avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... HELP! lista intretinere vs facturi afisate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

HELP! lista intretinere vs facturi afisate

Buna seara,
urmaresc de 3 luni facturile afisate de CET Iasi pt apa calda si caldura pe site-ul propriu. Sumele care apar ca restante si penalitati difera foarte mult de listele de plata, adica sunt muuuult mai mari, nemaivorbind ca exista si facturi din nov-dec 2007.
Astazi s-a afista lista pt octombrie, scara in care locuiesc: factura curenta=750.76 si penalitati 12684. Pe lista penalitati sunt 0. Pur si simplu nu inteleg, poate ma ajuta cineva sa pricep de unde sunt diferentele astea. Avem 3 restantieri cu o suma restanta totala de 1382 ron si totusi figuram cu facturi neachitate la CET din 30.04.2008 de 3495 ron si penalitati de 16179 ron.

De asemeni mi-au sarit in ochi alte chelt de intretinere care erau in jur de 7-8 ron de pers, aici intrand salariul adm, femeia de serviciu, diferentele de la apometre, gunoi, energie electrica, chirie spatiu, chelt gospodaresti.
Acum au aparut cu 17,63 ron/persoana, in conditiile in care femeia de serv si adm nu mai intra aici ca si cheltuiala, salariile lor fiind imparite pe cota parte indiviza, separat. Din cei 17,63 ron/pers diferenta apa calda ajunge la 11,23 ron/pers, asa incit un apartament care a consumat 2m3 apa calda (2*7.44 pret apa calda=14.88 ron) sa plateasca pierderi de 3 m3 (2pers*11.23=22.46 ron), adica plateste mai multe pierderi decit consuma, mi se pare aberant!
Preturile la apa rece/calda nu s-au modificat fata de luna trecuta, n-a fost nici o avarie sa se consume atata apa calda, si totusi unde e greseala?
Cel mai recent răspuns: dborsanu , utilizator 10:46, 22 Noiembrie 2008
dborsanu a scris:

Sumele care apar ca restante si penalitati difera foarte mult de listele de plata, adica sunt muuuult mai mari....
Astazi s-a afista lista pt octombrie, scara in care locuiesc: factura curenta=750.76 si penalitati 12684. Pe lista penalitati sunt 0. Avem 3 restantieri cu o suma restanta totala de 1382 ron si totusi figuram cu facturi neachitate la CET din 30.04.2008 de 3495 ron si penalitati de 16179 ron.


Nu au legatura directa sumele restante si penalizarile calculate de furnizor cu restantele si penalizarile ce se afiseaza pe listele de plata deoarece asociatia poate avea un sistem propriu de penalizari. Conform legii se pot calcula penalizari pentru sumele neachitate de proprietari mai vechi de 30 zile de la data scadentei . Ori daca luna aceasta nu sunt restantete mai vechi nu se pot calcula penalizari. Daca fiecare proprietar si-a achitat intretinerea afisata acum 2 luni si acum este restantier doar cu intretinerea pe o luna se poate sa nu se calculeze penalizari. Pentru a ne lamuri si pe noi intrebati la asociatie si cereti sa va spuna ce sistem de penalizari a hotarat comitetul executiv.
Sunt asociatii care nu afiseaza penalitatile ci le calculeaza cand vine restantierul sa plateasca. In legislatie nu e stipulat undeva ca trebuiesc afisate penalizarile aplicate proprietarilor.
Nu exista hotarare a comitetului executiv ref. penalizari. Nu exista cenzor, listele nu le verifica nimeni.
Astept copii dupa listele de plata, azi am primit ian-iun 2008 si astept miiine iul-oct. Problema e ca restantele afisate de CET (apa calda si caldura) depasesc cu mult valoarea intregii liste, asta nu inteleg; dupa ce voi avea listele voi merge la CET sa ma lamuresc.

E o singura scara sau mai multe in aceeasi asociatie? Intreb pentru ca la mine am 4 scari si cine vrea sa vada daca apa a fost impartita corect trebuie sa adune cantitatile si sumele de pe fiecare scara ca sa fie egale cu cifrele din factura , dar numai pentru ultima factura primita nu si pentru restante pentru ca acestea au fost repartizate in lunile anterioare pe liste.
Daca asociatia nu a adoptat un sistem propriu de penalizari atinci se aplica alta prevedere legala din Norme:
Art. 25.
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.
E o asociatie cu 6 scari = 120 apartamente; facturile pt apa calda si caldura vin pt fiecare scara separat, noroc ca de cateva luni CET-ul posteaza pe site-ul lor toate facturile scanate, asa le pot vedea, ca altfel....
Dupa ce obtin toate listele toate merg la CET sa ma luminez, va tin la curent.


Legat de calcul incalzire: e corect ca doua apartamente identice (supr, elementi calorifer, etc) sa platesca caldura diferit? unul e orientat sud-est si plateste mai mult decat cel din directia opusa. Va multumesc.
Sunt prevazute cu repartitoare?

Alte discuții în legătură

Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la asociatiile de locatari marieta99 marieta99 in cazul in care avem restante la intretinere (ca asociatie)provenite din neplata facturilor la furnizori plus penalitati,care dintre locatari sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri - plata intretinere andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Am mai multe intrebari si va rog, daca se poate, sa-mi raspundeti. Parintii mei locuiesc in Giurgiu si la asociatia de care apartin au incercat sa ... (vezi toată discuția)