avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariat-familia primeste ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariat-familia primeste ajutor de inmormantare

va rog sa imi spune-ti daca exista in lege (si unde pot citi) ca la decesul unei persoane salariate (la privat sau la stat) familia are dreptul sa primeasca de la angajator suma de 1800 lei sau asa ceva
sau daca sotul/ sotia decedeaza cel care ramane in viata primeste de la locul säu de munca o parte din cheltuielile de inmormantare
va multumesc
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 15:32, 22 Martie 2010
ajutorul de inmormintare se stabileste prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatii angajatore. este reglementat si in contractul colectiv de munca la nivel national precum si in Legea 19/2000.
Contractul colectiv de munca al societatii la care a lucrat persoana decedata specifica exact suma pe care urmeaza sa o incaseze rudele acestuia. Iar sotul supravietuitor poate primi de la societatea la care este angajat, ajutor de inmormantare.
In concluzie, sotul supravietuitor poate incasa, in baza contractului colectiv de munca, doua indemnizatii: una de la locul de munca al sotului si una de la locul de munca al sotului supravietuitor. Solicitati contractul colectiv de munca al societatilor si aflati suma pe care urmeaza sa o incaseze sotul supravietitor.
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare reprezinta venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate. Desi marcheaza acelasi eveniment, cele doua notiuni se diferentiaza in functie de sursa din care sunt impozate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi.
Un ajutor prevazut de CCMUN pe anii 2007-2010:
art.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
Pentru acest ajutor de inmormantare veti face o cerere scrisa la care atasati si o copie a certificatui de deces.
Ajutorul de deces este reglementat de legea 19/2000
Art. 126
Pentru anul 2010 cuantumul ajutorului de deces se stabileste, în conditiile legii, în cazul:
a)asiguratului la 1.836 lei;
Ajutorul de deces il va plati intr-o prima faza angajatorul, dupa care il va recupera de la Casa de Pensii.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
boerica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare si de deces ContSters52476 ContSters52476 Sotul meu,angajat,a murit pe 24 mai 2010,in Italia: 1. Lamuriti-ma,va rog,se primesc 2 ajutoare,unul de la primarie unul de la angajator? 2. Care este ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare.. leta2010 leta2010 buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)