Jumatate de apartament a fost donata in timpul vietii ambilor parinti inainte de anul 2000 iar la succesiunea ce a urmat decesului sotiei in acest an, am renuntat pur si simplu la partea ce mi se cuvenea ca mostenire. Nu contest cota.
Ce drepturi in afara de cel de habitatie am daca am ramas proprietar pe doar 1/4 din apartamentul pe care l-am cumparat impreuna cu sotia, de curand decedata ? Restul de 3/4 apartine ficei unice. Proportia este determinata de o donatie facuta cu multi ani in urma.
Sotia mea, care mai are doua surori din care una decedata, a mostenit impreuna cu acestea mai multe parcele de pamant dela mama sa dupa decesul acesteia din urma. Surorile, pe atunci toate in viata, au fost chemate la succesiune pentru averea mamei lor. Parcelele respective au fost intabulate pe numele celor trei in comun. Ulterior, au mai descoperit terenuri trecute in registrul de publicitate pe numele mamei lor. Vecinii de tarla care sunt si rude, vor sa intre in posesia acestor parcele nou descoperite, cu acte in regula. Ce pasi trebuie facuti pentru aceasta?
Suntem familie cu un singur urmas caruia i-am donat cu cativa ani in urma jumatate din apartamentul nostru motivat de conditionarea la acea vreme a iesirii din tara de existenta unei proprietati. Ulterior, donatarul s-a imbolnavit (psihic), a pierdut familia si serviciul si a revenit in locuinta noastra. Are o pensie de boala cu care dupa disparitia noastra (care nu poate fi foarte indepartata datorita varstei si sanatatii precare) nu va putea sa se intretina pe sine si locuinta. Dorim ca, in interesul bolnavului, sa avem posibilitatea de a-i asigura existenta in viitor cedand proprietatea unei persoane fizice sau juridice care sa o ingrijeasca.
Va rugam sa ne sfatuiti ce se poate face in sensul celor de mai sus.
Multumim.