Buna ziua, eu si sotia mea suntem rezidenti permanenti in Canada de un an si am hotarat sa divortam. Avem un copil in varsta de 12 ani dar nu ne-am inteles in privinta custodiei. Problema este, ca nu avem timp sa mergem in tara, in localitatea unde s-a incheiat casatoria, pt divort si nici aici in Canada la ambasada sau consulat, pentru ca locuim la o distanta apreciabila. Intrebarea este daca putem intenta divort la Curtea de aici dupa legile lor, sa hotarasca un judecator canadian cine va avea custodia copilului....sau exista alta modalitate? Suntem separati de un an dar nu avem niciun act semnat in acest sens.
Multumesc pentru raspuns...dar vroiam sa va spun ca acum 2 ani sotia era in Italia...eu am plecat din Romania cu fetita si intradevar la aeroport mi-au cerut procura cu acordul mamei pe care dealtfel o aveam si am putut iesi...dar la inapoiere din Italia m-am intors tot cu fetita, fara sotie, in Romania si nu mi-a cerut nimeni nicio procura...chiar nici nu aveam.Eu stiam ca doar pentru iesirea din tara mea imi este necesar acordul...nu si pt intoarcere.Mentionez ca fata este intru-totul de acord fara sa fi exercitat presiuni asupra ei sa ne intoarcem acasa din Canada
Eu si familia mea - sotia si o fetita in varsta de 12 ani - suntem rezidenti permanent in Canada si locuim in aceasta tara de 6 luni. Dupa acest interval de timp, eu si fetita mea vrem sa ne intoarcem in tara considerand ca nu ne putem adapta aici, fapt neagreat de sotia mea care este impotriva plecarii noastre. Mai mult, acum stam separat, fiecare in apartamentul lui iar fetita noastra locuind cand la unul cand la celalat. Mentionez ca m-a anuntat ca vrea sa divorteze dar nu a inteprins nimic in acest sens. Am hotarat sa-mi iau copilul si chiar impotriva vointei sotiei vreau sa venim in tara.Intrebarea este...pot sa-mi iau copilul si pur si simplu sa merg la aeroport,fara nicio procura sau vreun acord din partea mamei?Mi se va permite iesirea din Canada fara probleme?Ma supun vreunei legi a acestei tari fiind rezident permanent si totodata pot fi acuzat de vreun delict din Codul Penal roman?Mentionez inca odata, ca nu suntem divortati.Multumesc