avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare gaze

Buna ziua,suntem un grup de 11 apartamente si dorim sa ne bransam la teava de gaze a vecinilor din bloc,bineinteles despagubindu-i pe acestia iar presedintele blocului care este si proprietarul de fapt al coloanei ne-a refuzat pe motivul ca o parte di cei care au solicitat bransarea sunt restantieri la intretinere. Doresc sa stiu daca acest motiv este stipulat in vreo lege. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anatiti , utilizator 10:32, 14 Decembrie 2023
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Motivul invocat nu este mentionat in vreo lege. Pentru refuz aviz, puteti deschide actiune in instanta impotriva asociatiei de proprietari.
Pentru bransare aveti nevoie de proiect intocmit de o firma autorizata pentru gaze si de avizul de la firma care distribuie gaze.
Executia lucrarii se poate face numai de catre o firma autorizata pentru ctii.-montaj instalatii si echipamente pe gaze.
Avizul asociatiei de proprietari este necesar pentru intocmirea proiectului de gaze.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este stipulat in nici o lege, dar este o masura foarte buna pentru a obliga restantierii sa achite datoriile.
Ei ce vor acum, sa nu plateasca datoriile dar sa se puna la adapost in cazul in care din cauza datornicilor (a lor) blocul ramane fara gaz, apa calda, caldura?
Nu au bani de achitat datoriile, dar au bani sa traga coloana de gaz, de centrala, calorifere noi, manopera, etc.
FELICITARI PRESEDINTELUI!!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presedintele, in calitate de proprietar al coloanei poate refuza conectarea unora dintre proprietari, pe motivul invocat de dv.

Daca insa se ajunge in instanta, el va motiva refuzul, iar instanta va hotari intr-un fel. Nu e sigur rezultatul deoarece, pe de o parte, distribuitorul nu permite instalarea unei alte coloane de gaz, deci proprietarul coloanei ar trebui sa permita conectarea si a altor persoane, iar pe de alta parte judecatorul ar putea considera valabil argumentul presedintelui.
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Debransarea de la sistemul centralizat se face prin obtinerea acordului asociatiei, a vecinilor dar si a furnizorului de energie termica. Ori atat furnizorul cat si asociatia nu-si dau acordul decat dupa achitarea datoriilor ceea ce este absolut firesc. Unui restantier, asociatia poate sa-i refuze si eliberarea unei adeverinte simple pana-si achita restantele.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura ANRE aprobata prin Ordinul nr.156 din 27.08.2020 publicat in MO PI nr.799 din 01.09.2020 nu prevede vreun aviz al asociatiei pentru intocmirea proiectului...trebuie NUMAI avizul tehnic de la operatorul de gaze ( scrie si in el ca NUMAI avizul tehnic constituie temei legal pentru intocmirea intregii documentatii ulterioare, iINCEPAND DE LA PROIECTARE,EXECUTIE si terminand CU RECEPTIA INSTALATIEI) si acordul investitorilor/proprietarilor care au platit teava la care urmeaza sa se racordeze ceilalti doritori. In lipsa acestui acord, cei care doresc sa se racordeze pot da o declaratie notariala prin care sunt de acord sa-i despagubeasca pe cei care au investit in teava privata. Practic, pentru SEPARAREA CONSUMULUI DE GAZE CATA VREME EXISTA O TEAVA PRIVATA LA CARE DORESC SI ALTII SA SE RACORDEZE< ASOCIATIA NU ARE NICIO TREABA SA DEA VREUN "AVIZ"!!!
Este doar o "cutuma" eliberarea acestui "aviz" practicata fiind din intelegerea eronata a legislatiei ambigue, neclare si care da nastere la tot felul de abuzuri din partea "alesilor" asociatiei.
A, daca separarea, s-ar face pentru prima oara fata de cea comuna, da si eu cred ca ar trebui sa se ceara un aviz formal asociatiei si pe care ar trebui sa-l ceara, in opinia mea, tot OPERATORUL DE GAZE si nu proprietarii. Este o CHESTIUNE PUR TEHNICA IN CARE DOAR CEI ABILITATI SA GESTIONEZE DOMENIUL POT DA UNDA VERDE SAU NU UNEI LUCRARI DE ASEMENEA NATURA. Asociatia, prin reprezentantii ei "de seama" are doar menirea sa vegheze eventual ca lucrarile sa nu afecteze in vreun fel partile comune ale imobilelor/condominiilor. ATAT!!
Cel putin pana in luna august a acestui an erau valabile prevederile ordinului sus mentionat. ANRE-ul avea un proiect de ordin de modificare al acestuia. Nu stiu daca s-a modificat si daca s-a modificat cu introducerea necesitatii si a acestui "aviz". Termenii de genul, "aprobare", "acord" sau "aviz" din partea asociatiei apar doar in legislatia specifica asociatiei de proprietari si in legislatia in ce priveste separarea de sistemul centralizat de incalzire . In legislatia specifica asigurarii/furnizarii gazelor NU APARE NICAIERI!!
De aceea se nasc asemenea situatii

Alte discuții în legătură

Doresc un sfat petru solutionarea unei probleme elsa28 elsa28 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am instalat centrala termica de apartament in 2001 , fiind prima persoana care a instalat centrala pe ... (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns clar ... iulian1974 iulian1974 Buna ziua, Am o intrebare la care nu am gasit un raspuns clar si speram sa ma puteti ajuta. Nu va plictisesc cu prea multe povesti - cei de la Delgaz pot ... (vezi toată discuția)