avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raspunderea administratorului statutar
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raspunderea administratorului statutar

In anul 1994 a fost infiintata societatea X srl de catre administratorii A,B,C . Aceasta societate a fost radiata in anul 2003 si potrivit dispozitiilor art. 237 alin. 10 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului(…) revin actionarilor". La momentul radierii in patrimoniul societatii exista un imobil detinut de societate in cota de 1/3 ( cota de 2/3 era detinuta de o persoana fizica straina de sociatetae in cauza) a carei situatie juridica nu este clarificata pana in prezent in sensul ca fostii asociati nu au solicitat inscrierea in CF in cotele corespunzatoare, bunul figureaza in CF in continuare pe societatea care in prezent este radiata. In anul 2006 se infiinteaza o noua societate doar de catre A( unul dintre fostii asociati), noua societate este supusa procedurii de faliment in cadrul careia a fost formulata de catre lichidatorul judiciar o cerere de atragere a raspundere - admisa de catre instanta si prin care s-a stabilit raspunderea delictuala a administratorului si asociatului unic A. Avand in vedere aspectele prezentate si a dispozitiilor mai sus amintite, doresc executarea lui A in vederea recuperarii unei parti din pasivul siocietatii in faliment ( avand in vedere sentinta prin care s-a admis cererea de atragere a raspunderii). As putea sa urmaresc cota parte ce ii revine lui A din imobilul societatii X ( RADIATA) avand in vedere ca imobil;ul nu face parte din patrimoniul noii societi si nici nu a fost adus ca aport insa asa cum am mentionat prin sentinta s-a stabilit raspunderea civila delictuala a lui A. Mentionez ca imobilul in cauza apare in continuare in CF pe societatea radiata fostii administratori printre care si A nu au inteles sa solicite inregistrarea pe numele acestora in cote corespunzatoare a imobilului ca urmare a radierii si atribuirii in natura.
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 00:26, 24 Aprilie 2015
Teoretic, da, puteti incerca recuperarea sumelor urmarind oricare dintre bunurile debitorului.

Practic, este destul de dificil, pentru ca va trebui sa efectuati demersuri pe care in mod normal debitorul trebuia sa le intreprinda, demersuri care sa va dea posibilitatea de a incepe o executare (a) va trebui sa clarificati situatia juridica a imobilului (b) va trebui sa solicitati iesirea din indiviziune pentru a va asigura un pret mai bun pentru partea de imobil ce ar apartine administratorului pentru care a fost admisa cererea de atragere a raspunderii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita a administratorului mateutiu mateutiu In anul 1994 a fost infiintata societatea X srl de catre administratorii A,B,C . Aceasta societate a fost radiata in anul 2003 si potrivit dispozitiilor art. ... (vezi toată discuția)
Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii insolventei si procesul penal rrocambole rrocambole Procedura insolventei poate fi inchisa anterior solutionarii unei cauze penale in care societatea este parte vatamata si parte civila? In caz ca procedura se ... (vezi toată discuția)