avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune cominatorii - amenzi cominatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune cominatorii - amenzi cominatorii

Buna ziua,

Va rog sa-mi ziceti daca urmatoarele afirmatii sunt corecte:
1. Daunele cominatorii nu sunt veniturile creditorului nici venitul statului. Ce se intampla cu ele? In cazul executarii obligatiei de a face / a nu face Debitorul trebuie sa le achite? Cui?
2. Amenda cominatorie va fi venit la stat, poate fi aplicata atunci cand o obligatie de a face / a nu face poate fi executata numai de debitor.

Daca puteti sa-mi dati un exemplu cu aplicarea daunelor si amenzilor cominatorii (concomitent) in cazul obligatiei de a face si un exemplu in cazul obligatiei de a nu face.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nste , utilizator 18:30, 28 August 2010
I. ART. 59 din Legea 21/1996
(1) Consiliul Concurentei, respectiv Oficiul Concurentei, poate obliga, prin decizie, agentii economici sau asociatiile de agenti economici la plata unor amenzi cominatorii in suma de pina la 250.000 lei pentru fiecare zi de intirziere, calculata de la data stabilita prind decizie, pentru a-i determina:
a) sa furnizeze in mod complet si corect informatiile care le-au fost cerute conform prevederilor art. 41;
b) sa se supuna controlului prevazut la art. 42-44 din prezenta lege.
(2) Consiliul Concurentei, respectiv Oficiul Concurentei, poate obliga, prin decizie, agentii economici sau asociatiile de agenti economici la plata unor amenzi cominatorii in suma de pina la 750.000 lei pentru fiecare zi de intirziere, calculata de la data stabilita in decizie, pentru a-i determina:
a) sa respecte prevederile art. 5 alin. (1), ale art. 6 si ale art. 13 ale prezentei legi;
b) sa aplice masurile enuntate printr-o decizie luata conform prevederilor art. 51 alin. (2) lit. c).

II.daunele cominatorii determina executarea unei obligatii de a face - remedierea unor neregularitati - care nu pot fi aduse la indeplinire decat de respectiva persoana care avea aceasta obligatie insa nu si a indeplinit-o.
Pentru situaţia în care debitorul refuză executarea în natură a obligaţiilor de face sau de a nu face, mai ales a celor intuitu personae, practica judiciară a creat un mijloc de constrângere patrimonială, care se realizează prin obligarea debitorului prin hotărâre judecătorească la plata unor sume de bani (daune cominatorii) la anumite intervale de timp pentru fiecare zi (sau altă unitate de timp) de întârziere în executarea în natură a obligaţiei de a face sau a nu face. Daunele cominatorii pot fi stabilite şi printr-o sumă globală sau pot fi majorate de către instanţa de judecată, până se va înfrânge rezistenţa debitorului în executarea obligaţiilor.

Daunele cominatorii reprezintă un mijloc de constrângere a debitorului şi nu o modalitate de executare în natură a obligaţiilor, pentru că, de regulă, executarea în natură în mod silit a obligaţiilor de a face nu este posibilă în virtutea principiului nemo potest cogi ad factum.

Daunele cominatorii nu intră în patrimoniul creditorului, deşi sunt plătite acestuia. După executarea obligaţiei, ele trebuie restituite debitorului, cu excepţia cazului în care creditorul solicită transformarea lor total sau parţial în daune interese.

Daunele cominatorii nu pot fi acordate în următoarele situaţii:

- când debitorul a fost deja obligat prin hotărâre judecătorească să repare prejudiciul cauzat prin neexecutare, prin plata de daune-interese;

- când executarea în natură a obligaţiei nu mai este posibilă;

- când refuzul debitorului de a executa obligaţia este clar şi definitiv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
Cabinet de Avocat Todorese Doina, Avocat
Va multumesc pt raspuns.
Deci, in principiu, daunele cominatorii trebuie restituite dupa executarea obligatiei.

In legatura cu amenzile cominatorii:
M-am referit la art. 580 C. proc. civ., daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita printr-o alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei prin aplicarea unei amenzi civile (amenzi cominatorii) de la 200 pana la 500 de ron, stabilita pe fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazuta in titlul executoriu. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care titlul executoriu cuprinde o obligatie de a nu face.
Aceste sume insa vor fi venituri definitive ale statului, deci nu se restituie dupa executarea obligatiei, nu? In cazul obligatiilor de a nu face, cum este posibila aplicarea acestor amenzi?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)
Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)