avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lamurire indisponibilizare/blocare cont bancar
Discuție deschisă în Executare silită

lamurire indisponibilizare/blocare cont bancar

Va rog o parere in ceea ce priveste indisponibilizarea unui cont bancar:
-daca legea dispune ca executorul judecatoresc emite o adresa prin care banca sa indisponibilizeze contul debitorului ,sa inteleg ca aceasta il blocheaza adica ii indisponibilizeaza suma de 1/3 sau 1/2 din cont , vorbind aici de contul in care debitorul isi incaseaza venitul salarial., lasand liber la dispozitia debitorului restul sumei de bani.

- dar prin sintagma indisponibilil se intelege restictia de a avea acces la ceva in speta la suma de bani, intelegand sa ramana la dispozitia bancii in cont,ori bancile in aceasta situatie in acceptiunea mea fac practic operatiuni pe contul clientului in sensul ca ,suma indisponibilizata este prsctic oprita ,dar trimisa executorului ceea ce nu mi se pare corect ca debitorul nu a autorizat banca sa ii faca operatiuni pe cont. Mi se pare corect ca acea suma indisponibilizata sa ramana la dispozitia bancii, nu oa poate accesa debitorul iar in situatia in care , la o contestatie la executare are castig de cauza sa ii restituie tot banca suma adica sa ii deblocheze contul sau suma sa ramana la dispozitia bancii pina la achitarea integrala a datoriei consemand numai executorului ca X are cont si i-a fost indisponibilizata suma de...../

Multumesc
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 16:54, 10 Noiembrie 2016
Banca in calitate de tert poprit este obligata sa indisponiblizeze sumele poprite si sa le transmita exectuorului judecatoresc,caz contrar, executorul va proceda la validarea popririi si va plati banca din fondurile proprii,s-a procedat corect,nu conteaza cum credeti dvs.conteaza cum este legal!
Buna ziua,

La acest moment, bancile au obligatia sa retina orice suma intra in contul dvs. pentru acoperirea debitului comunicat de executorul judecatoresc si sa il vireze exucutorului judecatoresc.
Daca aceeasi suma este poprita si de angajator (pentru ca executorul judecatoresc poate trimite instiintari privind poprierea atat la banci, cat si la angajator), atunci va trebui fie sa vorbiti cu executorul judecatoresc sa nu mai mentina poprirea pe cont (daca vrea), fie sa faceti o contestatie la executare pentru ridicarea popririi pentru ca vi se indisponibilizeaza toate veniturile din moment ce salariul este virat in cont bancar, incalcand astfel dispozitiile legale conform carora poprirea se face in limita a 1/4 din salariu.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume,urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al debitorului,indiferent de natura creantelor,in afara de cazul in care legea prevede altfel.[Art.729(2) NCPC) deci,se poate urmari mai mult de o treime,nu 1/4!
Eu am inteles, dar problema consta in faptul ca ,banca legal nu trebuie sa aiba un mandat de debitare directa din cont ca sa poata efectua operatiuni pe cont?
Pentru ca nu cuantumul popririi nu il inteleg, pt. insasi poprirea este practic retinerea, dar ca banca sa poata trimite din contul curent al debitorului catre executor trebuie sa aiba un mandat de debitare cont,care nu exista in speta de care va mentionez.
Mie acest lucru mi se pare ilegal ,pentru ca una este popriea salariului de catre angajator care are o cu totul alta calitate decat banca.Fiinca angatorul datoreaza practic o suma de bani debitorului deci are calitate de tert poprit.Iar banca in atare situatie nu este decat intermediarul dintre tertul poprit si debitor, fiindca sumele din salarii nu i le datoreaza banca debitorului ci anmgajatorul.
Daca in contractul de deschiderea contului clentul basncii(in speta debitorul) nu are specificat ca banca poate efectua operatiuni pe contul clientului, atunci cum poate efectua operatiunea de a debita contului acestuia si a face virament in contul executorului a sumei indisponibilizate?

Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
leus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea executarii silite dreptatesiadevar dreptatesiadevar Am calitatea de tert poprit ...debitorul SC...a solicitat o suspendare provizorie și a primit.o.....executorul îmi comunica prin instiintare oficiala ca ... (vezi toată discuția)
Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)
Angajatorul e obligat sa plateasca poprirea pe salariu? iacobdragomir iacobdragomir Daca angajatorul nu plateste suma poprita catre banca, poate fi dat in judecata ca sa plateasca taxele si comisioanele de intarziere si dobanzile pe care banca ... (vezi toată discuția)