avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate asociat unic dupa radierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate asociat unic dupa radierea societatii

Situatia este urmatoarea: nu pot face carte funciara pe numele meu, pentru bunul imobil ce-mi revine ca asociat unic dupa radierea societatii, fara lichidare, la cererea ORCB, pentru ca BCF solicita un act explicit pentru acest lucru.
In decizia de radiere, judecatorul delegat nu a facut explicit aceasta precizare.
Intre timp, am facut demersuri legale in justitie ca BCF sa-mi recunoasca dreptul de proprietate, cf. Legii 341/1990 si sa incheie CF, dar judecatorul nu a decis in favoarea mea.
Ce demersuri legale face, in consecinta, daca decizia de radiere este din 2009, ca sa mi se elibereze un act in care sa se precizeze trecerea patrimoniului societatii in proprietatea mea, ca unic asociat?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: diana petculescu , utilizator 10:39, 4 Septembrie 2010
Daca societatea a fost in procedura de insolventa trebuia sa vorbiti cu lichidatorul la momentul respectiv. Ceva nu este in regula la bilantul dvs si la situatia finala financiara dupa lichidare. Este stipulat in lege ca, dupa achitarea debitelor. restul bunurilor sa fie retribuite asociatilor. Cam greu, dupa radiere...
Daca ati facut radierea in baza art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicata aveati dreptul sa cereti un certificat constatator conform alin. 4 din acest articol de la registrul comertului. Evident daca in hotararea de dizolvare nu ati facut vorbire de imobilul pe care l-ati avut in patrimoniu nu vi s-a mai eliberat acest act. Puteti sa refaceti intr-o anumita masura procedura de radiere a societatii. Va sfatuiesc sa mergeti la registrul comertului cu o alta hotarare de dizolvare-radiere a societatii si sa incercati sa o inregistrati pe o cerere de indreptare erori materiale care sa poata fi publicata la Monitorul Oficial si sa vi se elibereze acel certificat constatator de care aveti nevoie. Daca nu o sa va ia aceasta cerere la registru comertului,incercati pe dreptul comun in baza art. 25 din Legea nr.26/1990 a registrului comertului, republicata, sa initiati o actiune de radiere a mentiunii de radiere a societatii care va prejudiciaza. Oricum pentru aceste demersuri trebuie sa luati legatura cu o persoana de specialitate. Mult succes!
Radierea s-a facut in baza art. 237 din Legea 31/1990, republicata.
Am intrebat un consultant, la sediul Registrului Comertului, daca nu primesc un document cu referire stricta la dreptul de proprietate asupra patrimoniului societatii radiate la care am fost asociat unic si pe care l-am adus in totalitate drept contributie in natura. Mi s-a raspuns ca RC nu elibereaza alt document si ca am drept de proprietate prin efectul legii.
Am certificate constatatoare, special pentru intabulare, dar la BCF nu sint suficiente, dupa cum mi s-a raspuns.
In acest conditii,
Imi mentin rugamintea, dupa aceste precizari: ce tip de cerere sa depun la Registrul Comertului? O cerere de interventie in interes propriu?
Am vazut pe internet o solutionare data intr-un caz identic cu al meu, la Cluj, doar ca cererea fusese si prematur depusa, inainte de pronuntarea radierii, si gresit intitulata, deci judecatorul delegat nu a luat-o in calcul.
Totusi, ulterior radierii, Curtea de Apel a luat-o in considerare si a recunoscut dreptul de proprietate.

Va multumesc.

Societatea a fost radiata in baza art. 237 din Legea 31/1990 republicata, alin. (1), lit. (b). In aceste conditii, ca societate cu asociat unic nu eram obligata sa fac lichidare.
Nu am avut debite, deci nici un fel de probleme.
Art. 237, alin. (10), patrimoniul persoanei juridice radiate revine actionarilor (in cazul de fata, asociatului unic).
Intr-adevar situatia este alta. Referentul de la registrul comertului va informat corect. Cei de la cartea funciara trebuie prin efectul legii sa opereze intabularea dreptului de proprietate. Nu stiu exact ce demersuri ati facut in justitie, pentru a incerca sa va dau macar o idee. Una din variante ar fi sa actionati in judecata cartea funciara pentru a-i obliga sa va intabuleze imobilul(obligatia de a face),

Alte discuții în legătură

Srl dizolvat la cererea orc imobile pe srl Fekete Balazs Fekete Balazs Am si eu o speta interesanta. Societatea comerciala a fost radiata la cererea ORC iar societatea respectiva are in proprietate un imobil, o cladire. Acuma ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului statutar mateutiu mateutiu In anul 1994 a fost infiintata societatea X srl de catre administratorii A,B,C . Aceasta societate a fost radiata in anul 2003 si potrivit dispozitiilor art. ... (vezi toată discuția)