avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Activitate matmih

Activitate matmih

Buna ziua,

Conform Legii 95/2006 a asigurarilor de sanatate, Art. 257 lit (e): veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la ...

se datoreaza CASS si pentru alte venituri supuse impozitului pe venit daca persoana in cauza nu are deja un contract cu casa de asigurari de sanatate in urma unui venit salarial etc... sunt enumerate in lege.

Problema: pana la 1 iulie 2008 pensionarii nu erau inclusi in acele venituri pentru care se aplica scutirea.

Caz:
1) un pensionar obtine venituri din chirii in anul 2008. In ianuarie 2008 a fost salariat. Drept urmarea a trebuit sa plateasca CASS pentru lunile februarie-iunie pentru veniturile din chirii, din iulie 2008 pana in prezent aplicandu-se scutirea si pentru pensionari.

2) acelas pensionar a obtinut venituri in luna ianuarea 2008 in urma unui contract de vanzare parti sociale este obligat sa achite CASS si pentru acesta?
In luna ianuarie si in momentul semnarii contractului a avut contract de munca.

Cum poate fi considerat acest venit? Poate fi clasificat ca un venit anual? Care este baza legala pentru acest fapt.

Inteleg ca chiriile sunt considerate de anaf ca venit lunar cu impozit trimestrial. Impozitul pe venit pentru contractul de vanzare parti sociale a fost oprit la sursa in luna ianuarie.

Va multumesc.
Răspuns la discuția TVA transfer parti sociale
Va multumesc pentru raspuns.

Se pare ca precizarea este clara pentru categoria de servicii.

Dar acest articol nu se poate referi la o prestare de servicii - gen broker

Poate fi incadrata totusi la o livrare de bunuri?
Oricum in cazul meu valoarea patrimoniului e destul de mica.

Va multumesc inca o data.
Mihai
Buna ziua,

Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea este clar asupra acestui aspect si nu stiu daca aceasta tranzactie poate fi inclusa in categoria livrarii de bunuri sau prestari de servicii.
In cazul includerii ca prestare de servicii exista Art 127
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
a) prestările următoarelor servicii de natură financiar-bancară:
5. tranzacţii, inclusiv negocierea, dar exceptând administrarea sau păstrarea în siguranţă, cu acţiuni, părţi sociale în societăţi comerciale sau asociaţii, obligaţiuni garantate şi alte instrumente financiare, cu excepţia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor
In cazul includerii in categoria livrari de bunuri exista doar o specificare despre excludere doar in cazul utilizarea activelor cu caracter de continuitate in activitatea comerciala de catre cumparator.

Descriere caz: 2 persoane fizice detin 100% din partile sociale ale unei societati comerciale pe care vor sa le transfere in totalitate unei persoane juridice prin contract de vanzare cumparare.
- cele 2 persoane fizice nu sunt inregistrate ca platitori de TVA
- persoana juridica (cumparatorul) este platitor de TVA
- cumparatorul are acelas domeniu de activitate ca societatea vanduta si va efectua operatiuni comerciale in acelas domeniu folosindu-se de activele acesteia.

Din ce am vazut de exemplu in UK aceasta operatiune poate fi incadrata in ambele moduri (cu/fara TVA) dupa anumite norme. In codul fiscal nu am regasit nimic.

Va multumesc,
Mihai