avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna seara, ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri in legatura cu obtinerea pensiei de urmas? Va multumesc anticipat, orice informatie este de ajutor.

Sotul in varsta de 82 de ani, decedat in 2018, beneficiar al unei pensii de aprox 1600 lei.

Sotia supravietutoare are stagiul complet de cotizare, pensionata in anul 1984, a fost casatorita cu sotul decedat de peste 40 de ani. De asemenea, sotia beneficiaza si de o pensie sociala de aprox 640 de lei si o indemnizatie de insotitor de aprox 600 de lei.

In cazul de mai sus, de ce pensie de urmas poate beneficina sotia (care are implinita varsta standard de pensionare). Va beneficia de 50 % din pensia de 1600 lei care ii revenea decedatului?

Daca cei doi au un fiu de 51 de ani care sufera de un handicap grav si permanent (din nastere), sotia si fiul pot beneficia de pensie de urmas de 75% x 1600 =1200 lei? Daca da,pensia sociala a sotiei se pastreaza?

In acest ultim caz fiul poate fi considerat urmas invalid, invaliditatea trebuie documentata intr-un mod specific - certificate medical?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare, sau pensie de urmas? elena cailean elena cailean am o sora care a ramas vaduva, in urma cu 2 luni.ea a fost casatorita cu sotul ei 25 de ani, nu au avut copii impreuna, doar ea are un copil dinainte de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare Pepiofi Pepiofi Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copil cu handicap dennys dennys Intrebare In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil ... (vezi toată discuția)