elga50 a scris:
Iata ce spune legea 230/2007 pe care dealtfel v-am indicat s-o cititi, dar e probabil mai usor sa primesti raspunsul la fix :)
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
......
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
.....
Acest articol il cunosc, dar nu cred ca face referire la situatia noastra: doar cele 2 apartamente de la etajul 4 (care este deja mansarda) vor contribui cu fondurile de investitii la extinderea in sus a cladirii, astfel incat sa devina p+6. Ceilalti proprietari din imobil nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar, trebuie doar sa fie de acord cu acest proiect de extindere.
Etajul 4 fiind mansarda, nu exista terasa peste bloc care sa fie considerata spatii comune. Acoperisul care acum este peste etajul 4, va fi pus peste etajul 6. Ne-au explicat ca nu sunt 'alterate' cotele indiviza ale spatiilor comune, decat cele pentru apartamentele de la etajul 4.
Articolul 25, 1), b) face referire la situatia in care asociatia trebuie sa ia o hotarare in legatura cu o cheltuiala la care vor participa toti proprietarii; ex pentru lucrarile de consolidare, modernizare, etc
Lucrarea de mansardare presupune vanzare de spatiu din proprietatea comuna, schimbare de acord de asociere prin modificarea acestuia (schimbare care se face la judecatorie), intrucat se modifica suprafata proprietatii individuale, dar si suprafata spatiilor comune, se mareste infrastructura...... Toate aceste aspecte intra sub incidenta legii 170/2010, dar si a articolului 8 din legea 230/2007 si anume:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.
Deci in cazul mansardarii, indiferent cine vrea s-o faca este necesar 2/3 din voturi, fiecare vot exprimand cota-parte indiviza a apartamentului pentru care se voteaza PRO. Cu alte cuvinte voturile PRO trebuie sa insumeze 66.6% din totalitatea cote-i parti indivize a condominiului, nu numai a proprietatilor din asociatia de proprietari). Deci nu sunt intrebati numai proprietarii membri ai asociatiei, ci si cei care nu sunt membri ai asociatiei, spre deosebire de votul normal de 50% + 1.
Votul de 50% + 1 nu este egal cu 51%.
De exemplu in cazul unei asociatii cu 160 membrii 50% + 1 = 81 voturi PRO, Daca s-ar socoti 51%, atunci ar rezulta 81,6 voturi PRO, prin rotunjire in sus rezulta 82.
Legea spune clar si in toate situatiile, mai putin cea expusa mai sus, despre 50% +1
In situatia noastra e vorba de un imobil nou, s+p+3E+M. La noi nu se transforma terasa de peste etajul 4 in mansarda. Noi avem deja mansarda la etajul 4.
Proprietarii celor 2 apartamente de la etajul 4, au construit si imobilul initial, acum vor sa-l mai extinda cu 2 etaje,sa devina P+6. Ne-au prezentat o expertiza tehnica si o expertiza a terenului (geo), din care reiese ca se vor face lucrari de consolidare a fundatiei, cu injectare de piloti - cheltuieli suportate de ei.
Ne-au explicat ca in cazul celor care nu sunt de acord cu extinderea, nu se va face nici o modificare asupra % din partile comune. Adica acum detin 10% din teren si din cei 500mp de spatii comune, dupa extindere voi detine tot 10% din teren si din cei 650mp de spatii comune.
In concluzie, cum se voteaza, cu 50+1 sau 66,67%?
Multumesc