avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca in weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca in weekend

Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de 100% si sa ii dau si 2 zile libere in urmatoarele 60 zile?sau e suficient doar liber sau doar zilele platite cu spor 100%?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 6 Aprilie 2017
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

Dacă angajații lucrează în weekend ca timp suplimentar (adică ei lucrează 40 de ore pe săptămână constant, iar o dată la 4 weekend-uri, lucrează unul), puteți acorda ore libere pentru respectivul, conform:
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Totuși, dacă nu se pot acorda orele libere, puteți aplica art. 123:
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara.
De acord cu dvs., făceam referire doar la faptul că, în accepțiunea mea, utilizatorul se referă la timpul suplimentar. Practic norma de 40 de ore/săptămână constant, de luni până vineri, plus un weekend din 4 pe lună, suplimentar. Dacă nu e cazul, atunci se aplică, evident, doar sporul de weekend reglementat prin CCM sau CIM și timpul de repaus de 48 de ore acordat în oricare alte zile ale săptămânii.
Numai in conditiile in care durata timpului de munca mentionata in c.i.m. este de 8 ore/zi si lucreaza intr-o zi de sambata si duminica 10 ore/zi, atunci cele doua ore in plus sunt considerate si ore suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)