avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... CASS alte venituri supuse impozitului pe venit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

CASS alte venituri supuse impozitului pe venit

Buna ziua,

Conform Legii 95/2006 a asigurarilor de sanatate, Art. 257 lit (e): veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la ...

se datoreaza CASS si pentru alte venituri supuse impozitului pe venit daca persoana in cauza nu are deja un contract cu casa de asigurari de sanatate in urma unui venit salarial etc... sunt enumerate in lege.

Problema: pana la 1 iulie 2008 pensionarii nu erau inclusi in acele venituri pentru care se aplica scutirea.

Caz:
1) un pensionar obtine venituri din chirii in anul 2008. In ianuarie 2008 a fost salariat. Drept urmarea a trebuit sa plateasca CASS pentru lunile februarie-iunie pentru veniturile din chirii, din iulie 2008 pana in prezent aplicandu-se scutirea si pentru pensionari.

2) acelas pensionar a obtinut venituri in luna ianuarea 2008 in urma unui contract de vanzare parti sociale este obligat sa achite CASS si pentru acesta?
In luna ianuarie si in momentul semnarii contractului a avut contract de munca.

Cum poate fi considerat acest venit? Poate fi clasificat ca un venit anual? Care este baza legala pentru acest fapt.

Inteleg ca chiriile sunt considerate de anaf ca venit lunar cu impozit trimestrial. Impozitul pe venit pentru contractul de vanzare parti sociale a fost oprit la sursa in luna ianuarie.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:37, 20 Octombrie 2010
1) ati prezentat situatia corect. Care este totusi intrebarea?
2) veniturile in urma unui contract de vanzare parti sociale, conform codului fiscal, sunt considerare venituri din investitii. Pentru aceste venituri nu se plateste CASS.

Alte precizari:
Anaf considera veniturile din chirii ca venituri din cedarea folosinţei bunurilor: numai daca numarul contractelor de inchiriere nu este mai mare de 5.
Altfel :
CF - Norme metodologice, Art. 46:
23.2. Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În aplicarea acestei reglementări se va emite ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A aparut o lege cu scutirea de impozit pe perioada reducerii chiriei cu cel putin 30%? dodoambra dodoambra Buna ziua Anul trecut am optinut venituri din chirie. Datorita pandemiei, in acord cu chiriasul, am redus chiria cu 50% pe luna. Am facut act aditional la ... (vezi toată discuția)
Plata asig.de sanatate pt venit din chirie balaurizabela balaurizabela Buna ziua!In perioada 2013-2014 am avut contract de inchiriere cu o persoana care avea si un job stabil(lucreaza la pompieri),I-am platit impozitul pe venitul ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)