avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Activitate mega2005

Activitate mega2005

Răspuns la discuția contorizare gaze
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura ANRE aprobata prin Ordinul nr.156 din 27.08.2020 publicat in MO PI nr.799 din 01.09.2020 nu prevede vreun aviz al asociatiei pentru intocmirea proiectului...trebuie NUMAI avizul tehnic de la operatorul de gaze ( scrie si in el ca NUMAI avizul tehnic constituie temei legal pentru intocmirea intregii documentatii ulterioare, iINCEPAND DE LA PROIECTARE,EXECUTIE si terminand CU RECEPTIA INSTALATIEI) si acordul investitorilor/proprietarilor care au platit teava la care urmeaza sa se racordeze ceilalti doritori. In lipsa acestui acord, cei care doresc sa se racordeze pot da o declaratie notariala prin care sunt de acord sa-i despagubeasca pe cei care au investit in teava privata. Practic, pentru SEPARAREA CONSUMULUI DE GAZE CATA VREME EXISTA O TEAVA PRIVATA LA CARE DORESC SI ALTII SA SE RACORDEZE< ASOCIATIA NU ARE NICIO TREABA SA DEA VREUN "AVIZ"!!!
Este doar o "cutuma" eliberarea acestui "aviz" practicata fiind din intelegerea eronata a legislatiei ambigue, neclare si care da nastere la tot felul de abuzuri din partea "alesilor" asociatiei.
A, daca separarea, s-ar face pentru prima oara fata de cea comuna, da si eu cred ca ar trebui sa se ceara un aviz formal asociatiei si pe care ar trebui sa-l ceara, in opinia mea, tot OPERATORUL DE GAZE si nu proprietarii. Este o CHESTIUNE PUR TEHNICA IN CARE DOAR CEI ABILITATI SA GESTIONEZE DOMENIUL POT DA UNDA VERDE SAU NU UNEI LUCRARI DE ASEMENEA NATURA. Asociatia, prin reprezentantii ei "de seama" are doar menirea sa vegheze eventual ca lucrarile sa nu afecteze in vreun fel partile comune ale imobilelor/condominiilor. ATAT!!
Cel putin pana in luna august a acestui an erau valabile prevederile ordinului sus mentionat. ANRE-ul avea un proiect de ordin de modificare al acestuia. Nu stiu daca s-a modificat si daca s-a modificat cu introducerea necesitatii si a acestui "aviz". Termenii de genul, "aprobare", "acord" sau "aviz" din partea asociatiei apar doar in legislatia specifica asociatiei de proprietari si in legislatia in ce priveste separarea de sistemul centralizat de incalzire . In legislatia specifica asigurarii/furnizarii gazelor NU APARE NICAIERI!!
De aceea se nasc asemenea situatii
Cititi art 30 alin. 2 din Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.
Acordul nu este grevat de vreo alta obligatie din partea proprietarului cata vreme, acesta se da asupra intentiei reale, declarate in cerere, de a monta un sistem propriu de incalzire si apa calda menajera.
Proprietarul trebuie sa respecte doar conditiile tehnice, legale pentru implementarea solutiei alese de la intentie pana la realizare.
Buna ziua,
M-am decis sa imi montez centrala de apartament, avand in vedere dezastrul in care ne aflam in Bucuresti cu CMTEB.
Zis si facut. Am initiat demersurile necesare la Distrigaz Sud, acesta mi-a eliberat un aviz tehnic conform, cu care m-am separat luna trecuta de reteaua comuna de alimentare cu gaz la noi pe scara. Am incheiat si un contract de furnizare gaze cu un operator din piata.
Am achitat o cota-parte din costurile tevii separate la care m-am conectat, vecinului care a tras teava acum aproape 20 ani cand si-a pus el centrala, am luat pe formularul CMTEB acordul vecinilor cu care am peretii comuni si de pe palier si care, toti au centrale termice de apartament, si m-am adresat apoi presedintelui cu o cerere pentru acordul asociatiei cum prevede legea.
Aici, ce sa vezi, "sa mai vedem"....."nu stiu ce sa zic...o sa facem adresa la primarie sa vedem daca-i "legal", avand in vedere restantele pe care le aveti la intretinere,....".
Altor proprietari de pe scara care si-au pus recent centrale de apartament li s-a dat aprobarea pe formularul tip fara probleme, fiindca citez..." cu X sau cu Y e altceva"...:)).
Forma asta de tratament, tine de o forma de abuz a prerogativelor functiei de presedinte, in lege nescriind nicaieri ca o conditie cumulativa cu celelalte cerinte pentru debransarea de la sistemul centralizat si instalarea unui sistem propriu de producere a apei calde menajere si caldurii, de plata la zi a obligatiilor la intretinere!??
Am cautat pe net o situatie identica cu a mea si n-am mai gasit.
De regula, vecinii sunt cei care refuza sa-ti dea aprobarea si nu asociatia prin "prezident"!!! :))
Pentru ceea ce afirma prezidentul, exista pe rolul instantei de judecata dosar care va solutiona intr-un fel sau altul litigiul. Ce legatura are asta cu faptul ca vreau sa ma debransez???
Adica, nu ma conditioneaza legea si ma conditioneaza dupa bunul plac "prezidentul" asociatiei???
Asociatiile de proprietari, au devenit de foarte multa vreme, "vaci de muls" pentru cei "alesi" la conducerea lor, cu administratori cu tot!!!
Daca le demasti abuzurile si incalcarea legilor, te "calca pe gat" cu orice ocazie, chit ca nu au vreun motiv obiectiv, rational si mai ales legal sa "faca" sau sa "nu faca" ceva de natura sa respecte legislatia.





Intre asociatie si firma este incheiat un contract unde in anexa se specifica faptul ca s-a obtinut acordul tuturor proprietarilor, ceea ce este fals. Eu nu mi-am dat acordul pentru instalarea acelor apometre, contractul asociatiei nefiindu-mi opozabil. Firma nu a verificat, in prealabil buna functionare a contoarelor existente fiindca nu era interesata. Ea a prezumat acceptul meu cu toate ca i-am informat verbal pe lucratorii firmei ca nu doresc schimbarea apometrelor clasice. Pentru a fi declarat necontorizat, firma trebuia sa-mi verifice apometrele si sa le declare ca necorespunzatoare din punct de vedere metrologic sa incheie un proces verbal de neconformitate si in situatia in care refuzul meu se mentinea, aveau temei legal sa-mi emita acele note de consum la pausal.
De anul trecut, pe scara blocului in care locuiesc s-au montat apometre cu citire prin radio. Eu nu am considerat necesara o astfel de schimbare, ramanand cu apometrele clasice. Lunar, am continuat sa comunic asociatiei indexul apei consumate, rece si calda cum am facut si anterior montarii noilor apometre. Baietii care montau apometrele mi-au spus ca urmeaza sa fiu catalogat ca necontorizat si sa mi se puna din oficiu 5,1 mc apa rece si 3,3 mc apa calda de persoana, adica sa platesc la pausal. Firma care a instalat apometrele si care imi trimitre lunar Nota de consum,mi-a transmis ca in conformitate cu Cap II art. 13 din Ordinul 233/2004 si 343/2010 ei imi calculeaza consumul. Ba mai mult, imi percep si taxa de citire de 1 euro/luna. M-am uitat in Ordinele ANRSC 233/2004 si 343/2010 si situatia mea nu apare nicaieri in ordin. Dupa care criterii tehnice sunt considerat NECONTORIZAT, atata timp cat eu posed o categorie de apometre care nu au fost demonstrate ca fiind defecte? Platesc ceea ce nu consum, la dublu, luna de luna sau chiar mai mult. Nu mai zic ca , de aproape un an nu am apa calda la bucatarie din cauza instalatiei care este defecta. As vrea sa sesizez protectia consumatorului si apoi sa-i dau in judecata dupa ce intru in posesia contractului pe care-l au cu asociatia. Ce ziceti, am sanse sa stopez acest abuz??