avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Activitate leus

Activitate leus

In situatia in care , debitorul a fost executat silit prin blocarea contului bancar, nu prin poprire pe salariu, dar acesta incasa salariul in cont.

Debitorul nu mai are serviciu ,si executarea nu se mai poate face .Executorul timp de 10 luni nu mai face nici o alta revenire sau acte de executare.

In aceasta situatie se poate vorbi de o perimare?

Multumesc
In cazul unei hotararii date in prima instanta(tribunal) pentru litigii de munca , aceasta este executorie de drept?
in situatia in care asupra venitului sunt doua popriri , cu cheltuielile de expediere se poate retine mai mult de 1/2 din venit.?
un prieten al meu are urmatoarea speta:

- beneficiaza de pensie de invaliditate(afectiuni neurologice-hemiplreza) din sistemul public de pensii
- pensia a fost pina in anul 2016 de 800 lei iar din anul 2016 de 840
- are doua executari silite
- casa de pensii incepind din anul 2015 si pina in prezent i-a retinut suma de 361 lei din pnsia care nu ajungea nici cel putin la salariu minim net .


intrebare:

1) - nu s-a incalcat prin aceasta prevederile art 729 alin(3) cod proc. civila in ceea cuantumul popririi avand in vedere ca el are venituri mai mici decat salariu min net pe economie? situatie in care trebuia sa i se efectueze poprirea numai asupra partii de depasea 1/2 din salariu min net?

2)- poate cere recuperarea sumei poprite in mod ilegal de catre casa de pensii in termenul de prescriptie? si unde poate depune actiunea

multumesc
Intre un pensionar si Casa de pensii exista un raport juridic?

daca da de de fel este acesta?


MULTUMESC
Discuție reangajare
in situatia in care ,angajatorul face concedieri individuale care nu tin de persoana salariatului,respectiv s-a restrans activitatea in localitatea respectiva unde respectivul salariat detinea o functie de conducere, iar dupa 65 de zile se reinfiinteaza in aceiasi localitate un alt post identic cu cel ocupat de catre salariatul concediat,cu aceleasi conditii de studii si vechime pe post, salariatul concediat are un drept de preferinta sau unitatea este obligata sa il recheme pe acesta.

Contractul de munca era incheiat din anul 2012.
Multumesc

Chiar daca nu a avut vechiul imobil CF?
In urma efectuarii unui partaj succesoral s-a facut dezmembrarea imobilului si fiecare dintre mostenitori si-a primit cota sa si au fost pusi in posesie.

Intrebarea este;

Cum se face inscrierea in cartea funciara de catre propietari ,ca urmare a dezmembrarii sau ca si prima inscriere.mentionez ca locuinta initiala , mostenita ce a fost supusa dezmembrarii nu a avut carte funciara.


ma intereseaza din pct de vedere al efectuarii in urgenta a CF.
Eu am inteles, dar problema consta in faptul ca ,banca legal nu trebuie sa aiba un mandat de debitare directa din cont ca sa poata efectua operatiuni pe cont?
Pentru ca nu cuantumul popririi nu il inteleg, pt. insasi poprirea este practic retinerea, dar ca banca sa poata trimite din contul curent al debitorului catre executor trebuie sa aiba un mandat de debitare cont,care nu exista in speta de care va mentionez.
Mie acest lucru mi se pare ilegal ,pentru ca una este popriea salariului de catre angajator care are o cu totul alta calitate decat banca.Fiinca angatorul datoreaza practic o suma de bani debitorului deci are calitate de tert poprit.Iar banca in atare situatie nu este decat intermediarul dintre tertul poprit si debitor, fiindca sumele din salarii nu i le datoreaza banca debitorului ci anmgajatorul.
Daca in contractul de deschiderea contului clentul basncii(in speta debitorul) nu are specificat ca banca poate efectua operatiuni pe contul clientului, atunci cum poate efectua operatiunea de a debita contului acestuia si a face virament in contul executorului a sumei indisponibilizate?

Va rog o parere in ceea ce priveste indisponibilizarea unui cont bancar:
-daca legea dispune ca executorul judecatoresc emite o adresa prin care banca sa indisponibilizeze contul debitorului ,sa inteleg ca aceasta il blocheaza adica ii indisponibilizeaza suma de 1/3 sau 1/2 din cont , vorbind aici de contul in care debitorul isi incaseaza venitul salarial., lasand liber la dispozitia debitorului restul sumei de bani.

- dar prin sintagma indisponibilil se intelege restictia de a avea acces la ceva in speta la suma de bani, intelegand sa ramana la dispozitia bancii in cont,ori bancile in aceasta situatie in acceptiunea mea fac practic operatiuni pe contul clientului in sensul ca ,suma indisponibilizata este prsctic oprita ,dar trimisa executorului ceea ce nu mi se pare corect ca debitorul nu a autorizat banca sa ii faca operatiuni pe cont. Mi se pare corect ca acea suma indisponibilizata sa ramana la dispozitia bancii, nu oa poate accesa debitorul iar in situatia in care , la o contestatie la executare are castig de cauza sa ii restituie tot banca suma adica sa ii deblocheze contul sau suma sa ramana la dispozitia bancii pina la achitarea integrala a datoriei consemand numai executorului ca X are cont si i-a fost indisponibilizata suma de...../

Multumesc