avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident!

Buna ziua,

Saptamana aceasta(luni in jurul orei 5 dim) tatal si sora mea au fost implicati intr-un accident de masina.Se aflau intr-un microbuz, accidentul provocandu-se pe DN1, la km 72.Au fost transportati la Spitalul Floreasca, tatal meu avand dubla factura la vertebra cervicala si tasari de vertebre lombar si toraca, fiind obligat sa poarte un corset si sa stea in pat o perioada dupa care urmeaza recuperarile, iar sora mea are contuzii la piciorul drept si taieturi pe corp.Nu le-au fost luate declaratii pana acum (mi se pare destul de ciudat), sora mea se afla langa sofer si stie ce s-a intamplat.
Acesta a adormit la volan cu piciorul pe acceleratie si a intrat intr-un autocamion.Soferul a declarat in presa cu totul altceva, mintind si acum incearca sa ne convinga sa nu depunem plangere in schimbul unor despagubiri materiale.A promis ca ne va suna sa discutam insa nu a facut acest lucru, si nu cred ca are idee cati bani au fost cheltuiti pana acum si cati se vor mai cheltui.Tatal meu este somer, va trebuie sa stea mult timp imobilizat , pe scurt intr-un an de zile abia va putea merge cat de cat, avem nevoie de bani pentru cheltuieleile medicale viitoare ,sora mea este in primul an de facultate, anul viitor voi fi si eu studenta..

Intrebarea mea este urmatoarea: sa acceptam despagubiri din partea soferului pe baza unei intelegeri/unui contract(din cate stiu se poate face o procura notariala) sau sa il dam in judecata(pe el sau firma pentru care lucra)?Acesta lucra pentru o firma de transport de persoane.In cat timp de la producerea accidentului il putem chema in judecata si cat de indicat ar fi sa procedam astfel pentru a obtine despagubiri ?Ce ar trebui sa facem mai departe?

Am mare nevoie de un sfat din partea dumneavoastra, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: valentina92 , utilizator 20:47, 7 Octombrie 2010
Eu nu as accepta despagubirea,aceasta poate fii obtinuta de Dvs si in instanta.Urmati caile legale si consultati un avocat.
In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale se va stabili daca este vorba de infractiune de vatamare corporala din culpa, sens in care va fi cercetat penal si trimis in judecata. Puteti formula cerere de constituire de parte civila prin care sa solicitati plata daunelor materiale si morale. Sigur ca puteti ajunge si la o intelegere cu soferul care a provocat accidentul sa suporte cheltuielile de spitalizare.
In termen de 2 luni de cunoasterea autorului faptei tatal si sora dvs.trebuie sa depuna plangere pentru loviri si alte violente si apoi sa se constituie parti civile cu contravaloarea ingrijirilor medicale( contravaloare medicamentatie,recuperare,transportului la si de la spital sau recuperare,alte chletuieli).
Toate aceste cheltuieli trebuiesc dovedite cu bonuri,facturi,bilete sau oricare acte.
De asemeni cei doi ,ca si celelalte victime trebuie sa mearga la INML sau SML competent teritorial pentru ca medicul legist sa concluzioneze, in certificatele medico-legale pe care le va emite-asupra numarului de zile de ingrijiri medicale pe care le necesita.
In functie de numarul acestor zile,concluzionate de legist,se va stabili incadrarea juridica a faptei.
Dvs trebuie sa strangeti toate actele justificative ale cheltuielilor pe care le veti atasa in copii la cererile de constituire de parti civile ale celor doi si care fac dovada cheltuielilor facute de dvs.
De asemeni ,cei doi pot sa solicite daune morale ,in raport de suferintele avute,care de fapt nu pot fi cuantificabile si raman la latitudinea instantelor de judecata.
Dupa ce va calculati aceste despagubiri(cuantumul acestora) si daca conducatorul auto vinovat va putea sa va remita acele cheltuieli in cuantumul solicitat si dovedit ,cei doi pot sa renunte la pretentiile solicitate in cererile de constituiri de parti civile.

N.B.
@"Ynocentta" -sumele in astfel de situatii reprezinta bani deci termenul de"suma financiara" este un pleonasm.
Greu cu limba romana !

interventie moderator

Dragi colegi, este de dorit ca aceste neintelegeri sa fie rezolvate pe calea mesajelor private si nu aici , intrucat este un forum public , iar utilizatorii asteapta de la noi mai mult. Aprecierile la adresa modului de exprimare , din punct de vedere gramatical , nu fac obiectul discutiilor de aici , care trebuie sa corespunda scopului lor si deci sa ramana unele de tip juridic. Va multumesc pentru intelegere si sper sa dam dovada in continuare de profesionalism si sa contribuim la mentinerea bunei reputatii de care se bucura avocatnet.
Va multumesc pentru raspunsuri.As dori sa va mai intreb cum ar fi mai bine sa procedem....sa il dam in judecata personal, fara a mai astepta ca el sa fie cercetat penal si trimis in judecata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin certificatul medico-legal? gabriellanic gabriellanic am fost victima unui accident de circulatie care a necesitat o internare de 11 zile si 60 de zile concediu medical.este vorba de spre o fractura de vertebra cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier,plangere magda06 magda06 am nevoie de niste sfaturi pt ca nu stiu cum trebuie sa procedam sa fie mai bine pt sotul meu....sotul meu a avut acum cateva zile un accident rutier ia ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima 2010cristi 2010cristi Buna ziua, un prieten a avut un accident cu victima.A acrosat o masina parcata(dacia papuc) in care facea curat o batranica de 75 ani. prin atingerea ... (vezi toată discuția)