'Ziua!
Am o problema oarecum complexa (sau complexa in mintea mea): doresc sa realizez un site (aplicatie B2B) in care, pentru a avea acces la anumite sectiuni/facilitati, userii trebuie sa se inscrie contra unei sume. Site-ul va fi cu adresabilitate internationala, deci se pot inscrie useri de oriunde, iar plata se va face prin transfer bancar, carte de credit, etc.
Ei bine, problema ar fi: dupa ce lege/HG/OUG/.. se reglementeaza impozitele/taxele catre statul roman? Vreau sa aflu ce procent platesc, unde si cum, dc. e socotit un impozit "normal" sau -fiind e-commerce- are statut special?
Legea 365/2002 prevede niste chestiuni generale, drepturi si obligatii, dar nu ofera date exacte. Deci, cum sunt impozitat, si in ce cuantum?
Multumesc anticipat.
Multumesc, intr-adevar cred ca la asta se referea. In privinta TVA-ului, inteleg ca pt mine ca firma va fi mai avantajos, pe cand pt clientii mei platitori de TVA nu prea. Credeti ca asta va afecta incheierea contractelor intr-o masura atat de mare incat sa merite mai mult sa ma declar platitor?
Foarte curand voi lua legatura cu un contabil, care probabil ma va sfatui in acest sens, dar am vazut ca e folositor sa aflu si o a 2-a parere, uneori raman cu ea.
Intr-adevar, mi se pare mult mai logic ce spuneti dvs. Totusi nu-mi vine sa cred ca un jurist (respectiva doamna) poate da sfaturi fara sa fie in cunostinta de cauza, sau pe baza unor ipoteze gresite. O vom plati pentru infiintarea firmei, dar in afara acestor bani nu stiu ce alte interesa ar avea.
O ultima intrebare, sper: imi recomandati acelasi lucru cu cel recomandat de bluehill? adica, microintreprindere neplatitor de TVA? asta ca sa am clar in cap ce sa cer. Multumesc.
Multumesc mult pt detalii.
Am vorbit azi cu un jurist, in ideea infiintarii firmei. Din pacate convorbirea a durat doar cateva minute, urmand sa fie reluata in cateva zile. Dansa ne-a recomandat, pe scurt, sa nu ne declaram IMM. Motivatia a fost de genul "poate luna asta obtii profit, iar luna urmatoare nu, si deci in loc de cei 3%/venit platesti o luna 16%/profit". - sper ca am inteles bine.
Ceea ce se contrazice recomandarea d-nei Sirbu (de a ne declara IMM). Acum, poate data viitoare imi explica mai multe, dar as vrea totusi sa stiu mai exact. Parerile imi dau seama ca sunt impartite, dar avantajul trebuie sa fie undeva.
De spus ca vom fi agentie de publicitate, deci probabil intra la prestare servicii (nu avem treaba cu productia publicitara in sine). Multumesc.
Am sa tin cont de sfaturile dvs, multumesc mult. Am un domeniu de activitate mai.. creativ si nu pricepeam limbajul tehnic si diferentele de nuanta intre termeni, dar acum am lucrurile mult mai clare. Mi se pare insa ca, cu cat aflu mai multe, cu atat mai multe intrebari se ivesc..
Ati spus ca una din conditii pt un IMM este de max. 9 angajati. Suntem (mai exact vom fi) 2 asociati, si logic vom avea un contabil. Problema noastra va fi ca ne vom baza f. mult pe agenti comerciali. Intrebarea este: legea ne obliga sa angajam cu carte de munca contabilul si respectivii agenti? Mai exista ca forma legala contractul de colaborare? Si daca da, 6 persoane angajate 'in colaborare' se vor numara in cei 9, sau acolo intra doar cei cu carte de munca?
Nu am dori sa depasim limita de 9 angajati, si in acelasi timp avem totusi nevoie de cat mai multi agenti comerciali. Cam asta ar fi ideea principala.
Multumesc mult, intr-adevar m-ati luminat in oarecare masura. Totusi mai am unele nelamuriri:
- daca este mai avantajos d.p.d.v. al impozitelor declararea ca IMM, de ce nu se declara astfel mii de SRL-uri care indeplinesc conditiile amintite de dvs? Ma refer la magazine de cartier, boutique-uri, etc, care putin probabil sa depaseasca cei 100.000 euro/an. Pot sa presupun ca exista si dezavantaje ale acestei forme?
- puteti sa-mi spuneti care este diferenta intre anul fiscal si cel calendaristic? Cel fiscal incepe de la infiintarea societatii? sau..?
- "un SRL poate fi IMM de la infiintare sau pe parcurs" + "poti opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor in anul fiscal urmator indeplinirii acestor conditii" - nu inteleg foarte bine, ma pot declara IMM la infiintare sau dupa un an fiscal?
- in sfarsit, care ar fi sfatul pe care l-ati da unei societati pe cale sa se infiinteze? Care ar fi avantajele?
Ma scuzati pt. noianul de intrebari; am cautat pe Internet raspunsuri dar limbajul folosit ma depaseste cateodata. As putea intreba un contabil, dar as prefera sa am cateva informatii in prealabil. Multumesc.
As dori sa stiu care este avantajul IMM-ului fata de SRL, mi-a explicat cineva foarte vag si fara amanunte. De asemenea, cum as putea inregistra un IMM (conditiile care trebuie indeplinite), sau eventual daca exista vreo piedica/prevedere legala care sa interzica unei agentii de publicitate sa devina IMM.
Si, in sfarsit, daca intr-adevar constituirea in IMM este mai avantajoasa, ce opreste SRL-urile sa devina IMM-uri, sau de ce nu s-au infiintat in acesta forma.
cu scuzele de rigoare pentru efortul dvs,
Multumesc anticipat