avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... termen legal pentru chemare in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

termen legal pentru chemare in judecata

am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata.

termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei afisata pe tabelul de intretinere pentru cheltuielile respective?

asta inseamna ca spre exemplu daca scadenta pentru intretinerea pe luna ianuarie este 20 februarie, intretinerea pe luna ianuarie poate fi inclusa intr-o chemare in judecata doar dupa data de 20 mai ?

deasemenea legat de penalitati?
este legal ca asociatia sa perceapa penalitatea maxima de 0.2% pe zi si separat sa perceapa si penalitati datorate furnizorilor?

in privinta penalitatilor datorate furnizarilor ele pot fi imputate in baza unei facturi a furnizorului care specifica acele penalizari, sau pot fi stabilite de catre asociatie cu de la sine putere?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
elga50, moderator
90 de zile de la data scadenta a listei.

Nu este legal sa socoteasca sume ale penalizarilor separat pentru furnizori, daca are sistem propriu de penalizare, indiferent ce coeficient aplica.
Penalizarile catre furnizori se achita din fondul de penalizari care se constituie numai din aplicarea coeficientului specific la restante prin sistemul propriu al asociatiei.
Penalizarile furnizorului vin pe fluturas separat sau scrise in facturi, in orice forma, emise de furnizor si numai de el.
multumesc de mult de raspuns
andreidita a scris:
..asta inseamna ca spre exemplu daca scadenta pentru intretinerea pe luna ianuarie este 20 februarie, intretinerea pe luna ianuarie poate fi inclusa intr-o chemare in judecata doar dupa data de 20 mai

Asociatia de proprietari poate actiona proprietarul in judecata dupa 90 de zile
de intarziere la plata.
Sa presupunem ca lista de plata pentru luna ianuarie 2013 s-a afisat in data de 10 februarie cu scadenta pe 20 februarie 2013 (ca sa preiau exemplul dumneavoastra).
Dar proprietarul respectiv are pe lista de plata, in afara de intretinerea pentru luna ianuarie 2013, si restantele pe lunile anterioare, de exemplu din iulie 2012 cu penalizarile aferente, cu restante la reparatii...
In cererea de chemare in judecata pe data de 25 februarie 2013, asociatia include toate sumele afisate pe lista de plata a lunii ianuarie cu scadenta pe 20 februarie, incluzand restantele si penalizarile din iulie 2012 cu penalizarile aferente dar si cheltuielile stabilite pentru luna ianuarie 2013, exact asa cum apar pe lista de plata.
Asadar nu trebuie sa astepte implinirea a 90 de zile pentru fiecare luna ci doar pentru cea mai veche, celelalte mai recente incluzandu-se in cererea catre instanta.
Adica in instanta se cer toate sumele "la zi" cu conditia ca primele sa fie mai vechi de 90 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul penalitatilor la intretinere bogdan hanu bogdan hanu Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere stelut stelut Buna ziua! Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii la mai mult de 20 zile de la afisare... chinook chinook Daca platesc intretinerea la 45 de zile dupa data afisarii listei cu cotele de intretinere, voi plati penalizari? Am citit art. 49 din Legea 230/2007 si am ... (vezi toată discuția)