avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA transfer parti sociale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA transfer parti sociale

Buna ziua,

Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea este clar asupra acestui aspect si nu stiu daca aceasta tranzactie poate fi inclusa in categoria livrarii de bunuri sau prestari de servicii.
In cazul includerii ca prestare de servicii exista Art 127
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
a) prestările următoarelor servicii de natură financiar-bancară:
5. tranzacţii, inclusiv negocierea, dar exceptând administrarea sau păstrarea în siguranţă, cu acţiuni, părţi sociale în societăţi comerciale sau asociaţii, obligaţiuni garantate şi alte instrumente financiare, cu excepţia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor
In cazul includerii in categoria livrari de bunuri exista doar o specificare despre excludere doar in cazul utilizarea activelor cu caracter de continuitate in activitatea comerciala de catre cumparator.

Descriere caz: 2 persoane fizice detin 100% din partile sociale ale unei societati comerciale pe care vor sa le transfere in totalitate unei persoane juridice prin contract de vanzare cumparare.
- cele 2 persoane fizice nu sunt inregistrate ca platitori de TVA
- persoana juridica (cumparatorul) este platitor de TVA
- cumparatorul are acelas domeniu de activitate ca societatea vanduta si va efectua operatiuni comerciale in acelas domeniu folosindu-se de activele acesteia.

Din ce am vazut de exemplu in UK aceasta operatiune poate fi incadrata in ambele moduri (cu/fara TVA) dupa anumite norme. In codul fiscal nu am regasit nimic.

Va multumesc,
Mihai


Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:18, 16 Octombrie 2010
Potrivit Codului Fiscal ART. 141 alin. (2) pct. 5, tranzactiile cu parti sociale (cesiunea) sunt scutite de plata TVA, indiferent daca participantii la tranzactie sunt platitori sau nu de TVA si indiferent de sumele tranzactionate.

Alberto Kurtyan

- daca o societate are un patrimoniu de 200.000lei, dar capital social de 310lei. Asociatul care cesioneaza partile lui sociale - ce tranzactie urmeaza sa faca in cazul patrimoniului(teren, apartament) ???
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
ELLABV, utilizator
- daca o societate are un patrimoniu de 200.000lei, dar capital social de 310lei. Asociatul care cesioneaza partile lui sociale - ce tranzactie urmeaza sa faca in cazul patrimoniului(teren, apartament) ???

Nicio tranzactie nu se face in cazul patrimoniului societatii.

Firma este proprietara patrimoniului... pe cand proprietarul partilor sociale este persoana fizică - asociatul.

În momentul în care se cesionează toate părţile sociale... înseamnă că s-a transferat controlul asupra întregii societăţi, şi implicit asupra activului şi pasivului acesteia.

Daca se schimba administratorul... atunci este necesar să se facă şi un proces - verbal de predare primire a gestiunii.

Alberto Kurtyan
Va multumesc pentru raspuns.

Se pare ca precizarea este clara pentru categoria de servicii.

Dar acest articol nu se poate referi la o prestare de servicii - gen broker

Poate fi incadrata totusi la o livrare de bunuri?
Oricum in cazul meu valoarea patrimoniului e destul de mica.

Va multumesc inca o data.
Mihai
Poate fi incadrata totusi la o livrare de bunuri?


Dacă vă referiţi la trasmisiunea părţilor sociale... NU.

"Vanzarea" unei firme nu inseamna transferul patrimoniului firmei catre o persoana fizica. Patrimoniul firmei ramane al firmei.

Vanzarea inseamna doar transferul partilor sociale. (care nu este livrare de bunuri).

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau cesiune IF10CRY IF10CRY DETIN O SOCIETATE COMERCIALA CU ACTELE LA ZI, MAI PRECIS UN DEPOZIT DE MATERIALE DE CONSTRUCTII ADICA O HALA +UTILAJE +MARFA DE PE STOC.DORESC SA CEDEZ ... (vezi toată discuția)