că pentru situaţiile ivite (adică în cazul noilor angajaţi sau în cazul celor care acumulează 10 ani de vechime ulterior intrării în vigoare a noului CCM) după intrarea în vigoare a noului CCM nu se va mai acorda sporul pt. vechime în muncă.

Întrebarea ar fi dacă în cazul angajaţilor, care au beneficiat timp de aproximativ 3 ani de acest spor prin semnarea unui act adiţional în acest sens, poate fi eliminat acest spor. Care este situaţia în care un angajat a primit sporul pe baza CCM vechi şi nu a avut act adiţional în acest sens? Pe baza noului CCM nu mai prime;te acest spor?

Sau CCM se aplică tuturor angajaţilor indiferent dacă era semnat un act adiţional sau nu, şi noul CCM se aplică numai noilor angajaţi?

Vă mulţumesc.
Perioada de 60 de zile calendaristice începe de la data efectuării muncii suplimentare.

Întrebarea ar fi dacă în cazul angajaţilor, care au beneficiat timp de aproximativ 3 ani de acest spor prin semnarea unui act adiţional în acest sens, poate fi eliminat acest spor. Care este situaţia în care un angajat a primit sporul pe baza CCM vechi şi nu a avut act adiţional în acest sens? Pe baza noului CCM nu mai prime;te acest spor?


In acest sens, poate sa nu mai primeasca acel spor daca nu are incheiat act aditional la c.i.m.

Sau CCM se aplică tuturor angajaţilor indiferent dacă era semnat un act adiţional sau nu, şi noul CCM se aplică numai noilor angajaţi?


Art.132 (4) din Legea nr.62/2011 prevede ca, contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Prin urmare, c.i.m.pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri superioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi angajaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel.
Vă mulţumesc pentru răspunsurile date :)
CCM a fost intocmit abia dupa 3 ani de la infiintarea firmei. La contractele individuale de munca pe care le-am facut dupa intocmirea lui, am pus nr. si data CCM. Este un paragraf spre finalul CIM care cere nr. si data CCM si ca este conform cu el. Intrebarea mea este ce fac cu CIM facute inainte de intocmirea CCM, mai trec in ele la final conform CCM nr, data daca au fost facute inaintea lui?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Munca in weekend RuxandraLarisa RuxandraLarisa Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de ... (vezi toată discuția)
Spor ore de noapte, repaus saptamanal lav1 lav1 1. Pentru salariatii de noapte, sporul de noapte de 25% se calculeaza ca si suma fixa din salariul de incadrare (670 RON x 25% = 168 RON) sau spor de 25% ... (vezi toată discuția)
Sporuri permanente si ocazionale daniela106 daniela106 Buna ziua , Pt.angajatii din alimentatia publica , care lucreaza in ture in week-enduri , in zilele de sarbatori legale si unii din ei si ore suplimentare , ... (vezi toată discuția)