Mai au dreptul sa ma actioneze in instanta? Daca datoria s-a prescris dupa 3 ani, s-a reactivat dreptul de a ma in judecata prin semnarea documentului respectiv?
Buna!
Din pacate am o problema cu firma de recupearare creanate ,
In urma unui credit la banca din 2003 am acumulat o datorie de aprox 700 RON plus un overdraft de aprox 8000lei. Acum 3 ani am platit si am inchis contul la banca suma de 8000lei care spuneau ei ca acopera datoria mea catre ei. Apoi am aflat si de cei 700lei care vedeau de la un credit pt electrocasnice pe care eu credeam ca il achitasem atunci cand am stins datoria si inchis contul. Am incetat sa platesc respectivul credit in 2004 sau 2005 dupa ce am schimbat banca la care aveam cardul de salarii.
De ceva vreme firma a inceput sa ma hartuiasca cu telefoane si hartii lipite pe usa ca trebuie sa platesc ~1600 lei reprezentand creditul respectiv+penalizari. Din nefericire nu m-am informat inainte si nu am stiut ca o datoria se prescrie dupa 3 ani si am acceptat sa semnez un angajament de plata cu firma. Acestia prin "bunavointa" lor au acceptat sa platesc in 4 rate cate 420 lei. Am platit deja prima rata, dar dupa ce am citit pe internet despre ei deja imi pare rau...
Daca nu platesc mai pot sa ma actioneze in instantanta? Ce metode mai au la dispozitie sa recupereze creanta?
Pe "Intelegerea de plata" am semnat pentru:
1. Creanta totala este certa, lichida si exicibila la data prezentului acord. Astfel debitorul renunta la orice contestatie asupra creantei, legitimitatea, validitatea si intiderea acesteia fiind definitiv stabilite.
2.Debitorul intelege si este de acord ca prezentul proces verbal atesta rezultatul concilierii directe intre parti si indeplinirea procedurii prealabile prevazuta de art 720 c.proc.civ
3.In cazul in care Debitorul nu plateste oricare din transe la termenele si in cuantumul stabilite conform prezentei intelegeri Creditorul este indreptatit sa solicite imediat achitarea intregii sume.
4.In caz de neexecutare a obligatiei de plata consemnata prin prezentul proces verbal, Debitorul isi manifesta acordul neechivoc fata de actualizarea penalizatilor si a celorlalalte obligatii pecuniare accesorii contractuale.
5.Partile convin ca eventualelel litigii priving plata creantelor datorate sa fie judecate de instantele judecatoreste competente din Bucuresti.
Mai pot face ceva? Ma pot actiona in judecata daca incetez sa platesc?
Va multumesc mult!
[editat numele societatilor implicate]
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul
unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Ce bani trebuie sa primim de la firma unde lucra persoana care a decedat?
Am inteles ca exista doua tipuri de ajutor: de deces si de inmormantare. Amandoua sunt obligatorii? Cel de deces este suportat de Casa Judeteana de Pensii iar celalalt de angajator din ce am inteles. Cu ajutorul de deces de 1.836 lei este destul de clar, insa pentru cel de inmormantare as avea cateva intrebari:
1.Poate angajatorul sa refuze acordarea lui? Pe motive ca nu e stipulat in contractul de munca etc. ? Daca stiu bine, in Contractul Colectiv de Munca la nivel national este mentionat ca orice SRL trebuie sa acorde minim 2 salarii medii la nivel de firma.
2.Cum se stabileste care e salariul mediu pe firma?
3.In ce termen de timp trebuie sa ni-l acorde?
4.Este impozabil?