avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Activitate Raluca Maria Haisiuc

Activitate Raluca Maria Haisiuc

Modificarile Codului Muncii nu se refera la chestiunea dumneavoastra. Referitor la drepturile angajatului la revenirea din concediu ingrijire copil, angajatorul nu poate dispune concedierea pentru o perioada de pana la 6 luni. Aceasta interdictie nu se aplică insa în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului( art. 21 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca). La fel angajatul va putea fi concediat pentru motive disciplinare. Concluzia e ca angajatul nu poate fi concediat pentru necorespundere profesionala pentru 6 luni de la revenirea din concediu crestere copil
Răspuns la discuția Contract de angajare
Referitor la conditiile de angajare, in cazul minorilor durata programului de munca este de 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe saptamana. De asemenea minorii nu pot presta munca suplimentara si de noapte, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile.


Răspuns la discuția intrebare
Logic ar fi ca aceste zile libere sa se solicite in preajma evenimentului. Sunt insa, cred, si situatii in care salariatul nu isi cunoaste corespunzator drepturile si nu solicita angajatorului acordarea lor. Este de asemenea adevarat ca legea nu prevede un termen in care salariatul poate solicita acordarea acestui drept. Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in cazul in care angajatorul nu executa clauzele contractului colectiv de munca este de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune asa cum rezulta din art. 183 lit e) din Codul Muncii -"Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate [...] în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia". Nefiind prevazut de lege un termen in care salariatul trebuie sa solicite acest drept si avand in vedere termenul de presciptie al dreptului la actiune, consider ca angajatorul trebuie sa accepte solicitarea angajatului daca aceasta a fost formulata in teremn de 6 luni de la producerea evenimentului. Dupa aceasta data, ramane la latitudinea lui.
Atentie si la durata programului de munca al minorilor: in cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână si nu pot presta muncă suplimentară.
Gasiti informatiile pe situl Oficiului Roman pentru Imigrari
[ link extern ]
Gasiti informatiile pe situl Politiei Romane la sectiunea cazier judiciar

[ link extern ]
Răspuns la discuția Permis de sedere permanent
Gaiti toate informatiile pe situl Oficiului Roman pentru imigrari

[ link extern ]
Răspuns la discuția Concediu de odihna
Se compenseaza zilele de co calculeate doar pentru perioada lucrata pana la incetarea contractului.
Da. Angajatii cu contract de munca cu timp partial se bucura de aceleasi drepturi ca si cei cu contract de munca cu norma intreaga, cu plata salariului proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Salariatii cu timp partial nu pot insa efectua ore suplimentare.
Pentru reglementarea legala a acestui tip de contract puteti studia art. 101-104 din Codul Muncii.

Răspuns la discuția C.O. dupa C.M
Potrivit art.140(2) din Codul muncii durata CO anual se stabileste prin CCM aplicabil, este prevazut in CIM si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Durata CO se calculeaza exclusiv pentru perioada in care a prestat activitate excluzand perioadele de concediul medical