Va puteti adresa unui mediator pentru demararea procedurii medierii, invitarea medicului la mediere si, astfel, puteti solutiona pe cale amiabila conflictul dumneavoastra. Este cea mai rapida si mai convenabila metoda pentru ambele parti. Acordul de mediere, daca il veti incheia, este un act sub semnatura privata pe care il puteti autentifica la un notar, el devenind astfel, titlu executoriu.
@suflete: Categoric partile trebuie sa se prezinte impreuna in fata instantei pentru a li se verifica acordul de vointa. Sau prin procura speciala pot fi reprezentate de un avocat sau alta persoana. Procura speciala insa, trebuie facuta exact pe obiectul reprezentarii si anume: acordul de vointa cuprins in acordul de mediere, nr... din data de... incheiat la Birou mediator X, in baza contractului de mediere nr... din data de...
Dumneavoastra trebuia sa procedati simplu: in urma medierii sa depuneti impreuna, cele doua parti, acordul de mediere, PV de inchidere a medierii si cererea de consfintire a acordului la instanta. Intr-un termen scurt, in camera de consiliu, v-ati fi prezentat in fata instantei, aceasta verifica acordul dumneavoastra de vointa si acordul lua forma unei hotarari de expedient. Daca aceasta nu se respecta, putea fi investita cu titlu executoriu. Aceasta este procedura legala in medierea in materia dreptului familiei.
Domnule avocat Lasconschi, acolo unde acordul de mediere se incheie intr-o cauza privind dreptul familiei, instanta este cea care trebuie sa pronunte o hotarare de expedient prin care sa consfinteasca intelegerea partilor. Cf Legii 192/2006, art. 64 (11): "Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.".... Deci, instanta si nu notarul in aceste cauze.
Trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de consfintire acord de mediere (cel semnat in biroul mediatorului inainte de a fi autentificat), pentru ca instanta sa pronunte hotarare de expedient. Dupa ce aceasta va ramane definitiva (30 zile) puteti sa cereti investirea ei cu titlu executoriu. Dar la instanta, pentru consfintirea acordului de mediere, trebuie sa va prezentati impreuna cu sotul pentru a va putea fi verificat acordul de vointa.
Sedinta de informare privind avantajele medierii este gratuita. Si daca veti fi corect informat despre aceasta procedura si o veti accepta, poate reduceti costurile unui proces in instanta. De ce nu?
Va constituiti parte civila si cereti daune materiale si morale in instanta. Pe ambele le probati cu inscrisuri, in masura posibilitatii (actele de la spital, retete medicamente, taxe analize, etc). Daunele morale se constata de catre instanta tinandu-se cont si de zilele de spitalizare si cele de ingrijiri medicale pentru recuperare, care intr-un fel, probeaza suferinta.
Exact o speta similara am in derulare la Biroul meu de mediator. Cu diferenta ca victima nu era sub influenta alcoolului, are 70-80 zile de concediu de la medicul legist si este dispusa sa se impace, normal, contra unei sume de bani. Partea care a comis accidentul este dispusa sa-i dea acei bani, intrebarea este: cine va plati spitalizarea si cheltuielile oficiale emise de spital (operatii, tije, medicamente, etc)? Acopera polita RCA aceste cheltuieli sau nu? Acestea sunt temerile partii care a comis accidentul.
O familie are ca unic venit un ajutor social (mama, tata si 2 copii minori). Ajung la divort. Instanta calculeaza 30% din acest ajutor social pensia de intretinere datorata de tata copiilor sau din salariul minim pe economie?