avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Activitate stefensoon71

Activitate stefensoon71

Dacă văd că într-o instituție se încalcă legea de protecție a copilului, dar nu a copilului meu, sunt cumva obligat să depun o sesizare? Pot fi acuzat cumva dacă nu fac nimic?
Vă mulţumesc pentru răspuns.

Există vreo normă legislativă (la care să mă pot referi cu ocazia reclamaţiei la bancă) care specifică că băncile trebuie să pună la dispoziţia clienţilor informaţia în detali faţă de cursuri de schimb şi comisioane? Sau că pe extras trebuie să apară cursul de schimb, în cazul în care s-a efectuat o conversie în urma căreia a rezultat o diferenţă între suma plătită şi suma de pe extras?
Am citit legea activităţii bancare, dar acolo nu am găsit aşa ceva.

Bună ziua,

Având cont curent (în RON) şi card de debit VISA, cu ocazia cumpărăturilor plătesc cu cardul, când e posibil.
Cu ocazia unei cumpărături efectuate recent, la care suma de cumpărare a fost în RON şi am plătit cu cardul, am constatat că suma cu care banca a debitat contul meu pentru (conform extrasului de cont) nu este aceeaşi sumă pentru care mi-am dat acordul cu ocazia plăţii. Menţionez că banca nu percepe comisioane la efectuarea plăţilor cu cardul.

M-am interesat la bancă şi m-au informat că - cu toate că am plătit în RON de pe un cont RON - este vorba despre o tranzacţie în străinătate, suma de plată a fost convertită în EUR, şi a trebuit să suport diferenţa rezultată în urma convertirii.

Am următoarele întrebări:
- Băncile au cadrul legal de a debita contul clienţilor fără acordul sau înştiinţarea acestora?
- În cazul efectuării plăţilor în RON de pe un cont tot în RON, care vor fi convertite în alte devize, clienţii nu ar trebui înştiinţaţi că suma va fi convertită şi că va suporta cheltuielile de diferenţă, pentru ca să pot alege dacă îşi dau acordul sau nu?
- Nu ar trebui să apară pe extrasul de cont şi cursul de schimb la care s-a realizat convertirea?
- Existând o diferenţă între suma plătită apărută pe factură şi suma de pe extrasul de cont cum poate clientul dovedi pentru o persoană terţă că el a efectuat plata (ex. în cazul cererii de decont)?

Am cerut aceste informaţii de la bancă, dar am primit răspunsul că cer informaţii care nu sunt accesibilie clienţilor.

Vă mulţumesc anticipat,
ªtefan Zigmond