avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor de la firma pentru inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor de la firma pentru inmormantare

Buna ziua.

Ce bani trebuie sa primim de la firma unde lucra persoana care a decedat?
Am inteles ca exista doua tipuri de ajutor: de deces si de inmormantare. Amandoua sunt obligatorii? Cel de deces este suportat de Casa Judeteana de Pensii iar celalalt de angajator din ce am inteles. Cu ajutorul de deces de 1.836 lei este destul de clar, insa pentru cel de inmormantare as avea cateva intrebari:
1.Poate angajatorul sa refuze acordarea lui? Pe motive ca nu e stipulat in contractul de munca etc. ? Daca stiu bine, in Contractul Colectiv de Munca la nivel national este mentionat ca orice SRL trebuie sa acorde minim 2 salarii medii la nivel de firma.
2.Cum se stabileste care e salariul mediu pe firma?
3.In ce termen de timp trebuie sa ni-l acorde?
4.Este impozabil?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ssergiu , utilizator 18:35, 12 Septembrie 2010
Continui sa urmaresc subiectul, dar din pacate nu-mi raspunde nimeni.
Nu este explicata clar situatia?
Angajatorul nu este obligat de lege sa acorde acest ajutor. Ramane la latitudinea lui daca doreste sau nu acest lucru. Nu este impozabil.
Am avut un deces in famile recent, numai ca mie angajatorul mi-a oferit un ajutor de aproximativ 1,5 salarii (cel declarat la cartea de munca).
Contractul Colectiv de Munca art 51, 2007-2010

ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:

a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;

b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;

d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul
unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Aici la ce se refera?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru salariatii care au suferit un deces in familie(ruda de gr.1) si contractul colectiv de munca nu prevede ajutor in sitatii de genul acesta gabiraco gabiraco Mi-a murit o ruda de gr.1(mama), iar la firma la care lucrez , in contractul colectiv de munca este stipulat ca nu se ofera nici un fel de ajutor(material) ... (vezi toată discuția)
Salariat-familia primeste ajutor de inmormantare ganca ganca va rog sa imi spune-ti daca exista in lege (si unde pot citi) ca la decesul unei persoane salariate (la privat sau la stat) familia are dreptul sa primeasca ... (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)