avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce sa fac?

Buna! Am lucrat cativa ani la o firma de distributie, ca agent comercial. In urma cu aproximativ un an, am pierdut niste bani (aproximativ 10.000ron). Mi-a fost frica si am ascuns asta si pana in septembrie s-au adunat 20.000ron-suma reprezinta cateva facturi pe numele meu (persoana fizica). Intr-un final seful a aflat si m-a dat afara. Eu imi asum raspunderea pentru neglijenta mea si am vorbit cu seful ca o sa platesc toata suma. Dar inainte sa imi dau demisia (fortat) mi-au fost oprite lichidarea pe luna august (din ce aparea pe statul de plata de pe 10 sept. - 457ron), lichidarea la zi (am lucrat pana pe 14 septembrie, si nu am luat nici o zi de concediu anul asta), plus o lichidare mai veche (din ian 2012-la momentul ala fusese oprita pentru ca nu incasasem soldurile de la clienti-unii clienti fiind inchisi definitiv).
Zilele trecute am fost chemat la firma, si mi s-a cerut sa completez o declaratie cum ca voi plati toata suma (fara sa mi se scada sumele pe care inca trebuie sa le iau) si am refuzat. Mi-au spus ca se intereseaza ce sume mai am de luat si voi fi contactat dupa. A doua zi am fost contactat si mi-au spus ca:
--lichidarea din Ian 2012 mi-a fost virata pe card-le-am trimis un extras de cont prin care am demonstrat ca nu mi-au fost virati banii
--lichidarea pe august:cumva suma a fost micsorata la 238 ron
--lichidarea la zi (adica pana pe 14 septembrie + banii pe concediu) ar fi de 740ron.
Avansurile au fost de fiecare data de 400ron-pe luna septembrie nu am luat avans.
Mentionez ca datoriile mele catre firma apar sub forma unor facturi de marfa pe numele meu:nu exista chitante nepredate, sau facturi pe alti clienti.
In principiu, am incercat sa fiu corect si sa imi platesc datoriile cat mai repede, dar sumele pe care trebuie sa le mai iau nu mi se par a fi cele corecte, si in principiu daca eu sunt corect, cer sa fie si ei corecti. Nu vad cum pe doua saptamani de lucru si concediul aferent pentru 8 luni si jumatate, sa trebuiasca sa iau 700ron (nu am luat avans), cum au trecut aproape 1 an fara sa imi dea lichidarea pe ian, cum s-a micsorat salariul meu pe august? Si asa in 3 ani (de la 1 ian 2009 pana la 14 sept 2012) nu am beneficiat de nici o zi de concediu si nici nu mi-a fost platit, iar salariul a fost adesea discutabil comparativ cu cel al colegului meu similar.
Am vrut sa fiu responsabil si sa achit sumele pe cale amiabila (intr-o perioada mai scurta), dar nu mi se pare normal ca sa ii las sa isi bata joc de mine in continuare.
Din cunostintele mele, pe cale pur legala ei pot apela la un executor pentru recuperarea datoriilor, si pentru ca nu mi se pare ca sunt corecti, as vrea sa ii las sa apeleze la varianta asta.
Dar as vrea sa fiu sigur ca nu exista si un risc penal pentru asta.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Tva avans cereale extraterestru extraterestru Reprezint o intrep individuala care lucreaza in domeniul agriculturii.In luna aprilie 2011, am primit un avans de la un client, pentru care am emis factura cu ... (vezi toată discuția)
Situatie abonament telefonie / datorii - firma dizolvata, urmeaza radiere off_ro off_ro Firma a solicitat dizolvarea, decizia a iesit pe 22 septembrie. In jur de 22 octombrie se va incepe si procesul de radiere, nu exista probleme cu statul, deci ... (vezi toată discuția)
Problema cu un client care dupa prestarea unui serviciu isi vrea returnat avansul ssnk ssnk Pe scurt, reprezint o firma de prestare servicii it, mai precis mentenanta si dezvoltare soft. Un client imi solicita dezvoltarea unui soft complex (ERP) pt ... (vezi toată discuția)