avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune cominatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune cominatorii

Bună seara.
Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de a face punerea în posesie efectivă asupra unui teren, sub sancţiunea de daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere, în cuantum de 100 lei (Ron)/zi, începând cu data de 07 .04.2006 şi până la executarea efectivă a obligaţiei.
Cu toate demersurile mele (adrese, telefoane) încă nu am fost pus în posesie efectivă. Am introdus cerere de executare silită care este pe rol, dar nici executorul nu a reuşit să-l determine pe acest primar să facă documentaţia de identificare topocadastru a terenului, ca să se poată întocmi PV de punere în posesie.
Întrebare. Pot cere executorului să determine cuantumul daunelor cominatorii (365 zile x 4 ani x 100 ron/zi) şi să facă poprire pe contul Primăriei ?
Din unele consultări cu alţi executori, aceştia spun că daunele cominatorii sunt greu de executat şi că nu ar fi ale mele ca şi daune, ci acestea sar crea ca venit la bugetul de stat. Este adevărat?
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 14:16, 31 Iulie 2011
omatcons a scris:

Pot cere executorului să determine cuantumul daunelor cominatorii (365 zile x 4 ani x 100 ron/zi) şi să facă poprire pe contul Primăriei ?


Nu.
Hotararea judecatoreasca prin care s-au stabilit daune cominatorii nu este susceptibila de executare silita, dat fiind caracterul incert şi nelichid al acestor daune.
Dvs trebuie sa cereti, mai intai, ca instanta de judecata sa transforme daunele cominatorii in daune-interese propiu-zise (compensatorii).
Cu acest prilej, trebuie sa faceti dovada ca ati suferit, in mod direct, un prejudiciu ca urmare a nexecutarii obligatiei de catre primar si, mai ales, sa faceti dovada intinderii acestui prejudiciu.
Odata acestea fiind dovedite, instanta va proceda la transformarea daunelor cominatorii in daune interese, in limita prejudiciului suferit si dovedit.
Abia aceasta suma va prezenta un caracter cert si lichid si, pe baza hotararii astfel obtinute, veti putea trece la executare.


omatcons a scris:

Din unele consultări cu alţi executori, aceştia spun că daunele cominatorii sunt greu de executat şi că nu ar fi ale mele ca şi daune, ci acestea sar crea ca venit la bugetul de stat. Este adevărat?


Executorii cu care ati vorbit fac confuzie intre daunele-cominatorii si amenzile civile reglementate de art. 580 ind. 3 Cod procedura civila.
Amenzile civile reprezintă un mijloc de constrangere menit sa asigure executarea in natura a obligatiei de a face sau de a nu face care presupune un fapt personal al debitorului.
Insa, spre deosebire de daunele cominatorii, amenzile civile stabilite de instanta de judecata reprezinta un venit definitiv al bugetului de stat.
Sancţiunea de 100 Ron/zi nu este certă? , când hotărârea spune că este pentru fiecare zi de întârziere ? Executorul nu o poate calcula, nu are dreptul după Cpr.C.?
Punctul 2 l-am înţeles.
cu respect, mihai
omatcons a scris:

Sancţiunea de 100 Ron/zi nu este certă? , când hotărârea spune că este pentru fiecare zi de întârziere ? Executorul Punctul 2 l-am înţeles.
cu respect, mihai


Pentru ca sa va lamuriti, va redau un extras din Decizia nr. XX/12.12.2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectiile Unite:

'' 2. Tot în legătură cu aplicarea dispoziţiilor art. 580 ind. 3 din Codul de procedură civilă, instanţele judecătoreşti nu au un punct de vedere unitar cu privire la problema dacă hotărârea judecătorească prin care s-au acordat daune cominatorii constituie titlu executoriu.

Astfel, unele instanţe s-au pronunţat în sensul că hotărârile judecătoreşti prin care debitorii sunt obligaţi să plătească daune cominatorii au caracter de titlu executoriu.
În motivarea acestui punct de vedere s-a relevat că a pretinde transformarea mai întâi, printr-o hotărâre judecătorească, a daunelor cominatorii în daune-interese ar însemna să fie golită de conţinut însăşi hotărârea de obligare la daune cominatorii, al căror rol este tocmai acela de a asigura o constrângere imediată şi eficientă a debitorului pentru a-şi îndeplini obligaţia de a face sau de a nu face, pe care şi-a asumat-o.
Făcându-se referire la dispoziţia cu caracter general prevăzută la art. 379 alin. 2 din Codul de procedură civilă, potrivit căreia, dacă datoria constă într-o sumă nelămurită, urmăririle se vor amâna până ce, mai întâi, se va face lichidarea, s-a considerat că, în cazul daunelor cominatorii stabilite sub forma unei sume fixe, calculată pe zile sau pe alt termen de întârziere, creanţa cominatorie este totuşi lichidă, întrucât cuantumul acesteia poate fi determinat pe baza titlului executoriu, în conformitate cu reglementarea dată prin art. 379 alin. 4 din Codul de procedură civilă, chiar dacă pentru aceasta ar fi nevoie de o nouă socoteală.

Alte instanţe, dimpotrivă, au considerat că, datorită caracterului incert şi nelichid al unor asemenea creanţe, hotărârile judecătoreşti prin care s-a dispus obligarea la daune cominatorii nu pot fi puse în executare, fiind necesar ca, în prealabil, să se stabilească, după regulile dreptului comun în materia răspunderii civile, suma ce reprezintă prejudiciul efectiv cauzat creditorului prin întârzierea executării, cu consecinţa transformării daunelor cominatorii în daune compensatorii.
În motivarea acestui punct de vedere s-a relevat că, datorită caracterului nelichid al creanţei reprezentând daune cominatorii, declanşarea procedurii executării acestora ar face necesară mai întâi transformarea lor în daune-interese, pentru a se acorda creditorului, cu titlu definitiv, numai partea din valoarea daunelor cominatorii care reprezintă prejudiciu efectiv cauzat prin întârziere, neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiei.

Această din urmă interpretare corespunde spiritului legii.

Aşa cum s-a mai învederat, daunele cominatorii constituie un mijloc juridic subsidiar de înfrângere a rezistenţei debitorului la executarea silită şi au un caracter provizoriu, fiind acordate până când acesta îşi va îndeplini obligaţia asumată şi cu posibilitatea ca instanţa de judecată să le modifice dacă va considera necesar.
Fără să reprezinte un mijloc, direct sau indirect, de executare silită asupra bunurilor debitorului, aceste daune constituie totuşi o modalitate de constrângere ce rezultă din ameninţarea cu o atare executare dacă debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia asumată.
Faţă de caracterul lor provizoriu, în cazul în care debitorul execută obligaţia, daunele cominatorii vor trebui să fie reduse la cuantumul despăgubirilor datorate pentru întârzierea executării, iar în cazul în care debitorul refuză executarea, cuantumul lor ar trebui convertit totuşi la valoarea exactă a prejudiciului suferit prin neexecutare, o altă soluţie nefiind posibilă.
Într-adevăr, în sistemul nostru de drept, despăgubirea nu poate depăşi valoarea prejudiciului pentru că diferenţa s-ar transforma într-o pedeapsă civilă în favoarea creditorului, care s-ar îmbogăţi în acest mod fără justă cauză.
Ca urmare, nici executarea silită nu s-ar putea porni pe baza cuantumului provizoriu al daunelor cominatorii, dat fiind caracterul lor incert şi nelichid.
Fiind de principiu deci că daunele cominatorii reprezintă numai un mijloc de constrângere a debitorilor la îndeplinirea obligaţiei convenite, precum şi că suma stabilită în cadrul acestor daune nu poate fi considerată certă şi lichidă, revine instanţei de judecată îndatorirea ca, după executarea obligaţiei respective, să transforme acele daune în daune compensatorii, stabilind, potrivit regulilor dreptului comun privind răspunderea civilă, suma ce reprezintă prejudiciul efectiv cauzat creditorului prin întârzierea executării.
În atare situaţie, concluzia ce se impune sub acest ultim aspect este aceea că hotărârea judecătorească prin care s-au stabilit daune cominatorii nu este susceptibilă de executare silită, fiind necesar ca aceste daune să fie transformate mai întâi de instanţa de judecată, la cererea creditorului, în daune compensatorii.

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, şi ale art. 329 alin. 2 şi 3 din Codul de procedură civilă, urmează a se admite recursul în interesul legii şi se decide (...) că hotărârea prin care s-au acordat daune cominatorii este susceptibilă de executare silită, la cererea creditorului, numai în limita daunelor-interese, compensatorii, dovedite ulterior, în faţa instanţei, cu ocazia transformării în astfel de daune a daunelor cominatorii.''


Textul integral al deciziei il puteti citi aici:

[ link extern ]
Am înţeles. Ce nu înţeleg este dacă executorul poate sau nu poate să calculeze cuantumul daunelor cominatorii în baza art 379 al.4 cpc. Pot să-i cer acest lucru să consemneze cuantumul în PV pe care-l va întocmi cu primarul (urmează ca executorul să facă PV). Ulterior, cu PV întocmit de executor mă pot adresa instanţei pentru transformarea daunelor cominatorii în daune compensatorii?
Pe ce procedură, contencioasă sau necontencioasă?
Se timbrează cuantumul daunelor cominatorii, respectiv compensatorii? :O,:stunned:,#-o
omatcons a scris:

Am înţeles. Ce nu înţeleg este dacă executorul poate sau nu poate să calculeze cuantumul daunelor cominatorii în baza art 379 al.4 cpc. Pot să-i cer acest lucru să consemneze cuantumul în PV pe care-l va întocmi cu primarul (urmează ca executorul să facă PV). Ulterior, cu PV întocmit de executor mă pot adresa instanţei pentru transformarea daunelor cominatorii în daune compensatorii?
Pe ce procedură, contencioasă sau necontencioasă?
Se timbrează cuantumul daunelor cominatorii, respectiv compensatorii? :O,:stunned:,#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)
Un sfat va rog paul_2008 paul_2008 Contract de vanzare- cumparare incheiat intre doua societati comerciale. La termenul de livrare convenit, cumparatorul nu vine sa-si ridice marfa. Termenul ... (vezi toată discuția)
Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)