avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor pentru salariatii care au suferit un deces in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor pentru salariatii care au suferit un deces in familie(ruda de gr.1) si contractul colectiv de munca nu prevede ajutor in sitatii de genul acesta

Mi-a murit o ruda de gr.1(mama), iar la firma la care lucrez , in contractul colectiv de munca este stipulat ca nu se ofera nici un fel de ajutor(material) pentru situatii de genul acesta.
Sunt interesat daca pot sa primesc de undeva un astfel de ajutor, pe langa ajuorul de inmormantare oferit de stat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 30 Ianuarie 2010
Art. 51 din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 prevede:
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
.........
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de la firma pentru inmormantare ssergiu ssergiu Buna ziua. Ce bani trebuie sa primim de la firma unde lucra persoana care a decedat? Am inteles ca exista doua tipuri de ajutor: de deces si de ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de imormintare cristineearec cristineearec Socrul meua murit saptamana trecuta. as vrea sa stiu daca eu sunt in concediu medical prenatal pot beneficia de ajutoreul de deces oferit de firma? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Ajutoare materiale acordate angajatilor deliaboaru deliaboaru Va rog sa ma ajutati cu cateva detalii referitor la ajutoarele materiale acordate angajatilor. As vrea sa stiu daca sunt mentionate undeva, in legislatie, ... (vezi toată discuția)