avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate diana petculescu

Activitate diana petculescu

Stimati consultanti,

situatia pentru care solicit clarificari este urmatoarea:

sint proprietara unica a doua apartamente din aceeasi locuinta, situate la parter si etajul 1. Un apartament mi-a fost donat prin acte autentificate de catre bunica mea, pe cel de al doilea l-am mostenit de la mama mea. Ambele persoane au decedat.
Mentionez ca nu exista alti mostenitori si sint in posesia tuturor actelor de proprietate. Casa a fost construita de familia mea si are regim de inaltime P+1.

Doresc sa inscriu ambele proprietati ca proprietate unica, dat fiind ca ele sint in aceeasi casa.
Am facut dosar cadastral, nu am deschis carte funciara, pentru ca nu am intentia de a vinde.

Ce procedura trebuie sa urmez pentru a inscrie cele doua apartamente ca proprietate unica si ce documente imi sint necesare?

Multumesc,
Diana Petculescu
Stimate domnule avocat,
va multumesc pentru raspuns. Voi face recurs, in speranta ca asa se va rezolva sigur problema mea.
Am gasit o situatie absolut identica pe internet, link: [ link extern ] .
Eu nu am depus asemenea cerere, pentru ca nu am stiut ca asa as putea obtine o completare la incheierea data de judecatorul delegat pentru radiere.
Ma intreb daca mi-ar mai putea fi acceptata acum (inteleg ca are termen de depunere, ca la recurs).
Voi merge la avocat (am avut tot timpul, insa am simtit nevoia, tocmai pentru ca nu m-a asigurat cu o cerere de interventie in interes propriu, sa caut eu insami idei pe care sa i le sugerez, eventual), pentru recursul despre care v-am spus si voi prezenta si acest precedent, sper sa il sprijine in argumentare.

Sper sa revin catre dvs., doar ca sa va dau vestea cea buna si sa va descriu rezolvarea.

Va multumesc, din nou, cu multa consideratie pentru munca pe care o depuneti pentru consiliere, pe acest forum.
Va multumesc pentru raspuns.
BFC a respins cererea de intabulare pe numele meu, ca asociat unic cu drept de proprietate asupra patrimoniului societatii radiate, fara debite, in baza deciziei de radiere si a inscris bunul imobiliar in CF pe numele firmei radiate, cerindu-mi si act de vinzare-cumparare a bunului imobil, intre mine si firma radiata!
Exact ce imi recomandati am facut, am format plingerea in justitie impotriva acestei incheieri de CF, dar Judecatoria respectiva a motivat respingerea plingerii mele in contradictoriu cu BFC ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana fara capacitate de exercitiu. In interiorul motivatiei, sustine ca ar fi trebuit sa fac lichidarea patrimoniului, chiar daca legea spune ca, in cazul unui asociat unic, cind societatea fara debite este radiata la solicitarea ONRC, este exceptata de la procedura lichidarii si se aplica art. 237, alin. (10) din Legea 31/1990, actualizata si republicata. IN mod confuz, mi se spune ca faptul canu am cerut lichidare nu ma indreptateste sa solicit in mod direct la OCPI intabularea dreptului de proprietate asupra bunului imobil (adus de mine contributie in natura la patrimoniul societatii, de altfel, el fiind un bun mostenit).
Urmeaza sa fac recurs in termenul legal impotriva acestei incheieri, insa cred ca trebuie sa ma reintorc la Registrul Comertului si, stiind ce sa solicit exact, sa primesc in fine un document atestator al dreptului meu de proprietate, in situatia in speta.

Exact aici revin cu rugamintea sa imi indicati tipul de cerere catre RC, ca sa pot obtine, in fine, la 1 an si 2 luni de la radiere, documentul cerut de CF.

Va multumesc pentru rabdarea cu care urmariti situatia descrisa, injusta pentru mine si care imi aduce prejudicii serioase.
Societatea a fost radiata in baza art. 237 din Legea 31/1990 republicata, alin. (1), lit. (b). In aceste conditii, ca societate cu asociat unic nu eram obligata sa fac lichidare.
Nu am avut debite, deci nici un fel de probleme.
Art. 237, alin. (10), patrimoniul persoanei juridice radiate revine actionarilor (in cazul de fata, asociatului unic).
Radierea s-a facut in baza art. 237 din Legea 31/1990, republicata.
Am intrebat un consultant, la sediul Registrului Comertului, daca nu primesc un document cu referire stricta la dreptul de proprietate asupra patrimoniului societatii radiate la care am fost asociat unic si pe care l-am adus in totalitate drept contributie in natura. Mi s-a raspuns ca RC nu elibereaza alt document si ca am drept de proprietate prin efectul legii.
Am certificate constatatoare, special pentru intabulare, dar la BCF nu sint suficiente, dupa cum mi s-a raspuns.
In acest conditii,
Imi mentin rugamintea, dupa aceste precizari: ce tip de cerere sa depun la Registrul Comertului? O cerere de interventie in interes propriu?
Am vazut pe internet o solutionare data intr-un caz identic cu al meu, la Cluj, doar ca cererea fusese si prematur depusa, inainte de pronuntarea radierii, si gresit intitulata, deci judecatorul delegat nu a luat-o in calcul.
Totusi, ulterior radierii, Curtea de Apel a luat-o in considerare si a recunoscut dreptul de proprietate.

Va multumesc.

Situatia este urmatoarea: nu pot face carte funciara pe numele meu, pentru bunul imobil ce-mi revine ca asociat unic dupa radierea societatii, fara lichidare, la cererea ORCB, pentru ca BCF solicita un act explicit pentru acest lucru.
In decizia de radiere, judecatorul delegat nu a facut explicit aceasta precizare.
Intre timp, am facut demersuri legale in justitie ca BCF sa-mi recunoasca dreptul de proprietate, cf. Legii 341/1990 si sa incheie CF, dar judecatorul nu a decis in favoarea mea.
Ce demersuri legale face, in consecinta, daca decizia de radiere este din 2009, ca sa mi se elibereze un act in care sa se precizeze trecerea patrimoniului societatii in proprietatea mea, ca unic asociat?
Multumesc.