avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Activitate userxy

Activitate userxy

elga50 a scris:

Iata ce spune legea 230/2007 pe care dealtfel v-am indicat s-o cititi, dar e probabil mai usor sa primesti raspunsul la fix :)
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
......
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
.....

Acest articol il cunosc, dar nu cred ca face referire la situatia noastra: doar cele 2 apartamente de la etajul 4 (care este deja mansarda) vor contribui cu fondurile de investitii la extinderea in sus a cladirii, astfel incat sa devina p+6. Ceilalti proprietari din imobil nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar, trebuie doar sa fie de acord cu acest proiect de extindere.
Etajul 4 fiind mansarda, nu exista terasa peste bloc care sa fie considerata spatii comune. Acoperisul care acum este peste etajul 4, va fi pus peste etajul 6. Ne-au explicat ca nu sunt 'alterate' cotele indiviza ale spatiilor comune, decat cele pentru apartamentele de la etajul 4.
Articolul 25, 1), b) face referire la situatia in care asociatia trebuie sa ia o hotarare in legatura cu o cheltuiala la care vor participa toti proprietarii; ex pentru lucrarile de consolidare, modernizare, etc


Lucrarea de mansardare presupune vanzare de spatiu din proprietatea comuna, schimbare de acord de asociere prin modificarea acestuia (schimbare care se face la judecatorie), intrucat se modifica suprafata proprietatii individuale, dar si suprafata spatiilor comune, se mareste infrastructura...... Toate aceste aspecte intra sub incidenta legii 170/2010, dar si a articolului 8 din legea 230/2007 si anume:

Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.


Deci in cazul mansardarii, indiferent cine vrea s-o faca este necesar 2/3 din voturi, fiecare vot exprimand cota-parte indiviza a apartamentului pentru care se voteaza PRO. Cu alte cuvinte voturile PRO trebuie sa insumeze 66.6% din totalitatea cote-i parti indivize a condominiului, nu numai a proprietatilor din asociatia de proprietari). Deci nu sunt intrebati numai proprietarii membri ai asociatiei, ci si cei care nu sunt membri ai asociatiei, spre deosebire de votul normal de 50% + 1.

Votul de 50% + 1 nu este egal cu 51%.
De exemplu in cazul unei asociatii cu 160 membrii 50% + 1 = 81 voturi PRO, Daca s-ar socoti 51%, atunci ar rezulta 81,6 voturi PRO, prin rotunjire in sus rezulta 82.
Legea spune clar si in toate situatiile, mai putin cea expusa mai sus, despre 50% +1


In situatia noastra e vorba de un imobil nou, s+p+3E+M. La noi nu se transforma terasa de peste etajul 4 in mansarda. Noi avem deja mansarda la etajul 4.
Proprietarii celor 2 apartamente de la etajul 4, au construit si imobilul initial, acum vor sa-l mai extinda cu 2 etaje,sa devina P+6. Ne-au prezentat o expertiza tehnica si o expertiza a terenului (geo), din care reiese ca se vor face lucrari de consolidare a fundatiei, cu injectare de piloti - cheltuieli suportate de ei.

Ne-au explicat ca in cazul celor care nu sunt de acord cu extinderea, nu se va face nici o modificare asupra % din partile comune. Adica acum detin 10% din teren si din cei 500mp de spatii comune, dupa extindere voi detine tot 10% din teren si din cei 650mp de spatii comune.

In concluzie, cum se voteaza, cu 50+1 sau 66,67%?
Multumesc
Răspuns la discuția cota indiviza din proprietate
tudorioan a scris:

Intrebarea este: s-a respectat acel cvorum prevazut de Legea nr.230/2007, cand s-a intrunit acea adunare generala pentru a lua o asemenea hotarare? Chestia cu tabelul din usa-n usa nu este prea corect, sa nu zic legal, care sa confirme acea hotarare ca gfiind legala!


Sunt si eu curios de subiect, ce cvorum in cadrul asociatiei de proprietari prevede legea 230/2007, completata/modificata de legea 170/2010?
Este vorba de jumatate plus 1 sau 2/3?
elga50 a scris:

Acesta este test de perspicacitate? :)
Este o singura exceptie, in cazul lucrarilor de modernizare, mansarsare, oricum, lucrari de mare valoare in care votul se da si conteaza in functie de cota-parte indiviza, adica votul unui proprietar al unui apartament de 4 camere este mai valoros decat al unuia cu 3 camere. Dar aceasta este o exceptie.


Multumesc pentru lamuriri!
Pentru extinderea acestei cladiri, mai exact proprietarii de la etajul 4(ultimul etaj) vor sa supraetajeze si sa ajunga la p+6E, ma intereseaza si acest raspuns.

Mai exact, ce articol reglementeaza exceptia de care mentionati (se voteaza in functie de cota indiviza)?
Si cu cate astfel de voturi se hotaraste in cadrul asociatiei, tot cu 50+1, adica 51% din cota indiviza?
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema: cine are drept de vot in cadrul asociatiei de proprietari pentru a lua anumite hotarari?

Se dau urmatoarele situatii:
1) apartament cumparat pe numele sotului si al sotiei, inteleg ca fiecare are un drept de vot, deci 2 pentru acel apartament detinut? SAU doar 1? Ce lege/norme reglementeaza raspunsul dvs?

2) apartament cumparat de 4 proprietari, fiecare are cate 25% din apartament. Persoane fizice. Cate voturi se iau in calcul in cazul adoptarii unei hotarari in cadrul asociatiei de proprietari? 1 vot sau 4?

3) In cazul deciziei de infiintare a asociatiei de proprietari, conform normelor de aplicare HG1588 pt legea 230/2007:
''Art. 4.- Asociaia de proprietari se înfiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate
plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta ''
Exista un proprietar cu 2 apartamente si 3 locuri de parcare. Cate voturi se iau in calcul in cazul adoptarii unei hotarari in cadrul asociatiei de proprietari? 2 voturi aferente celor 2 apartamente sau 5 voturi (2 voturi pt apt +3 voturi parcare)

Va multumesc!