avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare gaze

Buna ziua,suntem un grup de 11 apartamente si dorim sa ne bransam la teava de gaze a vecinilor din bloc,bineinteles despagubindu-i pe acestia iar presedintele blocului care este si proprietarul de fapt al coloanei ne-a refuzat pe motivul ca o parte di cei care au solicitat bransarea sunt restantieri la intretinere. Doresc sa stiu daca acest motiv este stipulat in vreo lege. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anatiti , utilizator 10:32, 14 Decembrie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mega2005,
Dvs. ziceti bine, dar situatia practica este urmatoarea (am intampinato si la noi in asociatie, in anii 2000-2001):
La un moment dat, din cauza nemaipomenitelor beneficii ale sistemului centralizat de incalzire si furnizare a apei calde menajere, intr-o AG, ne-am hotarat sa ne separam de teava comuna de furnizare a gazelor naturale.
Legislatia pe atunci ne permitea acest lucru, faza era ca trebuia ca noi proprietarii sa ajungem la o solutie practica de contributie la costurile aceste separari.
Ne-am adresat mai multor firme autorizate/abilitate... cerand oferte pentru fiecare bloc in parte.
Din fericire, am dat peste un om (patronul unei firme), care ne-a adunat si ne-a explicat toate problemele unei astfel de intreprinderi - de la proiect, aprobari, schite, materiale, costuri, etc.
Ni s-a explicat clar din prima, ca teava comuna pe care o vom monta pe casa scarii, va fi astfel dimensionata, incat sa acopere intregul consum de gaze, pentru toti proprietarii, adica cate 2 "focuri" pentru fiecare locuinta (CT si aragaz).
Mai mult, din spirit de prevedere, ni s-a explicat si noi am inteles, ca sa ducem conductele de gaze pana langa usa fiecarui proprietar (indiferent ca doreste separarea de masura sau nu) unde s-a montat si acel dispozitiv pe care se va monta gazometrul. Bineinteles costurile le-am suportat noi, ceilalti (bloc de 44 apt. din care 40 proprietari am fost de acord.
Sigur ca intre timp, toti cei care au refuzat initial sa participe la investitie, au inteles ca incalzirea centralizata este in "picaj liber" si vor sa se branseze la noua conducta, desigur au trebuit sa ne despagubeasca... Cum instalatia era la usa omului, cei care au montat CT, nu au avut de facut decat sa puna gazometrul pe pozitie, au dus conductele de gaz pana la CT si aragaz. S-au facut contracte individuale cu furnizorul.
Sigur ca toate acestea s-au facut prin intermediu asociatiei, iar "noii veniti" au fost nevoiti sa ceara acordul asociatiei de proprietari, dupa achitarea tuturor debiteleor (cei care le aveau) precum si "partea lor" la cheltuielile de separare de masura.
Asa ca asta este chestiunea cu "aprobarea si avizul asociatiei de proprietari - daca ma intelegeti !
Daca este proprietarul conductei, cu act de proprietate, cum sa-l obligati?????? V-a pus o condite minora, sa va platiti intretinerea, care nu vine in portofoliul lui, ci este o poroblema de bun simt comuna. Daca avet bani sa trageti gaze dece nu va platit intai intretinerea. Curiosi oameni mai sunteti. Ati vrea sa-l dati in judecata ca nu va da acces la proprietatea sa!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
anatiti, utilizator
Cum sa fie cu acordul asociatiei daca teava apartine, cu acte, presedintelui. Nu este a asociatiei. Situatia Dv. se aplca cand teava este a asociatie nu a unei sngure persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc un sfat petru solutionarea unei probleme elsa28 elsa28 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am instalat centrala termica de apartament in 2001 , fiind prima persoana care a instalat centrala pe ... (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)