avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni cu victima care era ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni cu victima care era sub influenta alcoolului - impacare sau judecata ?

Buna seara!

Pe data de 31 dec 2013 am fost implicat intr-un accident rutier cu victima pe trecerea de pietoni. Victima era in stare avansata de ebrietate si s-a ales cu fractura de tibie. A fost apoi eliberata din spital si pe foaia de externare sunt trecute 16 zile de spitalizare. Am cazut de acord sa ne impacam si sa-i platesc toate cheltuielile pana in acel moment in speranta ca la urmatorul control la care trebuia sa se prezinte, sa se fi vindecat si sa ramana sa mai platesc niste medicamente. Astazi a fost la control si din primele analize ar putea fi nevoie de inca o operatie sau alte cheltuieli la care nu ne asteptam. Astfel ca victima cere fie o suma exorbitanta (10000 euro) pentru a ne impaca definitiv si pentru a declara ca nu mai are nicio pretentie fie sa mai asteptam pana vineri pentru un alt set de analize pe baza carora se va stabili daca urmeaza sa fie operat sau ce trebuie mai exact sa se faca(in principiu sa estimam cam ce cheltuieli ar mai fi).
Victimei nu i s-a luat inca declaratie de la Politie dar nu stiu cat mai poate astepta si nu i s-a eliberat certificat medico-legal.
Sunt constient ca raman fara permis, dar as vrea o sugestie astfel incat sa nu am cheltuieli foarte mari.
Asigurarea RCA ma poate ajuta in vre-un anumit fel ?

Edit: Eu eram la volan, rezultatul etilotestului a fost 0. El incerca sa treaca strada dar era noapte, zona slab iluminata si m-am trezit cu el in parbriz.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
alexandrudavid, utilizator
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 15:05, 22 Februarie 2014
ART. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,

se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Este posibil in functie de CML, in dosarul penal conf. noilor reglementari sa se dispuna clasarea, victima va avea deschisa calea unui proces civil,
alexandrudavid a scris:

Asigurarea RCA ma poate ajuta in vre-un anumit fel ?


Raspunsul este afirmativ. In cazul unui accident aveti obligatia sa anuntati asiguratorul.

Ordinul CSA nr. 5/2010
CAPITOLUL IV
Obligaţiile asiguratului

Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înştiinţeze în cel mai scurt timp asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
(2) Asiguratul este obligat să înştiinţeze în cel mai scurt timp asigurătorul RCA, în scris, cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs şi să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum şi la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul află despre acest lucru;
d) informaţiile înscrise în poliţa de asigurare RCA au suferit modificări intervenite în timpul valabilităţii asigurării.
Art. 34. - Asiguratul este obligat în cel mai scurt timp să ofere părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia

Mergeti cu victima la asiguratorul RCA sa deschida dosar de dauna si sa il despagubeasca. Daca victima nu este de acord cu suma propusa de catre asigurator se va ajunge in instanta care va stabili suma cu care va fi despagubita victima. Incheiati impreuna cu asiguratorul si victima o intelegere in care sa se consemneze ca nu mai are nicio pretentie prezenta sau viitoare si ca s-a facut intelegerea intre parti.
In principiu, fapta savarsita de dvs. nu este infractiune. Prin urmare, victima ar trebui sa introduca o cerere in civil.
Daca persoana accidentata va obtine un certificat medico-legal sub 90 zile, atunci dosarul penal se va inchide si despagubirile vor fi stabilite fie pe cale amiabila ( daca asiguratorul RCa al dvs. va accepta plata pe asceasta cale), fie pe cale judecatoreasca, de catre instanta civila.
E bine sa va lamuriti mai intai asupra starii de sanatate si a costurilor necesare victimei, nu sa ii dati banii pe care aceasta ii pretinde dupa ureche. Asiguratorul va achita in final tot .
Am fost intr-o situatie similara...nu platiti nimic, asiguratorul va plati toate cheltuielile.

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare corporala danezu danezu BUna ziua in urma cu 3 luni tatal meu a fost implicat intr-un accident in apropierea unei treceri de pietoni. La aproximativ 15m de trecere un individ aflat ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu vatamare corporala. am vazut ca pentru un accident din 2017 cu vatamare ... lujerului lujerului Buna ziua! Am vazut ca pentru un accident din 2017 cu vatamare corporala usoara, procurorul a clasat cazul dupa 8 zile. Nu trebuia sa se astepte 90 de zile ... (vezi toată discuția)
Accident rutier iulianad2 iulianad2 Buna ziua, La inceputul lunii August fiica mea ( pieton fiind ) a fost accidentata pe trecerea de pietoni, soferul depasind pe contrasens tranvaiul in ... (vezi toată discuția)