avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate asociat unic dupa radierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate asociat unic dupa radierea societatii

Situatia este urmatoarea: nu pot face carte funciara pe numele meu, pentru bunul imobil ce-mi revine ca asociat unic dupa radierea societatii, fara lichidare, la cererea ORCB, pentru ca BCF solicita un act explicit pentru acest lucru.
In decizia de radiere, judecatorul delegat nu a facut explicit aceasta precizare.
Intre timp, am facut demersuri legale in justitie ca BCF sa-mi recunoasca dreptul de proprietate, cf. Legii 341/1990 si sa incheie CF, dar judecatorul nu a decis in favoarea mea.
Ce demersuri legale face, in consecinta, daca decizia de radiere este din 2009, ca sa mi se elibereze un act in care sa se precizeze trecerea patrimoniului societatii in proprietatea mea, ca unic asociat?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: diana petculescu , utilizator 10:39, 4 Septembrie 2010
Va multumesc pentru raspuns.
BFC a respins cererea de intabulare pe numele meu, ca asociat unic cu drept de proprietate asupra patrimoniului societatii radiate, fara debite, in baza deciziei de radiere si a inscris bunul imobiliar in CF pe numele firmei radiate, cerindu-mi si act de vinzare-cumparare a bunului imobil, intre mine si firma radiata!
Exact ce imi recomandati am facut, am format plingerea in justitie impotriva acestei incheieri de CF, dar Judecatoria respectiva a motivat respingerea plingerii mele in contradictoriu cu BFC ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana fara capacitate de exercitiu. In interiorul motivatiei, sustine ca ar fi trebuit sa fac lichidarea patrimoniului, chiar daca legea spune ca, in cazul unui asociat unic, cind societatea fara debite este radiata la solicitarea ONRC, este exceptata de la procedura lichidarii si se aplica art. 237, alin. (10) din Legea 31/1990, actualizata si republicata. IN mod confuz, mi se spune ca faptul canu am cerut lichidare nu ma indreptateste sa solicit in mod direct la OCPI intabularea dreptului de proprietate asupra bunului imobil (adus de mine contributie in natura la patrimoniul societatii, de altfel, el fiind un bun mostenit).
Urmeaza sa fac recurs in termenul legal impotriva acestei incheieri, insa cred ca trebuie sa ma reintorc la Registrul Comertului si, stiind ce sa solicit exact, sa primesc in fine un document atestator al dreptului meu de proprietate, in situatia in speta.

Exact aici revin cu rugamintea sa imi indicati tipul de cerere catre RC, ca sa pot obtine, in fine, la 1 an si 2 luni de la radiere, documentul cerut de CF.

Va multumesc pentru rabdarea cu care urmariti situatia descrisa, injusta pentru mine si care imi aduce prejudicii serioase.
Calea urmata de dvs. este cea corecta. In recurs cred ca aveti mari sanse sa castigati. Puteti sa anexati cererii de recurs un istoric al societatii( il obtineti de la registrul comertului) in care se ilustreaza exact evolutia societatii pana la radiere.
Alt act nu cred ca poate sa va mai elibereze registrul comertului, in afara eventual de un certificat constatator din care sa rezulte ca societatea este radiata. Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat specializat in drept comercial deoarece cu un recurs temeinic intocmit nu trebuie sa va faceti griji. BAFTA!
Stimate domnule avocat,
va multumesc pentru raspuns. Voi face recurs, in speranta ca asa se va rezolva sigur problema mea.
Am gasit o situatie absolut identica pe internet, link: [ link extern ] .
Eu nu am depus asemenea cerere, pentru ca nu am stiut ca asa as putea obtine o completare la incheierea data de judecatorul delegat pentru radiere.
Ma intreb daca mi-ar mai putea fi acceptata acum (inteleg ca are termen de depunere, ca la recurs).
Voi merge la avocat (am avut tot timpul, insa am simtit nevoia, tocmai pentru ca nu m-a asigurat cu o cerere de interventie in interes propriu, sa caut eu insami idei pe care sa i le sugerez, eventual), pentru recursul despre care v-am spus si voi prezenta si acest precedent, sper sa il sprijine in argumentare.

Sper sa revin catre dvs., doar ca sa va dau vestea cea buna si sa va descriu rezolvarea.

Va multumesc, din nou, cu multa consideratie pentru munca pe care o depuneti pentru consiliere, pe acest forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl dizolvat la cererea orc imobile pe srl Fekete Balazs Fekete Balazs Am si eu o speta interesanta. Societatea comerciala a fost radiata la cererea ORC iar societatea respectiva are in proprietate un imobil, o cladire. Acuma ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului statutar mateutiu mateutiu In anul 1994 a fost infiintata societatea X srl de catre administratorii A,B,C . Aceasta societate a fost radiata in anul 2003 si potrivit dispozitiilor art. ... (vezi toată discuția)