avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coeficient penalitati intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coeficient penalitati intretinere!

Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere!
Spre exemplu, eu pana in luna iunie am avut o restanta de aproximativ 1500 ron! La aceasta se adaugau cate 0.1% pe zi (cuantumul penalitatilor). Ok, pana aici e ok! Acum pe data de 10 iulie s-au afisat listele! In dreptul meu apar restante 153 ron (am achitata aproximativ 1500 dar s-a adaugat si cheltuielile pe luna mai 153. La penalitati apare suma de 151 ron. Chiar m-a pus pe ganduri si am cautat cum a ajuns administratorul la suma asta! Cu stupoare observ in josul paginii ca acel coeficient de 0.1% s-a facut 0.4% (???)
Din cate am aflat acel cuantum e defapt o dobanda pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare!
Dupa un calcul ajung la urmatoarea concluzie: vechiul coeficient 0.1%X365(zile pe an)=36.5 %(un procent de dobanda rezonabil pentru un imprumut sa spun asa)
noul coeficient:0.4%X365=146(unde exista nivelul asta de dobanda???)
Intrebarea mea este daca acel coeficient de 0.4% este corect sau administratorul face exces?
Inca o problema:un vecin are restanta 4500ron. Factura in curs este de 116 ron, iar penalitati (stupoare iar) 530(cam asa). Din cate stiu penalitatile nu pot depasi valoarea facturii! S-au gresesc?
Va multumesc, si sper ca am formulat destul de clar cat sa se inteleaga situatiile!
Cel mai recent răspuns: radu_ro1985 , utilizator 12:27, 13 August 2011
Art. 49 - Legea nr.230/2007 privind Asociatiile de proprietari

(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Dupa cum puteti observa un cuantum al penalitatilor de 0,4% pe zi este nelegal.
Refuzati sa platiti penalizarile care depasesc cuantumul legal si adresati Asociatiei de proprietari o contestatie cu privire la acestea. Cereti sa vi se dea o dovada privind primirea contestatiei, iar daca sunteti refuzati trimiteti-o pe adresa Asociatiei cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire. Daca situatia se repeta si nu se revine la un cuantum al penalitatilor in limitele legii, actionati Asociatia in judecata.
Asociatiile de proprietari pot aplica penalizari pentru sumele devenite restante, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, de maxim 0,2% pentru fiecare zi de intarziere.
Dv spuneti ca ati avut restante de 1500 lei, dar aceste restante nu sunt doar pentru o luna, ci cu siguranta s-au adunat in mai multe luni. Ori penalizarile se calculeaza luna de luna si pe listele de plata se afiseaza aceste penalizari cumulate, eventual diminuate cu plati partiale... Dar 0,4% nu este legal. Intrebati administratorul sau contestati in scris aceste penalizari si va trebui sa vi se raspunda argumentat.

La problema vecinului aveti o parte din raspuns chiat mai sus: penalizarile de 530 lei sunt aferente restantelor, adica sumei de 4500 lei si nu cotei de pe luna curenta. Suma de 116 lei afisata pe ultima luna se va penaliza numai daca devine restanta, adica daca nu se achita pana la termenul prevazut in sistemul de penalizari al asociatiei elaborat conform legii. Asadar penalizare de 530 lei nu a depasit suma restanta la care se aplica, 4500 lei.
Ok! Am inteles perfect! Spre exemplu eu acum am ajuns la zi! Acum nu mai am de platit decat cheltuielile pe luna iunie, plus restantele la majorari aprox 1600ron! Lista s-a afisat pe data de 10 iulie, plus 15 zile(ca si termen de plata) ar insemna ca pe 25 ar fi scadenta,la care se adauga inca 30 zile si abia dupa se pun penalitati? Deci daca pe data de 10-11 august se afiseaza lista, si sa spun ca nu platesc acei 158ron reprezentand cheltuielile aferente lunii iunie, nu ar trebui sa existe penalitati, acestea percepandu-se incepand cu 24 august!
Deci pentru inceput o contestatie-scrisa sau verbala-ar fi o solutie! Noi suntem asociatie de proprietari, si am inteles ca exista si posibilitatea ca asociatia de proprietari sa perceapa un alt coeficient penalitati inscrise intr-un proces-verbal! Presupun ca acest cuantum se discuta in cadrul unei sedinte cu toti proprietarii si se consemneaza intr-un proces verbal! Eu am participat la toate sedintele si nu am auzit niciodata o astfel de discutie!
In consecinta inteleg faptul ca acest coeficient de 0.4% ramane totusi nelegal!
Daca sa spun ca nu achit acele penalitati de 1600ron, si voi mai ramane restant, sa spun 3-4 luni adica aproximativ 600 ron, se vor mai putea percepe penalitati la aceasta suma daca totusi, deja am penalitati peste 600ron? - asta referitor la maximul penalitatilor in raport cu suma restanta!
Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
radu_ro1985, utilizator
Penalizarile pe care le aveti calculate raman la acea valoare, 1600 lei, daca nu le platiti in lunile urmatoare si acestea nu au nici o legatura cu intretinerea de platit pe luna curenta sau pe lunile care urmeaza. Acestea nu mai cresc.
Dar daca nu platiti cotele pe luna aceasta, pe luna viitoare si asa mai departe, atunci cand fiecare din acestea devin restante (dupa data scadentei, conform sistemului de penalizari adopatat de asociatia dumneavoastra), la aceste restante "proaspete" se vor calcula penalizari. Si, sigur ca aceste penalizari se vor adauga celor vechi, asa ca suma de 1600 lei va creste trepatat cu penalizarile calculate doar pentru restantele ce le veti face de acum inainte.

Alte discuții în legătură

Termen legal pentru chemare in judecata andreidita andreidita am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata. termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Help! lista intretinere vs facturi afisate dborsanu dborsanu Buna seara, urmaresc de 3 luni facturile afisate de CET Iasi pt apa calda si caldura pe site-ul propriu. Sumele care apar ca restante si penalitati difera ... (vezi toată discuția)