avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Activitate radu_ro1985

Activitate radu_ro1985

Discuție Ce sa fac?
Buna! Am lucrat cativa ani la o firma de distributie, ca agent comercial. In urma cu aproximativ un an, am pierdut niste bani (aproximativ 10.000ron). Mi-a fost frica si am ascuns asta si pana in septembrie s-au adunat 20.000ron-suma reprezinta cateva facturi pe numele meu (persoana fizica). Intr-un final seful a aflat si m-a dat afara. Eu imi asum raspunderea pentru neglijenta mea si am vorbit cu seful ca o sa platesc toata suma. Dar inainte sa imi dau demisia (fortat) mi-au fost oprite lichidarea pe luna august (din ce aparea pe statul de plata de pe 10 sept. - 457ron), lichidarea la zi (am lucrat pana pe 14 septembrie, si nu am luat nici o zi de concediu anul asta), plus o lichidare mai veche (din ian 2012-la momentul ala fusese oprita pentru ca nu incasasem soldurile de la clienti-unii clienti fiind inchisi definitiv).
Zilele trecute am fost chemat la firma, si mi s-a cerut sa completez o declaratie cum ca voi plati toata suma (fara sa mi se scada sumele pe care inca trebuie sa le iau) si am refuzat. Mi-au spus ca se intereseaza ce sume mai am de luat si voi fi contactat dupa. A doua zi am fost contactat si mi-au spus ca:
--lichidarea din Ian 2012 mi-a fost virata pe card-le-am trimis un extras de cont prin care am demonstrat ca nu mi-au fost virati banii
--lichidarea pe august:cumva suma a fost micsorata la 238 ron
--lichidarea la zi (adica pana pe 14 septembrie + banii pe concediu) ar fi de 740ron.
Avansurile au fost de fiecare data de 400ron-pe luna septembrie nu am luat avans.
Mentionez ca datoriile mele catre firma apar sub forma unor facturi de marfa pe numele meu:nu exista chitante nepredate, sau facturi pe alti clienti.
In principiu, am incercat sa fiu corect si sa imi platesc datoriile cat mai repede, dar sumele pe care trebuie sa le mai iau nu mi se par a fi cele corecte, si in principiu daca eu sunt corect, cer sa fie si ei corecti. Nu vad cum pe doua saptamani de lucru si concediul aferent pentru 8 luni si jumatate, sa trebuiasca sa iau 700ron (nu am luat avans), cum au trecut aproape 1 an fara sa imi dea lichidarea pe ian, cum s-a micsorat salariul meu pe august? Si asa in 3 ani (de la 1 ian 2009 pana la 14 sept 2012) nu am beneficiat de nici o zi de concediu si nici nu mi-a fost platit, iar salariul a fost adesea discutabil comparativ cu cel al colegului meu similar.
Am vrut sa fiu responsabil si sa achit sumele pe cale amiabila (intr-o perioada mai scurta), dar nu mi se pare normal ca sa ii las sa isi bata joc de mine in continuare.
Din cunostintele mele, pe cale pur legala ei pot apela la un executor pentru recuperarea datoriilor, si pentru ca nu mi se pare ca sunt corecti, as vrea sa ii las sa apeleze la varianta asta.
Dar as vrea sa fiu sigur ca nu exista si un risc penal pentru asta.
Va multumesc!
Concret:
1Pe factura de consum (la data de 30.06.2011) in dreapta jos scrie asa:
Sold anterior 2768.91
Rest de plata factura curenta:508.55
Penalitati anticipate:0
Penalitati:16209.11
Total de plata:19486.57

2 Pe factura de penalitati: Valoare factura curenta(5+6) 66.01
Rest plata factura curenta:66.01
Sold anterior:147.70
Total de plata:213.71

Nu inteleg de ce pe factura de consum (sa zic asa) avem trecute penalitati de 16209.11. In schimb pe listele afisate la avizier avem trecut la total (restante + majorari) la toate 19 apartamente 10755. Nu cred ca poate fi posibil ca doar penalitatile la cet sa fie mai mari decat tot ce are de plata asociatia(ce e trecut la avizier).

O alta problema, cum as putea sa fac un calcul sa aflu exact pretul apei(cade si reci).
Daca nu ma insel pretul unui MC de AR+C ar trebuie sa fie de 6.09Ron/mc-cf preturilor de pe apavital ro (3.65ron/mc apa potabila + 2.44ron/mc canalizare).
Cu apa calda e o alta problema. Acum observ ca s-a schimbat pretul fata de luna trecuta cu peste 50%. Era 8.7(aproximativ) iar acum este 13.01 pret pe mc. Stiu ca nu are un pret fix dar ...
Iar pretul unui mc de apa calda ar fi daca nu ma insel ar fi
Pretul unui mc de Apă produsă şi transportată în vederea distribuirii (2.31cu tva / mc) + 2.44/mc canalizare + val fact de la cet impartita la nr mc consumati pe toata asociatia)

Va multumesc!
Nu imi poate raspunde nimeni?
Referitor la prima problema s-a rezolvat. Am avut dreptate si va multumesc pentru informatii, acel link de la cet chiar m-a ajutat in asa fel incat am avut argumente sa il contrazic. Tot incerca sa ma convinga ca acel ".04" inseamna 0,4. Cand i-am spus sa imi arate factura curenta, nu cea de penalitati se facea ca nu stie ce caut. Zice ca a fost fara intentie dar... Din comportament am dedus ca stia ce spun.
Va multumesc inca o data si sper in continuare ca ma puteti ajuta si cu problema cu penalitatile restante la cet.
Mai e ceva ce nu inteleg de pe acele facturi. De ce,pe factura pe iunie, apare sold 2500ron si mai jos penalitati de 16000ron, dar pe factura de penalitati apare sold anterior 260ron? Ce nu cuprinde aceasta factura de apar diferentele astea.
Din cate am citit in acele liste, data facturii si perioada de facturare pana la 30 iunie. Listele afisate la avizier includ luna iunie. Oricum, mi se pare ciudat ca sa aparem la CET cu datorii de 19.000ron iar pe lista, totalul,(restante (toti furnizorii) PLUS penalitati) apare aproximativ 10.000ron. E o diferenta de 9.000ron. Chiar daca ar fi un decalaj de o luna nu ar putea iesi suma asta.
Recunosc si faptul ca ma pot insela dar e foarte greu de crezut fiind vorba de 9.000ron.Intr-o luna 20 de apartamente nu pot face aceasta datorie adunat la toti furnizorii in situatia in care media ar fi undeva la 170ron de apartament. Doar daca, in luna iunie administratorul a platit suma de 9.000ron, iarasi greu de crezut.
PLUS ca datoria asociatiei pe luna iunie(o luna de vara in care nu exista cheltuieli pentru incalzire) reprezinta doar agentul termic necesar prepararii apei calde si nu cred ca poate ajunge la 9000ron.-factura emisa de CET pentru luna iunie pentru asociatie este de 550 ron. E o diferenta enorma de la 550 la 9000.
Va multumesc nespus! Chiar nu am stiut ca aceste facturi se fac publice pe internet. Daca stiam ma prezentam exemplar la sedinta! Dar o sa gasesc o solutie! Va multumesc!
O alta problema ce am vazut acum: Doar facturile catre CET (aprox 19.400ron) depasesc totalul restantelor si penalitatilor care sunt inscrise pe lista de asociatie(aprox 10.000ron). Daca ma gandesc bine inseamna ca sunt bani pe care noi i-am achitat dar nu au ajuns la destinatie! Sau ma insel??
@Adam Grecu Da, sunt din Iasi, din Nicolina-Cug mai exact.Chiar poate ar fi mai bine sa discutam pe mp.
@elga50: E scris foarte clar, ca se aplica penalitati de 0.4% pe zi! CET-ul e un creditor totusi dar ma indoiesc de faptul ca poate practica dobanzi de 0.4%/zi X 365(zile pe an)=146%/an. Inteleg si faptul ca administratorul nu poate sa plateasca lunar facturile furnizorilor si ca sa spun asa, luna asta plateste RAJAC si E-On Gaz si luna viitoare CET. De aceea, chiar daca imi arata factura de penalitati imi e greu sa fac un calcul pentru ca nu pot sti exact care e datoria asociatiei la CET, dar presupun ca ar fi batator la ochi sa vad o factura de penalitati de sa spun 1000ron/luna. Dupa un calcul asa cum spune el, administratorul ca asociatia ar avea datorii la CET de 1000ron*100/0.4%*30zile=8333ron datorii doar la CET. Ar fi absurd in situatia in care asociatia are 12000ron datorii cu tot cu penalitati(de aproximativ 5000ron). Dar e foarte greu de demonstrat ca am dreptate. Doar daca pe factura emisa e scris deja acel coeficient dar ma indoiesc de faptul ca administratorul poate fi atat de transparent. Oricum, ar fi binevenita o informatie in care sa se stie exact care e coeficientul pe care CET-ul il practica, deci ma poate ajuta cineva?
Sper ca am fost coerent in explicatii si ca nu am bagat pe nimeni in ceata cu explicatiile mele.
Va multumesc pentru intelegere si sper in continuare ca ma voi lamuri.
Am primit un raspuns de la administrator privind acest coeficient de 0.4%. Sincer, m-a pus pe ganduri. A spus ca acest coeficient a fost dat de cei de la CET Iasi. Se poate sa fi primit vreo astfel de factura de la CET si sa se fi impartit proportonoal cu datoria totala. Din cate stiu, CET-ul nu are treaba cu apa rece sau salubritatea, ci doar cu agentul termic cuprins in pretul apei calde si agentul termic pentru incalzirea apartamentelor.
E legal sa se puna acest coeficient pentru toate cheltuielile unui apartament?
Va multumesc!
Asa mai merge! M-am mai lamurit! In principiu oricum administratorul trebuie sa imi explice cum a ajuns la acest coeficient, daca la afisier nu a aparut nimic legat de asta!
Va multumesc!
Aici mi se pare ca legea se cam bate cap in cap singura! Care este termenul dupa care se aplica penalizari? Conform legii ele se aplica incepand cu a 30-a zi dupa data scadentei, deci in acele 30 de zile daca se achita nu se percep penalitati?
Iar referitor la acel coeficient maxim inca nu am inteles sau sunt eu prea greu de cap. In principiu vreau sa stiu clar daca acest 0.4% este legal?(el depaseste de 2 ori acel 0.2% spus in lege)