avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procedura cesiune/vanzare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procedura cesiune/vanzare parti sociale

Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%.

Am incercat sa ma documentez dar obtin raspunsuri diferite;
Inteleg ca cesiunea se face la valoarea lor nominala si nu se plateste impozit (de ex din 20 parti sociale in valoare de 10 ron fiecare, se cesioneaza 10 parti in valoare totala de 100 ron). Asa este?

Vanzarea se face la un pret mai mare si in acest caz se plateste impozit pe diferenta dintre valoarea nominala si cea de vanzare?

Si care sunt pasii pt fiecare din proceduri?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 08:57, 31 Martie 2011
In primul rand, trebuie sa retineti ca vanzare firma = cesiune parti sociale.
Cesiunea partilor sociale reprezinta operatiunea prin care se transfera dreptul de proprietate asupra partilor sociale la o societate comerciala. Persoana care transmite se numeste cedent, iar cea care preia partile sociale se numeste cesionar.
Partile sociale pot fi vandute la valoarea lor nominala (valoarea trecuta in Actul Constitutiv al societatii), sau la o valoare mai mare asupra carora partile cad de acord
Pentru ca tranzactia sa fie opozabila tertilor - cesiunea trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA (sau Decizia Asociatului Unic, dupa caz) sa fie publicata in Monitorul Oficial, unde asteapta 30 de zile eventuale opozitii.
Deci partea cu impozitarea am inteles-o corect da?

O persoana mi-a comunicat ca si dvs, faptul ca prima oara se intocmeste o decizie AGA prin care se care hotaraste cesiunea partilor sociale si care se depune la Registrul Comertului.
Ulterior s-ar mai semna un contract de cesiune. Este corect?

Si inca o intrebare: dupa depunerea deciziei AGA la registrul comertului mai poate fi contestata de catre unul din cei 2 asociati?

Multumesc pt raspuns!
Daca cesiunea se face intre asociatii existenti nu trebuie sa se astepte trecerea termenului de opozitie ci se opereaza direct in registrul comertului.
Daca are motive temeinice asociatul nemultumit poate ceara instantei anularea hotararii.
Deci sa inteleg ca in cazul asociatitilor existenti nu mai este necesara incheierea ulterioara si a unui contract de cesiune ci este suficienta hotararea AGA depusa la Registrul Comertului?
Legea nu face distinctie intre tipurile de cesionari.
Fie ca este cesionar din afara firmei, fie ca este alt asociat, trebuiesc indeplinite aceleasi conditii, adica trebuie contract de cesiune.
Singura deosebire in cazul in care transmiterea partilor sociale se efectueaza catre persoane din afara societatii este ca trebuie certificatele de cazier fiscal pentru asociatii care intra in societate.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau cesiune IF10CRY IF10CRY DETIN O SOCIETATE COMERCIALA CU ACTELE LA ZI, MAI PRECIS UN DEPOZIT DE MATERIALE DE CONSTRUCTII ADICA O HALA +UTILAJE +MARFA DE PE STOC.DORESC SA CEDEZ ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)