avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare sau cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare sau cesiune

DETIN O SOCIETATE COMERCIALA CU ACTELE LA ZI, MAI PRECIS UN DEPOZIT DE MATERIALE DE CONSTRUCTII ADICA O HALA +UTILAJE +MARFA DE PE STOC.DORESC SA CEDEZ AFACEREA UNEI PERSOANE, IMPLICIT SOCIETATEA, HALA, UTILAJELE, MARFA. CE METODA ESTE CEA MAI BUNA?
Cel mai recent răspuns: IF10CRY , utilizator 18:45, 6 Februarie 2009
Dacă doriţi să cedaţi societatea, se cheamă că veţi face un act de cesiune. Cesionarul va deveni asociat, societatea îşi păstrează clientela, vadul comercial, renumele dobîndit. Este cea mai judicioasă cale.

Sigur, puteţi dizolva societatea, după dizolvare urmează lichidarea iar bunurile intrate în patrimoniul dumneavoastră le puteţi vinde.

Puteţi vinde bunurile din patrimoniul societăţii şi fără lichidare, societatea continuînd activitatea fără acele bunuri. Eu zic că ar fi cheltuieli inutile.
Cesiune parti sociale cu transmiterea patrimoniului.
Cesiunea partilor sociale reprezinta operatiunea prin care se transfera dreptul de proprietate asupra partilor sociale la o societate comerciala. Persoana care transmite se numeste cedent, iar cea care preia partile sociale se numeste cesionar.

Practic, se vand - in intreg sau in parte - partile sociale la o societate comerciala, transmitandu-se, evident, si drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat. Daca asociatul vinde toate partile sociale pe care le detine la societatea respectiva, atunci va iesi din afacere. Daca este vanduta doar o parte din partile sociale, persoana care a vandut ramane in continuare asociat la societatea comerciala.

Partile sociale pot fi vandute la valoarea lor nominala (valoarea trecuta in Actul Constitutiv al societatii), sau la o valoare mai mare asupra carora partile cad de acord, insa - pentru ca tranzactia sa fie opozabila tertilor - cesiunea trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA (sau Decizia Asociatului Unic, dupa caz) sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Vinzarea unei afaceri inseamna vinzarea tuturor partilor sociale ale societatii ( in limbaj tehnic juridic se cheama "contract de cesiune de parti sociale") Este vorba de o cesiune totala.

Actele se fac simplu,la Registrul Comertului.
Mult mai important decit cesiunea in sine, este procesul verbal de predare primire a contabilitatii, arhivei, stampilelor si hotarirea noului patron de descarcare de gestiune a vechiului administrator si aprobare a situatiilor financiare pentru anul 2008.
E mult de discutat aici.
O firma se vinde usor la Registrul Comertului. Dar mai importanta este contabilitatea si raspunderea pentru gestiune, care nu se transfera decit prin intocmirea unor documente speciale pe care ti le-am mentionat mai sus.

La Registrul nu se face asa ceva.
Alberto Kurtyan
contractul de cesiune a partilor sociale cu transmitere de patrimoniu, pentru cedent, are titlu oneros?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma sa inteleg.... va rog!!!! ane_mary ane_mary am o firma srl cu datoriisi este pusa in vanzare, tin sa va spun ca sunt asociata cu mama mea care este administrator. de curand a venit un francez la magazin ... (vezi toată discuția)