avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Activitate valentina92

Activitate valentina92

Discuție pensie de urmas
Buna seara, ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri in legatura cu obtinerea pensiei de urmas? Va multumesc anticipat, orice informatie este de ajutor.

Sotul in varsta de 82 de ani, decedat in 2018, beneficiar al unei pensii de aprox 1600 lei.

Sotia supravietutoare are stagiul complet de cotizare, pensionata in anul 1984, a fost casatorita cu sotul decedat de peste 40 de ani. De asemenea, sotia beneficiaza si de o pensie sociala de aprox 640 de lei si o indemnizatie de insotitor de aprox 600 de lei.

In cazul de mai sus, de ce pensie de urmas poate beneficina sotia (care are implinita varsta standard de pensionare). Va beneficia de 50 % din pensia de 1600 lei care ii revenea decedatului?

Daca cei doi au un fiu de 51 de ani care sufera de un handicap grav si permanent (din nastere), sotia si fiul pot beneficia de pensie de urmas de 75% x 1600 =1200 lei? Daca da,pensia sociala a sotiei se pastreaza?

In acest ultim caz fiul poate fi considerat urmas invalid, invaliditatea trebuie documentata intr-un mod specific - certificate medical?

Va multumesc!
Răspuns la discuția accident!
Va multumesc pentru raspunsuri.As dori sa va mai intreb cum ar fi mai bine sa procedem....sa il dam in judecata personal, fara a mai astepta ca el sa fie cercetat penal si trimis in judecata ?
Discuție accident!
Buna ziua,

Saptamana aceasta(luni in jurul orei 5 dim) tatal si sora mea au fost implicati intr-un accident de masina.Se aflau intr-un microbuz, accidentul provocandu-se pe DN1, la km 72.Au fost transportati la Spitalul Floreasca, tatal meu avand dubla factura la vertebra cervicala si tasari de vertebre lombar si toraca, fiind obligat sa poarte un corset si sa stea in pat o perioada dupa care urmeaza recuperarile, iar sora mea are contuzii la piciorul drept si taieturi pe corp.Nu le-au fost luate declaratii pana acum (mi se pare destul de ciudat), sora mea se afla langa sofer si stie ce s-a intamplat.
Acesta a adormit la volan cu piciorul pe acceleratie si a intrat intr-un autocamion.Soferul a declarat in presa cu totul altceva, mintind si acum incearca sa ne convinga sa nu depunem plangere in schimbul unor despagubiri materiale.A promis ca ne va suna sa discutam insa nu a facut acest lucru, si nu cred ca are idee cati bani au fost cheltuiti pana acum si cati se vor mai cheltui.Tatal meu este somer, va trebuie sa stea mult timp imobilizat , pe scurt intr-un an de zile abia va putea merge cat de cat, avem nevoie de bani pentru cheltuieleile medicale viitoare ,sora mea este in primul an de facultate, anul viitor voi fi si eu studenta..

Intrebarea mea este urmatoarea: sa acceptam despagubiri din partea soferului pe baza unei intelegeri/unui contract(din cate stiu se poate face o procura notariala) sau sa il dam in judecata(pe el sau firma pentru care lucra)?Acesta lucra pentru o firma de transport de persoane.In cat timp de la producerea accidentului il putem chema in judecata si cat de indicat ar fi sa procedam astfel pentru a obtine despagubiri ?Ce ar trebui sa facem mai departe?

Am mare nevoie de un sfat din partea dumneavoastra, va multumesc!